
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki cherry przekrój na pół. Ogórka obierz, przekrój na pół, za pomocą łyżki usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę. Papryki oczyść z pestek i również pokrój w kostkę.

Krok 2
Natkę pietruszki posiekaj drobno, dodaj sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie mocz krewetki.

Krok 3
Fasolkę opłucz w przegotowanej wodzie.

Krok 4
Przygotuj sos, łącząc Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, ketchup oraz majonez. Jeżeli będzie za gęsty, dodaj gorącej wody.

Krok 5
Krewetki sparz w gorącej wodzie. W wysokim, szklanym naczyniu układaj w odpowiedniej kolejności składniki sałatki. Zacznij od fasolki i kukurydzy, następnie krewetki, ogórek, sos i papryki. Na wierzchu ułóż pomidorki i kilka krewetek do dekoracji.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa z owocami morza jest propozycją dania, które przyrządzisz z łatwością. Niezbędne będzie wcześniejsze zamarynowanie krewetek. Ich smak doskonale podkreśli posiekana natka pietruszki i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Sięgnij także dla odmiany po liście innych aromatycznych ziół, np. kolendry lub bazylii. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki sałatki warstwowej. W sezonie letnim dowolnie urozmaicaj ją młodymi warzywami. Świetnie będą komponować się ze sobą ogórki, pomidory oraz papryka – ułóż z nich różnokolorowe warstwy. W daniu sprawdzi się również seler naciowy, czerwona fasola oraz kukurydza. Zimą wykorzystaj słodką, gotowaną marchewkę. Aby sałatka wyglądała efektownie, przygotuj ją w wysokim szklanym naczyniu. Krewetki sparz gorącą wodą przed dodaniem ich do dania. Na koniec zalej całość sosem sałatkowym, przygotowanym na bazie jogurtu, kwaśnej śmietany lub majonezu. Dodaj do niego posiekany czosnek i suszone zioła. Pikantnym akcentem będzie niewielka ilość keczupu lub ostra papryka. Koniecznie wypróbuj ten przepis.