Sałatka z oliwkami i kukurydzą do mięsa i ryby
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
3 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
śmietanę wymieszać z majonezem i sosem Cezar. Dodać łyżkę octu balsamicznego.
Krok 2
Sałatę umyć i porwać na kawałki.
Krok 3
Pomidora umyć, sparzyć i pokroić na plasterki.
Krok 4
Ogórek umyty pokroić w słupki.
Krok 5
Umytą paprykę pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Krok 6
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Posypać prażonym sezamem i skropić przygotowanym sosem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej