Francuska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Francuska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, musztardą, wodą i natrzyj nim mięso. Przełóż kurczaka wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Przyprawy Knorr.

Francuska sałatka - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Francuska sałatka - Krok 3

Krok 4

Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w cienkie plasterki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.

Francuska sałatka - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, wodą i połową startego ząbka czosnku. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Jajka podziel na ćwiartki i ułóż dekoracyjnie na sałacie.

Francuska sałatka - Krok 5

Krok 6

Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij je pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Francuska sałatka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska sałatkaFrancuska sałatka

Wzbogacona kurczakiem i jajkiem na twardo sałatka stanowić będzie – znakomite na drugie śniadanie lub kolację – samodzielne danie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw: dwóch rodzajów sałaty, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Mięso z piersi kurczaka nabierze wyrazistego smaku dzięki marynacie z musztardy francuskiej, oleju oraz mieszanki przypraw z czosnkiem. Filet oczyść z błonek, lekko rozbij tłuczkiem i umieść w specjalnym foliowym woreczku, po czym zalej marynatą. Szczelnie zamkniętą torebkę z mięsem połóż na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Liście sałaty karbowanej oraz endywii opłucz, osusz i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi pomidorami oraz krążkami czerwonej cebuli. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, podziel na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość polej błyskawicznym dressingiem francuskim, a na wierzchu sałatki ułóż kawałki usmażonej piersi kurczaka. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub grzankami. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.