Francuska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

381 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Francuska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, musztardą, wodą i natrzyj nim mięso. Przełóż kurczaka wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Przyprawy Knorr.

Francuska sałatka - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Francuska sałatka - Krok 3

Krok 4

Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w cienkie plasterki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.

Francuska sałatka - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, wodą i połową startego ząbka czosnku. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Jajka podziel na ćwiartki i ułóż dekoracyjnie na sałacie.

Francuska sałatka - Krok 5

Krok 6

Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij je pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Francuska sałatka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska sałatkaFrancuska sałatka

Wzbogacona kurczakiem i jajkiem na twardo sałatka stanowić będzie – znakomite na drugie śniadanie lub kolację – samodzielne danie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw: dwóch rodzajów sałaty, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Mięso z piersi kurczaka nabierze wyrazistego smaku dzięki marynacie z musztardy francuskiej, oleju oraz mieszanki przypraw z czosnkiem. Filet oczyść z błonek, lekko rozbij tłuczkiem i umieść w specjalnym foliowym woreczku, po czym zalej marynatą. Szczelnie zamkniętą torebkę z mięsem połóż na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Liście sałaty karbowanej oraz endywii opłucz, osusz i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi pomidorami oraz krążkami czerwonej cebuli. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, podziel na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość polej błyskawicznym dressingiem francuskim, a na wierzchu sałatki ułóż kawałki usmażonej piersi kurczaka. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub grzankami. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.