Francuska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Francuska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, musztardą, wodą i natrzyj nim mięso. Przełóż kurczaka wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Przyprawy Knorr.

Francuska sałatka - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Francuska sałatka - Krok 3

Krok 4

Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w cienkie plasterki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.

Francuska sałatka - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, wodą i połową startego ząbka czosnku. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Jajka podziel na ćwiartki i ułóż dekoracyjnie na sałacie.

Francuska sałatka - Krok 5

Krok 6

Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij je pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Francuska sałatka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Saltimbocca z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska sałatkaFrancuska sałatka

Wzbogacona kurczakiem i jajkiem na twardo sałatka stanowić będzie – znakomite na drugie śniadanie lub kolację – samodzielne danie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw: dwóch rodzajów sałaty, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Mięso z piersi kurczaka nabierze wyrazistego smaku dzięki marynacie z musztardy francuskiej, oleju oraz mieszanki przypraw z czosnkiem. Filet oczyść z błonek, lekko rozbij tłuczkiem i umieść w specjalnym foliowym woreczku, po czym zalej marynatą. Szczelnie zamkniętą torebkę z mięsem połóż na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Liście sałaty karbowanej oraz endywii opłucz, osusz i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi pomidorami oraz krążkami czerwonej cebuli. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, podziel na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość polej błyskawicznym dressingiem francuskim, a na wierzchu sałatki ułóż kawałki usmażonej piersi kurczaka. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub grzankami. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.