
Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
120 gramów
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, musztardą, wodą i natrzyj nim mięso. Przełóż kurczaka wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Przyprawy Knorr.

Krok 3
Zamknij szczelnie woreczki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Krok 4
Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w cienkie plasterki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, wodą i połową startego ząbka czosnku. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Jajka podziel na ćwiartki i ułóż dekoracyjnie na sałacie.

Krok 6
Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij je pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuska sałatka
Wzbogacona kurczakiem i jajkiem na twardo sałatka stanowić będzie – znakomite na drugie śniadanie lub kolację – samodzielne danie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw: dwóch rodzajów sałaty, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Mięso z piersi kurczaka nabierze wyrazistego smaku dzięki marynacie z musztardy francuskiej, oleju oraz mieszanki przypraw z czosnkiem. Filet oczyść z błonek, lekko rozbij tłuczkiem i umieść w specjalnym foliowym woreczku, po czym zalej marynatą. Szczelnie zamkniętą torebkę z mięsem połóż na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Liście sałaty karbowanej oraz endywii opłucz, osusz i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi pomidorami oraz krążkami czerwonej cebuli. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, podziel na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość polej błyskawicznym dressingiem francuskim, a na wierzchu sałatki ułóż kawałki usmażonej piersi kurczaka. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub grzankami. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.