
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu, następnie zagotuj go.

Krok 2
Dodaj przesmażoną kiełbasę lub pieczarki i kontynuuj gotowanie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 3
Połącz śmietanę z łyżką wrzącego żurku, zamieszaj, po czym dodaj do zupy.

Krok 4
Tuż przed podaniem dodaj do żurku chrzan i opcjonalnie natkę pietruszki oraz jajko na twardo.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Przepis inspiracyjny na żurek
Żurek – smaczna zupa bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz go w wyjątkowo krótkim czasie. Na początek przyrządź podstawę zupy. Zagotuj ją i dodaj wybrane dodatki. Świetnie sprawdzi się np. podsmażona na patelni biała kiełbasa. Równie dobrym wyborem będą przygotowane w ten sam sposób – oczyszczone, obrane ze skórki i pokrojone w talarki – pieczarki. Następnie pora na dodanie do zupy śmietany. Aby uniknąć jej zwarzenia i – tym samym – nieestetycznych grudek, wymieszaj ją najpierw z łyżką gorącego żurku i dopiero wtedy stopniowo wlewaj. Pamiętaj o tym, aby w trakcie tego zabiegu mieszać potrawę. Gotowy żurek zaserwujesz z wieloma dodatkami. Pasować będą ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kurze. Zamiast nich możesz wykorzystać również przepiórcze, które będą prezentowały się znacznie efektowniej. Dla dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki. Wciąż zastanawiasz się z czym podawać zupę z tego przepisu? Sprawdzi się też kromka świeżego chleba, np. na żytnim zakwasie. Przekonaj się, jak w łatwy i szybki sposób przygotować pyszny żurek.