Przepis inspiracyjny na żurek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu, następnie zagotuj go.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesmażoną kiełbasę lub pieczarki i kontynuuj gotowanie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 2

Krok 3

Połącz śmietanę z łyżką wrzącego żurku, zamieszaj, po czym dodaj do zupy.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem dodaj do żurku chrzan i opcjonalnie natkę pietruszki oraz jajko na twardo.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • stanisław kowol

    stanisław kowol , 04.11.2016

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przepis inspiracyjny na żurekPrzepis inspiracyjny na żurek

Żurek – smaczna zupa bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz go w wyjątkowo krótkim czasie. Na początek przyrządź podstawę zupy. Zagotuj ją i dodaj wybrane dodatki. Świetnie sprawdzi się np. podsmażona na patelni biała kiełbasa. Równie dobrym wyborem będą przygotowane w ten sam sposób – oczyszczone, obrane ze skórki i pokrojone w talarki – pieczarki. Następnie pora na dodanie do zupy śmietany. Aby uniknąć jej zwarzenia i – tym samym – nieestetycznych grudek, wymieszaj ją najpierw z łyżką gorącego żurku i dopiero wtedy stopniowo wlewaj. Pamiętaj o tym, aby w trakcie tego zabiegu mieszać potrawę. Gotowy żurek zaserwujesz z wieloma dodatkami. Pasować będą ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kurze. Zamiast nich możesz wykorzystać również przepiórcze, które będą prezentowały się znacznie efektowniej. Dla dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki. Wciąż zastanawiasz się z czym podawać zupę z tego przepisu? Sprawdzi się też kromka świeżego chleba, np. na żytnim zakwasie. Przekonaj się, jak w łatwy i szybki sposób przygotować pyszny żurek.