Przepis inspiracyjny na żurek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Przepis inspiracyjny na żurek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu, następnie zagotuj go.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesmażoną kiełbasę lub pieczarki i kontynuuj gotowanie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 2

Krok 3

Połącz śmietanę z łyżką wrzącego żurku, zamieszaj, po czym dodaj do zupy.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem dodaj do żurku chrzan i opcjonalnie natkę pietruszki oraz jajko na twardo.

Przepis inspiracyjny na żurek - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • stanisław kowol

    stanisław kowol , 04.11.2016

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepis inspiracyjny na żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przepis inspiracyjny na żurekPrzepis inspiracyjny na żurek

Żurek – smaczna zupa bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz go w wyjątkowo krótkim czasie. Na początek przyrządź podstawę zupy. Zagotuj ją i dodaj wybrane dodatki. Świetnie sprawdzi się np. podsmażona na patelni biała kiełbasa. Równie dobrym wyborem będą przygotowane w ten sam sposób – oczyszczone, obrane ze skórki i pokrojone w talarki – pieczarki. Następnie pora na dodanie do zupy śmietany. Aby uniknąć jej zwarzenia i – tym samym – nieestetycznych grudek, wymieszaj ją najpierw z łyżką gorącego żurku i dopiero wtedy stopniowo wlewaj. Pamiętaj o tym, aby w trakcie tego zabiegu mieszać potrawę. Gotowy żurek zaserwujesz z wieloma dodatkami. Pasować będą ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kurze. Zamiast nich możesz wykorzystać również przepiórcze, które będą prezentowały się znacznie efektowniej. Dla dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki. Wciąż zastanawiasz się z czym podawać zupę z tego przepisu? Sprawdzi się też kromka świeżego chleba, np. na żytnim zakwasie. Przekonaj się, jak w łatwy i szybki sposób przygotować pyszny żurek.