Nazywana jest także lukrem plastycznym. Daje ogromne pole do popisu wszystkim cukiernikom. Wbrew pozorom poradzą sobie z nią nawet debiutanci. Przekonajcie się, że efektownego tortu nie trzeba zamawiać w cukierni, a własnoręczne przygotowanie deseru może być ogromną frajdą. Jak zrobić masę cukrową? Do jej wykonania potrzebne są produkty dostępne w większości sklepów spożywczych, a instrukcja obsługi sprowadza się do kilku nieskomplikowanych punktów. Zaskoczeni? Spróbujcie sami!

Masa cukrowa – przepis na każdą okazję

Najczęściej stosowana jest do dekoracji tortów. Przyjęcie urodzinowe, rocznica ślubu, chrzest a może awans? Tort to wypiek idealny dla podkreślenia rangi uroczystego spotkania przy stole. Masę cukrową można wykorzystać do upiększenia pierniczków i babeczek, które przygotowuje się prosto, szybko i bez szczególnego pretekstu. Posłuży do pokrycia wierzchu całego wypieku lub, z biegiem czasu i nabrania cukierniczej wprawy, wyczarowania efektownych ozdób – kwiatów, zwierzaków, pojazdów… Czego dusza zapragnie!

Biała masa cukrowa – krok po kroku

Dzięki podstawowemu przepisowi uzyskacie lukier plastyczny w białym kolorze. Prezentuje się bardzo elegancko i jest świetnym tłem dla innych, bardziej barwnych dekoracji.

Składniki:

  • 800 gramów cukru pudru,
  • 70 mililitrów zimnej wody,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 100 gramów glukozy (rekomendujemy wersję sproszkowaną),
  • opcjonalnie mąka ziemniaczana – do podsypania blatu.

Wykonanie:

  1. Cukier puder należy przesiać, by wyeliminować grudki.
  2. Żelatynę wymieszać z zimną wodą i zaczekać do momentu aż napęcznieje. Zwykle trwa to około 5 minut.
  3. Naczynie umieścić na małym palniku lub w kąpieli wodnej i cały czas mieszając, poczekać aż żelatyna rozpuści się. Ważne jest, by nie dopuścić do wrzenia! Pod wpływem wysokiej temperatury roztwór straci swoje właściwości.
  4. Połączyć z glukozą. Energicznie wymieszać, by mieszanka zyskała jednolitą konsystencję. Odstawić do ostudzenia.
  5. Zanim żelatyna z glukozą stężeją, dodać cukier puder i wyrobić masę. Można posłużyć się mikserem, ustawiając najniższe obroty. Masa powinna przypominać plastelinę.
  6. Blat lub stolnicę oprószyć niewielką ilością cukru pudru lub mąki ziemniaczanej. Masę rozwałkować do takich rozmiarów, by mogła w całości pokryć ciasto.

Wiecie już jak zrobić masę cukrową na tort. Najlepsze efekty przyniesie ułożenie jej na wierzchu schłodzonego w lodówce ciasta. Ewentualnie możecie najpierw pokryć je warstwą maślanego kremu.