Jak zrobić masę cukrową? Niezawodne przepisy
Nazywana jest także lukrem plastycznym. Daje ogromne pole do popisu wszystkim cukiernikom. Wbrew pozorom poradzą sobie z nią nawet debiutanci. Przekonajcie się, że efektownego tortu nie trzeba zamawiać w cukierni, a własnoręczne przygotowanie deseru może być ogromną frajdą. Jak zrobić masę cukrową na tort? Do jej wykonania potrzebne są produkty dostępne w większości sklepów spożywczych, a instrukcja obsługi sprowadza się do kilku nieskomplikowanych punktów. Zaskoczeni? Spróbujcie sami!
Masa cukrowa – jak zrobić? Przepis na każdą okazję
Najczęściej stosowana jest do dekoracji tortów. Przyjęcie urodzinowe, rocznica ślubu, chrzest a może awans? Tort to wypiek idealny dla podkreślenia rangi uroczystego spotkania przy stole. Masę cukrową można wykorzystać do upiększenia pierniczków i babeczek, które przygotowuje się prosto, szybko i bez szczególnego pretekstu. Posłuży do pokrycia wierzchu całego wypieku lub, z biegiem czasu i nabrania cukierniczej wprawy, wyczarowania efektownych ozdób – kwiatów, zwierzaków, pojazdów… Czego dusza zapragnie!
Biała masa cukrowa – krok po kroku
Dzięki podstawowemu przepisowi uzyskacie lukier plastyczny w białym kolorze. Prezentuje się bardzo elegancko i jest świetnym tłem dla innych, bardziej barwnych dekoracji. Jak zrobić masę cukrową na figurki?
Potrzebujesz:
- 800 gramów cukru pudru,
- 70 mililitrów zimnej wody,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 100 gramów glukozy (rekomendujemy wersję sproszkowaną),
- opcjonalnie mąka ziemniaczana – do podsypania blatu.
Jak zrobić masę cukrową na tort – wykonanie:
- Cukier puder należy przesiać, by wyeliminować grudki.
- Żelatynę wymieszać z zimną wodą i zaczekać do momentu aż napęcznieje. Zwykle trwa to około 5 minut.
- Naczynie umieścić na małym palniku lub w kąpieli wodnej i cały czas mieszając, poczekać aż żelatyna rozpuści się. Ważne jest, by nie dopuścić do wrzenia! Pod wpływem wysokiej temperatury roztwór straci swoje właściwości.
- Połączyć z glukozą. Energicznie wymieszać, by mieszanka zyskała jednolitą konsystencję. Odstawić do ostudzenia.
- Zanim żelatyna z glukozą stężeją, dodać cukier puder i wyrobić masę. Można posłużyć się mikserem, ustawiając najniższe obroty. Masa powinna przypominać plastelinę.
- Blat lub stolnicę oprószyć niewielką ilością cukru pudru lub mąki ziemniaczanej. Masę rozwałkować do takich rozmiarów, by mogła w całości pokryć ciasto.
Masa cukrowa – jak zrobić? Podsumowanie
Wiecie już jak zrobić masę cukrową na tort. Najlepsze efekty przyniesie ułożenie jej na wierzchu schłodzonego w lodówce ciasta. Ewentualnie możecie najpierw pokryć je warstwą maślanego kremu. Wiele pomysłów na wyśmienity tort, taki jak Tort Unicorn znajdziesz na naszym blogu. Zapraszamy również do więcej kulinarnych i cukierniczych inspiracji!
Komentarze (0)