
Składniki
biszkopt:
8 sztuk
240 gramów
80 gramów
320 gramów
krem:
900 gramów
600 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
300 gramów
do dekoracji:
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy dwie formy o wymiarach 22 cm lub pieczemy biszkopt jeden po drugim. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Może to potrwać ok 10 min. Partiami wsypujemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy je partiami do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do dwóch foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka. Biszkopty zostawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Przygotowujemy 3 foremki o średnicy zbliżonej do formy na biszkopt. Wykładamy je folią spożywczą. Na dnie układamy przepołowione truskawki. Zalewamy je lekko ostudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki, aby stężała.
Krok 3
Schłodzona śmietanę kremówkę lekko ubijamy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, utrwalacz do bitej śmietany i krótko miksujemy.
Krok 4
Biszkopty po wystudzeniu przekrawamy na pół. Mamy otrzymać 4 blaty ciasta. Każdy z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Krok 5
Na ciasto nakładamy pierwszą cienka warstwę kremu. Następnie pierwszy blat galaretki. Galaretkę przykrywamy drugim blatem ciasta. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.
Krok 6
Tort smarujemy z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Wkładamy go do lodówki na min 1 h. Następnie dekorujemy przygotowanymi ozdobami cukrowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort Unicorn
Spotkanie legendarnego jednorożca to marzenie każdej małej księżniczki, ale nie tylko. Też masz ochotę przenieść się na chwilę do baśniowego świata? Czarodziejska różdżka nie będzie do tego potrzebna. Dzięki sprawdzonemu przepisowi na tort unicorn w kuchni wszystko stanie się możliwe!
Dla kogo?
Tort jednorożec to nie tylko biszkopt i masa. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów, a każdy z nich wymaga sporo uwagi. Przyda się również odrobina wprawy w robieniu domowych wypieków, więc przepis ten dedykujemy nieco bardziej doświadczonym szefom kuchni.
Na jaką okazję?
Tort w kształcie jednorożca będzie hitem podczas kinderbali i przyjęć urodzinowych. Chcesz zaskoczyć gości w trakcie imprezy halloweenowej, sylwestrowej albo balu przebierańców? Już wiesz, jak to zrobić!
Czy wiesz, że?
Ozdoby do ciasta możesz kupić lub zrobić samodzielnie, wykorzystując masę cukrową oraz barwniki spożywcze.
Dla urozmaicenia:
Jadalne kwiaty sprawią, że tort będzie wyglądać niepowtarzalnie.