Tort Unicorn

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

55

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1.5 szklanki

1 szklanka

300 gramów

masa cukrowa:

250 gramów

500 gramów

3 łyżki

dekoracje:

250 gramów

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tort Unicorn - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż do dwóch jednakowych foremek o średnicy 18 cm wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180 °C. Wystudź.

Tort Unicorn - Krok 2

Krok 3

Każdy z placków przekrój w poprzek. Otrzymane krążki przełóż marmoladą i złóż w całość.

Tort Unicorn - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię utrzyj, dodając po łyżce cukru pudru. Gdy masa stanie się zbyt twarda, dodaj odrobinę śmietanki.

Tort Unicorn - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną masą posmaruj najpierw boki, a następnie wierzch tortu.

Tort Unicorn - Krok 5

Krok 6

Szpachelką rozgrzaną w ciepłej wodzie wyrównaj powierzchnię tortu.

Tort Unicorn - Krok 6

Krok 7

Masy cukrowe wyrób w dłoniach, aby stały się miękkie i elastyczne. Następnie ulep z nich kwiatki, włosy i oczy jednorożca. Z białej masy wytnij 4 uszka jednorożca, a z reszty zrób tyle kuleczek, aby dało się obłożyć tort dookoła.

Tort Unicorn - Krok 7

Krok 8

Dwa mniejsze uszka, kuleczki i wafelek spryskaj złotym barwnikiem. Odstaw do wystygnięcia. Oczy posmaruj wodą i przyklej do tortu. Na wierzchu połóż złoty rożek i złożone w pary uformowane uszka. Torcik obłóż złotymi kuleczkami i udekoruj przygotowanymi z masy cukrowej dekoracjami.

Tort Unicorn - Krok 8
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort UnicornTort Unicorn

Jednorożce kojarzą Ci się tylko z bajkami? A gdyby przenieść je do własnej kuchni i wyczarować przepis na tort jednorożec? Proszę bardzo! Torty na urodziny nie muszą być nudne. Tort Unicorn to spełnienie dziecięcych marzeń, a i dorośli nie odmówią kawałka.

Dla kogo?

Tort jednorożec z pewnością wzbudzi radość u dzieci! Upiecz je na dziecięce przyjęcie, a zniknie w mgnieniu oka.

Na jaką okazję?

Na urodziny dziecka i każde przyjęcie, na którym będzie dużo dzieci. Tort Unicorn zachwyca smakiem i wyglądem. Trudno mu się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Biszkopty możesz upiec dzień wcześniej. Zdążą się dobrze wystudzić, a rozkładając przygotowanie tortu w kształcie jednorożca na dwa dni, ułatwisz sobie organizację pracy.

Dla urozmaicenia

Możesz nasączyć biszkopty sokiem z pomarańczy. Dzięki temu tort z jednorożcem będzie miał przyjemny, cytrusowy smak i zapach.