Tort Unicorn przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort Unicorn

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

173 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

240 gramów

80 gramów

320 gramów

krem:

900 gramów

600 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

do dekoracji:

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy dwie formy o wymiarach 22 cm lub pieczemy biszkopt jeden po drugim. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Może to potrwać ok 10 min. Partiami wsypujemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy je partiami do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do dwóch foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka. Biszkopty zostawiamy do wystudzenia.

Tort Unicorn - Krok 1

Krok 2

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Przygotowujemy 3 foremki o średnicy zbliżonej do formy na biszkopt. Wykładamy je folią spożywczą. Na dnie układamy przepołowione truskawki. Zalewamy je lekko ostudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki, aby stężała.

Tort Unicorn - Krok 2

Krok 3

Schłodzona śmietanę kremówkę lekko ubijamy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, utrwalacz do bitej śmietany i krótko miksujemy.

Tort Unicorn - Krok 3

Krok 4

Biszkopty po wystudzeniu przekrawamy na pół. Mamy otrzymać 4 blaty ciasta. Każdy z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Tort Unicorn - Krok 4

Krok 5

Na ciasto nakładamy pierwszą cienka warstwę kremu. Następnie pierwszy blat galaretki. Galaretkę przykrywamy drugim blatem ciasta. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.

Tort Unicorn - Krok 5

Krok 6

Tort smarujemy z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Wkładamy go do lodówki na min 1 h. Następnie dekorujemy przygotowanymi ozdobami cukrowymi.

Tort Unicorn - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Unicorn - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort UnicornTort Unicorn

Spotkanie legendarnego jednorożca to marzenie każdej małej księżniczki, ale nie tylko. Też masz ochotę przenieść się na chwilę do baśniowego świata? Czarodziejska różdżka nie będzie do tego potrzebna. Dzięki sprawdzonemu przepisowi na tort unicorn w kuchni wszystko stanie się możliwe!

Dla kogo?

Tort jednorożec to nie tylko biszkopt i masa. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów, a każdy z nich wymaga sporo uwagi. Przyda się również odrobina wprawy w robieniu domowych wypieków, więc przepis ten dedykujemy nieco bardziej doświadczonym szefom kuchni.

Na jaką okazję?

Tort w kształcie jednorożca będzie hitem podczas kinderbali i przyjęć urodzinowych. Chcesz zaskoczyć gości w trakcie imprezy halloweenowej, sylwestrowej albo balu przebierańców? Już wiesz, jak to zrobić!

Czy wiesz, że?

Ozdoby do ciasta możesz kupić lub zrobić samodzielnie, wykorzystując masę cukrową oraz barwniki spożywcze.

Dla urozmaicenia:

Jadalne kwiaty sprawią, że tort będzie wyglądać niepowtarzalnie.