Tort piniata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort piniata

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

579 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

810 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

370 gramów

370 gramów

200 gramów

6 sztuk

80 mililitrów

1 łyżeczka

7 łyżek

krem:

370 gramów

280 gramów

1 opakowanie

250 gramów

300 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.

Tort piniata - Krok 1

Krok 2

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-40 min (do suchego patyczka).

Tort piniata - Krok 2

Krok 3

Po wyjęciu ciasto studzimy i kroimy na 3 okręgi. Z pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawamy w dwóch okręgach na środku niewielki otwór.

Tort piniata - Krok 3

Krok 4

Cukier puder oraz cukier waniliowy ubijamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy. Pierwszy okrąg smarujemy dżemem, następnie powstałym kremem. Na górę kładziemy kolejną warstwę ciasta z wydrążonym okręgiem i czynność powtarzamy.

Tort piniata - Krok 4

Krok 5

Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki (pozostawiamy trochę do dekoracji).

Tort piniata - Krok 5

Krok 6

Z góry przykrywamy trzecim okręgiem ciasta. Całość smarujemy pozostałym kremem z wierzchu i po bokach. Wygładzamy za pomocą szpatułki. Po bokach dekorujemy tort posypką, a z góry pozostałymi drażetkami. Wkładamy do lodówki na 1 h.

Tort piniata - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort piniataTort piniata

Oto deser z niespodzianką! Już na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo apetycznie, ale po rozkrojeniu wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wymagających i wybrednych biesiadników. Efekt „wow” i tytuł specjalisty w dziedzinie spektakularnych łakoci są więcej niż pewne.

Dla kogo?

Przyda się trochę kuchennej wprawy oraz odrobina cierpliwości. Tort piniatę polecamy fanom słodkości, którzy mieli już do czynienia z pieczeniem biszkoptu oraz tworzeniem wielowarstwowych deserów.

Na jaką okazję?

Co to za przyjęcie urodzinowe bez tortu? Kolorowe ciasto z jeszcze bardziej barwną niespodzianką, ukrytą w jego wnętrzu, to propozycja idealna na kinderbale, lecz nieco starsi imprezowicze również go docenią.

Czy wiesz, że?

Piniata to ludowa tradycja, popularna przede wszystkim w krajach latynoskich. Sprowadza się do strącania papierowej kuli (może też przybierać inne kształty, np. gwiazdy) w celu wydobycia z niej jak największej ilości słodyczy.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia kremu nadaje się również ser mascarpone.