• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe
Tort z owocami leśnymi
Tort z owocami leśnymi
Tort makowy z budyniem
Tort makowy z budyniem
Tort z fasoli
Tort z fasoli
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Torty
  • Biszkopty na tort
  • Tort piniata

Tort piniata

Autor: MojeCiasto
Tort piniata
  • 15 minut15
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 30 minut
  • 180 °C
  • 3 tortownice 20 cm
  • Przelicznik miar i wag
75
Oceń przepis jako pierwszy
442
49
WYDRUKUJ
619 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
1057 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
    waniliowe ciasto
  • drobny cukier
    375 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    375 g
  • ekstrakt waniliowy lub pasta z ziaren wanilii
    2 łyżeczki
  • duże jajka
    6 szt.
  • mąka samorosnąca (lub zwykła + 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia)
    375 g
  • krem
  • cukier puder przesiany
    400 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    200 g
  • ekstrakt waniliowy
    1 łyżeczka
  • lentilki (np. Smarties) do wypełnienia tortu
    0 g
  • dekoracja
  • kolorowa posypka
    0 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Tort piniata – krok 1
    Krok 1
    Trzy tortownice o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.
  • Tort piniata – krok 2
    Krok 2
    Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas starannie ucierając masę. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Tort piniata – krok 3
    Krok 3
    Rozdziel masę do trzech tortownic i piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku. Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia.
  • Tort piniata – krok 4
    Krok 4
    Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Wyrównaj wierzch każdej warstwy tortu, używając ząbkowanego noża. Wytnij środki dwóch warstw tortu tak, że powstaną z nich okręgi. Możesz użyć do tego ostrego noża lub foremek do wykrawania ciastek. Ułóż pierwszy okrąg na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj go kremem i nałóż kolejny okrąg ciasta.
  • Tort piniata – krok 5
    Krok 5
    Środek okręgów wypełnij kolorowymi lentilkami. Posmaruj drugi okrąg kremem i przykryj go ostatnią, pełną warstwą ciasta.
  • Tort piniata – krok 6
    Krok 6
    Przy pomocy szpatułki wyrównaj wierzch i bok tortu, pokrywając go resztą kremu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób rozetki u podstawy tortu i na krawędzi. Przed podaniem udekoruj kolorową posypką.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
Tort urodzinowyTort dla dzieciSZYBKIE CIASTANAJPOPULARNIEJSZE-CIASTAFRISCOBiszkoptTort
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (49)
avatar
Beata KądzielaOdpowiedz7.12.2017
Mam pytanie czy ta margaryna do blatów to roztopiona?
avatar
Dobry CzłowiekOdpowiedz6.04.2017
pycha tort
Kasia GolOdpowiedz28.01.2017
czy mozna zrobic np. 2 biszkopty w tortownicy 24cm? niestety nie mam 20cm. moze jakis inny pomysl?
avatar
Jadwiga PawlakOdpowiedz8.01.2017
bardzo smakowało
avatar
Jadwiga PawlakOdpowiedz8.01.2017
smakowało
Dorota MrowinskaOdpowiedz23.10.2016
BEZ PRZESADY
Ola WysockaOdpowiedz9.10.2016
.
Justyna GasperaniecOdpowiedz9.10.2016
Propozycja nie do odrzucenia
Elzbieta KozlowskaOdpowiedz9.10.2016
Krupa Patel :)
Anna MiezioOdpowiedz9.10.2016
Justyna Gasperaniec propzycja
wiktoria nykielOdpowiedz19.09.2016
ekstra tort
Daria KlimekOdpowiedz18.02.2016
Czy te lentilki nie przykleją sie do tortu lub nie puszczą koloru ? bedzie to wyglądalo nie estetycznie ...
Grazyna JohanningOdpowiedz18.01.2016
Karnawal to fajny, beztroski i wesoly czas, bawcie sie wszyscy, bo zycie smutne i krotkie jest.
Grażyna TomaszewskaOdpowiedz18.01.2016
Jak mają być jabłka to bez sensu jeść tort..
Monika ChmielowiecOdpowiedz17.01.2016
Ale kto to upiekł ? Ukochana Babcia ? A idę zjeść coś słodkiego. Tylko mniej rewelacyjnego
Teresa WotaOdpowiedz17.01.2016
mniam mniam jaka słodka tęcza... moja wnuczka Karolinka się wprasza
Grażyna CebulaOdpowiedz17.01.2016
Oooooooo!:)
Teresa Emeryk-GłazOdpowiedz17.01.2016
Mniam ale pyszności
Malgorzata LedniowskaOdpowiedz17.01.2016
Mniam❤
Teresa JatczakOdpowiedz17.01.2016
Czyli to twoje wykonanie
Elzbieta GodleśOdpowiedz17.01.2016
Albo orzeszkami, dla każdego coś słodkiego.
Beata CelińskaOdpowiedz17.01.2016
Super tort a dla dzieciaków jaka radocha
Grażyna BieniowskaOdpowiedz17.01.2016
Ale cudo mniam mnia ,
Urszula DolatowskaOdpowiedz17.01.2016
Normalne platy biszkoptowe z dziura w srodku,do ktorej sa wsypane lentilki.Ja do tortu czy innego ciasta uzywam krem Karpatka 5 minut z Delekty.Do proszku dodaje sie 400 ml.zimnego mleka i miksuje 5 minut, dodac cukier puder tyle zeby masa byla slodka,.Bez masla i bez gotowania.Krem nie podchodzi woda,jest puszysty i lekki.
Urszula DolatowskaOdpowiedz17.01.2016
Raz na iks czasu mozna zaszalec np.w urodziny
Urszula DolatowskaOdpowiedz17.01.2016
Super
Anna WojtasOdpowiedz17.01.2016
Wszystkiego Najleprzego
Urszula SzczygielskaOdpowiedz17.01.2016
A to wykonanie mojej córki
Bożena JankowiakOdpowiedz17.01.2016
Uuuuu !lubię , ale nie umiem !!!!
Jadwiga OwczarczakOdpowiedz17.01.2016
Miam mia pycha
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jak zrobić tort? – sekrety perfekcyjnego wypieku
Jak zrobić tort? – sekrety perfekcyjnego wypieku
avatar

Tort piniata

Inspiracją dla powstania tortu z tego przepisu była piniata – papierowa kula wypełniona słodyczami, której rozbicie jest celem meksykańskiej zabawy dla dzieci. Podobnie jak w piniacie, także w tym waniliowym torcie ukryte są kolorowe cukierki, które w efektowny sposób wysypią się podczas krojenia ciasta. Do upieczenia biszkoptów będziesz potrzebować jajek, mąki, kostki do pieczenia oraz drobnego cukru. Wszystkie składniki utrzyj za pomocą miksera, na koniec dodając ekstrakt waniliowy, dzięki któremu ciasto będzie miało wyrazisty smak. Powstałą masę rozłóż równomiernie do trzech tortownic i piecz przez około pół godziny. Aby przygotować delikatny krem, kostkę do pieczenia zmiksuj z ekstraktem waniliowym lub pastą z nasion wanilii oraz cukrem pudrem. W dwóch blatach wytnij na środku kółko za pomocą noża lub foremki, posmaruj jeden z nich kremem i przełóż drugim. Do powstałego otworu wsyp garść lentilków, a na wierzchu tortu umieść ostatni blat. Całość udekoruj pozostałym kremem oraz cukrową posypką. Zapisz nasz przepis na tort piniata.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

75
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny