Tort piniata

- Krok 1Trzy tortownice o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.
- Krok 2Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas starannie ucierając masę. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Rozdziel masę do trzech tortownic i piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku. Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia.
- Krok 4Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Wyrównaj wierzch każdej warstwy tortu, używając ząbkowanego noża. Wytnij środki dwóch warstw tortu tak, że powstaną z nich okręgi. Możesz użyć do tego ostrego noża lub foremek do wykrawania ciastek. Ułóż pierwszy okrąg na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj go kremem i nałóż kolejny okrąg ciasta.
- Krok 5Środek okręgów wypełnij kolorowymi lentilkami. Posmaruj drugi okrąg kremem i przykryj go ostatnią, pełną warstwą ciasta.
- Krok 6Przy pomocy szpatułki wyrównaj wierzch i bok tortu, pokrywając go resztą kremu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób rozetki u podstawy tortu i na krawędzi. Przed podaniem udekoruj kolorową posypką.

Tort piniata
Inspiracją dla powstania tortu z tego przepisu była piniata – papierowa kula wypełniona słodyczami, której rozbicie jest celem meksykańskiej zabawy dla dzieci. Podobnie jak w piniacie, także w tym waniliowym torcie ukryte są kolorowe cukierki, które w efektowny sposób wysypią się podczas krojenia ciasta. Do upieczenia biszkoptów będziesz potrzebować jajek, mąki, kostki do pieczenia oraz drobnego cukru. Wszystkie składniki utrzyj za pomocą miksera, na koniec dodając ekstrakt waniliowy, dzięki któremu ciasto będzie miało wyrazisty smak. Powstałą masę rozłóż równomiernie do trzech tortownic i piecz przez około pół godziny. Aby przygotować delikatny krem, kostkę do pieczenia zmiksuj z ekstraktem waniliowym lub pastą z nasion wanilii oraz cukrem pudrem. W dwóch blatach wytnij na środku kółko za pomocą noża lub foremki, posmaruj jeden z nich kremem i przełóż drugim. Do powstałego otworu wsyp garść lentilków, a na wierzchu tortu umieść ostatni blat. Całość udekoruj pozostałym kremem oraz cukrową posypką. Zapisz nasz przepis na tort piniata.