Tort piniata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort piniata

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

heart
615 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

831 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

370 gramów

370 gramów

200 gramów

6 sztuk

80 mililitrów

1 łyżeczka

7 łyżek

krem:

370 gramów

280 gramów

1 opakowanie

250 gramów

300 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.

Tort piniata - Krok 1

Krok 2

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-40 min (do suchego patyczka).

Tort piniata - Krok 2

Krok 3

Po wyjęciu ciasto studzimy i kroimy na 3 okręgi. Z pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawamy w dwóch okręgach na środku niewielki otwór.

Tort piniata - Krok 3

Krok 4

Cukier puder oraz cukier waniliowy ubijamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy. Pierwszy okrąg smarujemy dżemem, następnie powstałym kremem. Na górę kładziemy kolejną warstwę ciasta z wydrążonym okręgiem i czynność powtarzamy.

Tort piniata - Krok 4

Krok 5

Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki (pozostawiamy trochę do dekoracji).

Tort piniata - Krok 5

Krok 6

Z góry przykrywamy trzecim okręgiem ciasta. Całość smarujemy pozostałym kremem z wierzchu i po bokach. Wygładzamy za pomocą szpatułki. Po bokach dekorujemy tort posypką, a z góry pozostałymi drażetkami. Wkładamy do lodówki na 1 h.

Tort piniata - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort piniataTort piniata

Oto deser z niespodzianką! Już na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo apetycznie, ale po rozkrojeniu wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wymagających i wybrednych biesiadników. Efekt „wow” i tytuł specjalisty w dziedzinie spektakularnych łakoci są więcej niż pewne.

Dla kogo?

Przyda się trochę kuchennej wprawy oraz odrobina cierpliwości. Tort piniatę polecamy fanom słodkości, którzy mieli już do czynienia z pieczeniem biszkoptu oraz tworzeniem wielowarstwowych deserów.

Na jaką okazję?

Co to za przyjęcie urodzinowe bez tortu? Kolorowe ciasto z jeszcze bardziej barwną niespodzianką, ukrytą w jego wnętrzu, to propozycja idealna na kinderbale, lecz nieco starsi imprezowicze również go docenią.

Czy wiesz, że?

Piniata to ludowa tradycja, popularna przede wszystkim w krajach latynoskich. Sprowadza się do strącania papierowej kuli (może też przybierać inne kształty, np. gwiazdy) w celu wydobycia z niej jak największej ilości słodyczy.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia kremu nadaje się również ser mascarpone.