Tort piniata

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

94

521 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

774 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

waniliowe ciasto:

375 gramów

2 łyżeczki

6 sztuk

375 gramów

krem:

400 gramów

1 łyżeczka

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy tortownice o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.

Tort piniata - Krok 1

Krok 2

Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas starannie ucierając masę. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.

Tort piniata - Krok 2

Krok 3

Rozdziel masę do trzech tortownic i piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku. Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia.

Tort piniata - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Wyrównaj wierzch każdej warstwy tortu, używając ząbkowanego noża. Wytnij środki dwóch warstw tortu tak, że powstaną z nich okręgi. Możesz użyć do tego ostrego noża lub foremek do wykrawania ciastek. Ułóż pierwszy okrąg na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj go kremem i nałóż kolejny okrąg ciasta.

Tort piniata - Krok 4

Krok 5

Środek okręgów wypełnij kolorowymi lentilkami. Posmaruj drugi okrąg kremem i przykryj go ostatnią, pełną warstwą ciasta.

Tort piniata - Krok 5

Krok 6

Przy pomocy szpatułki wyrównaj wierzch i bok tortu, pokrywając go resztą kremu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób rozetki u podstawy tortu i na krawędzi. Przed podaniem udekoruj kolorową posypką.

Tort piniata - Krok 6
49

Opinie o przepisie

  • Beata Kądziela

    Beata Kądziela

    Mam pytanie czy ta margaryna do blatów to roztopiona?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dobry Człowiek

    Dobry Człowiek

    pycha tort

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia  Gol

    Kasia Gol

    czy mozna zrobic np. 2 biszkopty w tortownicy 24cm? niestety nie mam 20cm. moze jakis inny pomysl?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pawlak

    Jadwiga Pawlak

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Pawlak

    Jadwiga Pawlak

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Mrowinska

    Dorota Mrowinska

    BEZ PRZESADY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Wysocka

    Ola Wysocka

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gasperaniec

    Justyna Gasperaniec

    Propozycja nie do odrzucenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kozlowska

    Elzbieta Kozlowska

    Krupa Patel :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Miezio

    Anna Miezio

    Justyna Gasperaniec propzycja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria nykiel

    wiktoria nykiel

    ekstra tort

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria  Klimek

    Daria Klimek

    Czy te lentilki nie przykleją sie do tortu lub nie puszczą koloru ? bedzie to wyglądalo nie estetycznie ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Johanning

    Grazyna Johanning

    Karnawal to fajny, beztroski i wesoly czas, bawcie sie wszyscy, bo zycie smutne i krotkie jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Tomaszewska

    Grażyna Tomaszewska

    Jak mają być jabłka to bez sensu jeść tort..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Chmielowiec

    Monika Chmielowiec

    Ale kto to upiekł ? Ukochana Babcia ? A idę zjeść coś słodkiego. Tylko mniej rewelacyjnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wota

    Teresa Wota

    mniam mniam jaka słodka tęcza... moja wnuczka Karolinka się wprasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Cebula

    Grażyna Cebula

    Oooooooo!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Emeryk-Głaz

    Teresa Emeryk-Głaz

    Mniam ale pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Ledniowska

    Malgorzata Ledniowska

    Mniam❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jatczak

    Teresa Jatczak

    Czyli to twoje wykonanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Godleś

    Elzbieta Godleś

    Albo orzeszkami, dla każdego coś słodkiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Celińska

    Beata Celińska

    Super tort a dla dzieciaków jaka radocha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Bieniowska

    Grażyna Bieniowska

    Ale cudo mniam mnia ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dolatowska

    Urszula Dolatowska

    Normalne platy biszkoptowe z dziura w srodku,do ktorej sa wsypane lentilki.Ja do tortu czy innego ciasta uzywam krem Karpatka 5 minut z Delekty.Do proszku dodaje sie 400 ml.zimnego mleka i miksuje 5 minut, dodac cukier puder tyle zeby masa byla slodka,.Bez masla i bez gotowania.Krem nie podchodzi woda,jest puszysty i lekki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dolatowska

    Urszula Dolatowska

    Raz na iks czasu mozna zaszalec np.w urodziny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dolatowska

    Urszula Dolatowska

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wojtas

    Anna Wojtas

    Wszystkiego Najleprzego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Szczygielska

    Urszula Szczygielska

    A to wykonanie mojej córki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Jankowiak

    Bożena Jankowiak

    Uuuuu !lubię , ale nie umiem !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Owczarczak

    Jadwiga Owczarczak

    Miam mia pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort piniataTort piniata

Inspiracją dla powstania tortu z tego przepisu była piniata – papierowa kula wypełniona słodyczami, której rozbicie jest celem meksykańskiej zabawy dla dzieci. Podobnie jak w piniacie, także w tym waniliowym torcie ukryte są kolorowe cukierki, które w efektowny sposób wysypią się podczas krojenia ciasta. Do upieczenia biszkoptów będziesz potrzebować jajek, mąki, kostki do pieczenia oraz drobnego cukru. Wszystkie składniki utrzyj za pomocą miksera, na koniec dodając ekstrakt waniliowy, dzięki któremu ciasto będzie miało wyrazisty smak. Powstałą masę rozłóż równomiernie do trzech tortownic i piecz przez około pół godziny. Aby przygotować delikatny krem, kostkę do pieczenia zmiksuj z ekstraktem waniliowym lub pastą z nasion wanilii oraz cukrem pudrem. W dwóch blatach wytnij na środku kółko za pomocą noża lub foremki, posmaruj jeden z nich kremem i przełóż drugim. Do powstałego otworu wsyp garść lentilków, a na wierzchu tortu umieść ostatni blat. Całość udekoruj pozostałym kremem oraz cukrową posypką. Zapisz nasz przepis na tort piniata.