
Składniki
370 gramów
370 gramów
200 gramów
6 sztuk
80 mililitrów
1 łyżeczka
7 łyżek
krem:
370 gramów
280 gramów
1 opakowanie
250 gramów
300 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-40 min (do suchego patyczka).

Krok 3
Po wyjęciu ciasto studzimy i kroimy na 3 okręgi. Z pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawamy w dwóch okręgach na środku niewielki otwór.

Krok 4
Cukier puder oraz cukier waniliowy ubijamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy. Pierwszy okrąg smarujemy dżemem, następnie powstałym kremem. Na górę kładziemy kolejną warstwę ciasta z wydrążonym okręgiem i czynność powtarzamy.

Krok 5
Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki (pozostawiamy trochę do dekoracji).

Krok 6
Z góry przykrywamy trzecim okręgiem ciasta. Całość smarujemy pozostałym kremem z wierzchu i po bokach. Wygładzamy za pomocą szpatułki. Po bokach dekorujemy tort posypką, a z góry pozostałymi drażetkami. Wkładamy do lodówki na 1 h.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort piniata
Oto deser z niespodzianką! Już na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo apetycznie, ale po rozkrojeniu wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wymagających i wybrednych biesiadników. Efekt „wow” i tytuł specjalisty w dziedzinie spektakularnych łakoci są więcej niż pewne.
Dla kogo?
Przyda się trochę kuchennej wprawy oraz odrobina cierpliwości. Tort piniatę polecamy fanom słodkości, którzy mieli już do czynienia z pieczeniem biszkoptu oraz tworzeniem wielowarstwowych deserów.
Na jaką okazję?
Co to za przyjęcie urodzinowe bez tortu? Kolorowe ciasto z jeszcze bardziej barwną niespodzianką, ukrytą w jego wnętrzu, to propozycja idealna na kinderbale, lecz nieco starsi imprezowicze również go docenią.
Czy wiesz, że?
Piniata to ludowa tradycja, popularna przede wszystkim w krajach latynoskich. Sprowadza się do strącania papierowej kuli (może też przybierać inne kształty, np. gwiazdy) w celu wydobycia z niej jak największej ilości słodyczy.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia kremu nadaje się również ser mascarpone.