
Składniki
5 sztuk
150 gramów
150 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżeczki
25 gramów
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
50 gramów
300 gramów
150 gramów
83 gramy
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ponieważ oba kremy powinny się nieco przegryźć, zacznij właśnie od nich. Krem czekoladowy: w niewielkim garnku/rondlu na małym ogniu podgrzej kremówkę. Gdy tylko się zagotuje zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę, zamieszaj aż czekolada się rozpuści. Wystudź. Gdy płyn przestygnie, wstaw do lodówki na godzinę. Zimny krem zmiksuj mikserem na wysokich obrotach przez ok 30-60 sekund. Powinien ubić się na puszysto i zwiększyć swoją objętość. Wstaw ponownie do lodówki.
Krok 2
Krem różany: do miski przełóż ser mascarpone, dodaj konfiturę różaną i dokładnie zamieszaj. Gotowy krem trzymaj w lodówce.
Krok 3
Naleśniki: do miski przełóż jajka, cukier, wanilię, letnie mleko (temperatura ok 30°C), drożdże i energicznie zamieszaj. Dodaj mąkę, cynamon, szczyptę soli i ponownie zamieszaj do połączenia składników. Ciasto będzie rzadkie. Przykryj miskę z ciastem kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut - w tym czasie drożdże podrosną
Krok 4
Na patelni, na której będziesz smażyć naleśniki rozpuść masło (na małym ogniu), zdejmij z ognia i wystudź. Patelni nie myj ani nie wycieraj. Podrośnięte ciasto energicznie zamieszaj, dodaj wystudzone masło i ponownie zamieszaj. Odstaw na 20 - 30 minut, w tym czasie ciasto nieco zgęstnieje. Na tą samą patelnię wlej łyżeczkę oleju do smażenia, rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni. Rozgrzej ją na niezbyt dużym ogniu. Naleśniki nie mogą się smażyć zbyt szybko, będą wówczas zbyt suche. Ciasto naleśnikowe energicznie zamieszaj, wlej cienką warstwę i smaż krótko, do momentu aż brzegi lekko się odchylą a wierzch nie będzie mokry. Naleśniki smażymy tylko z 1 strony. W trakcie smażenia często mieszaj ciasto (drożdże cały czas będą rosnąć). Usmażone naleśniki układaj na większym talerzu, dopiero gdy całkowicie wystygną połóż jeden na drugim (w przeciwnym razie się posklejają).
Krok 5
Odłóż 3 łyżki kremu czekoladowego na później, na naleśniku rozsmaruj cienko pierwszą warstwę kremu. Przykryj drugim naleśnikiem, rozsmaruj cienko warstwę kremu różanego, przykryj trzecim naleśnikiem i ponownie nałóż warstwę kremu czekoladowego. Przekładaj naleśniki na przemian do wykończenia obu kremów. Gdy skończysz układanie naleśników, wstaw tort na 30 minut do lodówki. Wyjmij schłodzony tort a następnie posmaruj wierzch i boki tortu odłożonym wcześniej kremem czekoladowym. Wstaw ponownie do lodówki.
Krok 6
Polewa kakaowa: do małego garnka wlej łyżkę wody, na niewielkim ogniu doprowadź do wrzenia, od razu dodaj margarynę, zamieszaj. Nie zwiększaj ognia. Gdy margaryna się rozpuści, dodaj cukier, zamieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać (po ok 30 sekundach). dodaj na raz kakao i cynamon. Mieszaj energicznie do połączenia składników oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru. ok 2-3 minuty powinny wystarczyć. Polewa zgęstnieje i będzie błyszcząca. Przestudź lekko polewę (nie może być gorąca) i oblej tort. Udekoruj według uznania
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej