
Składniki
250 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przełóż kostkę twarogu, rozdrobnij ją lekko widelcem, dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1/2 czosnku granulowanego, 1 mały przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeżeli się decydujesz), sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj na kremową masę.
Krok 2
Jasną część pora (biało-zieloną) przekrój wzdłuż i dobrze umyj. Dzięki temu masz pewność, że nie trafi Ci się ziarenko piasku podczas jedzenia. Następnie bardzo drobno posiekaj pora w półksiężyce i dodaj do twarogu. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3
Pastę można serwować od razu ale najlepiej jeśli wstawisz ją chociaż na 30 minut do lodówki, aby się przegryzła i lekko stężała.
Krok 4
Pastę z twarogu i pora serwuj z chrupiącym pieczywem, świeżymi rzodkiewkami i szczypiorkiem. Możesz również ułożyć ją na gotowanym w mundurku ziemniaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej