Składniki
250 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przełóż kostkę twarogu, rozdrobnij ją lekko widelcem, dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1/2 czosnku granulowanego, 1 mały przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeżeli się decydujesz), sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj na kremową masę.
Krok 2
Jasną część pora (biało-zieloną) przekrój wzdłuż i dobrze umyj. Dzięki temu masz pewność, że nie trafi Ci się ziarenko piasku podczas jedzenia. Następnie bardzo drobno posiekaj pora w półksiężyce i dodaj do twarogu. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3
Pastę można serwować od razu ale najlepiej jeśli wstawisz ją chociaż na 30 minut do lodówki, aby się przegryzła i lekko stężała.
Krok 4
Pastę z twarogu i pora serwuj z chrupiącym pieczywem, świeżymi rzodkiewkami i szczypiorkiem. Możesz również ułożyć ją na gotowanym w mundurku ziemniaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej