Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 puszka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

60 gramów

5 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a następnie łączymy z oliwą oraz przyprawą do ziemniaków Knorr. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35 minut.

Krok 2

Szynkę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę.

Krok 3

Na patelni z oliwą szklimy cebulę. Dodajemy szynkę, po 3 minutach cukinię, rozmaryn oraz sól do smaku. Całość pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, po czym dodajemy pomidory. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez około 3 minuty. Tuż przed upieczeniem ziemniaków, dodajemy żółty ser mieszamy, a następnie układamy na wyjętych z piekarnika plastrach ziemniaków. Blachę ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez około 8-10 minut. Gotowe danie dekorujemy pietruszka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej