Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 puszka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

60 gramów

5 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a następnie łączymy z oliwą oraz przyprawą do ziemniaków Knorr. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35 minut.

Krok 2

Szynkę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę.

Krok 3

Na patelni z oliwą szklimy cebulę. Dodajemy szynkę, po 3 minutach cukinię, rozmaryn oraz sól do smaku. Całość pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, po czym dodajemy pomidory. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez około 3 minuty. Tuż przed upieczeniem ziemniaków, dodajemy żółty ser mieszamy, a następnie układamy na wyjętych z piekarnika plastrach ziemniaków. Blachę ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez około 8-10 minut. Gotowe danie dekorujemy pietruszka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lekka sałatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej