Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 puszka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
60 gramów
5 łyżek
1 szczypta
2 łyżki
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a następnie łączymy z oliwą oraz przyprawą do ziemniaków Knorr. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35 minut.
Krok 2
Szynkę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę.
Krok 3
Na patelni z oliwą szklimy cebulę. Dodajemy szynkę, po 3 minutach cukinię, rozmaryn oraz sól do smaku. Całość pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, po czym dodajemy pomidory. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez około 3 minuty. Tuż przed upieczeniem ziemniaków, dodajemy żółty ser mieszamy, a następnie układamy na wyjętych z piekarnika plastrach ziemniaków. Blachę ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez około 8-10 minut. Gotowe danie dekorujemy pietruszka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej