Faszerowane ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

418 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

2 opakowania

2 sztuki

0.5 pęczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się pestek.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 2

Krok 3

Miąższ ziemniaczany pokrój drobno nożem i wymieszaj z odcedzonym tuńczykiem, pomidorami, serem feta i sosem czosnkowym z opakowania Knorr.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 3

Krok 4

Nałóż farsz do ziemniaczanych łódeczek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 15 minut. Na końcu posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do faszerowanych ziemniaków będzie gęsta kwaśna śmietana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki Faszerowane ziemniaki

Jeżeli szukasz prostego sposobu na urozmaicenie codziennych potraw, to faszerowane warzywa będą świetnym wyborem. Tym razem przyrządź ziemniaki. Sprawdzają się one w rożnych wariantach: mogą być gotowane, podsmażone, świetnie smakują również w wersji pieczonej. Doskonale nadają się także do faszerowania różnego rodzajami nadzieniami. Proponowane w tym przepisie połączenie sprawi, że ziemniaki będą nieco bardziej wykwintne. Zacznij od ugotowania ich w mundurkach, a następnie przekrój je na pół i wydrąż na kształt łódeczek. Przygotuj pastę z tuńczyka, pomidorów oraz sera feta. Dodaj do niej miąższ z wydrążonych wcześniej ziemniaków, sos czosnkowy i napełnij nią łódeczki. Opcjonalnie dodaj także kawałki podsmażonego, chrupiącego boczku. Zapiecz je, aż do zarumienienia – i gotowe. Faszerowane ziemniaki podawaj do pieczonych mięs lub ryb, dobrze będą także smakowały z dodatkiem zielonej sałaty. Posyp je drobno posiekaną natką pietruszki tuż przed podaniem. Sprawdź przepis i wypróbuj go, przygotowując np. niedzielny obiad.