
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj razem i rozgnieć w moździerzu pieprze, czosnek, imbir, cynamon, kmin rzymski.
Krok 3
Podnieś skórę kurczaka i włóż pod nią połowę masła a następnie rozprowadź równomiernie. Drugą część masła rozsmaruj na skórze kurczaka.
Krok 4
Cytrynę pokrój w plastry i włóż ją do kurczaka wraz z liśćmi laurowymi. Nogi kurczaka zwiąż i tak przygotowanego odstaw do lodówki na około godzinę.
Krok 5
Piecz kurczaka przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Do powstałej mieszanki dodaj przyprawę Knorr oraz miękkie masło. Całość wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej