Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj razem i rozgnieć w moździerzu pieprze, czosnek, imbir, cynamon, kmin rzymski.
Krok 3
Podnieś skórę kurczaka i włóż pod nią połowę masła a następnie rozprowadź równomiernie. Drugą część masła rozsmaruj na skórze kurczaka.
Krok 4
Cytrynę pokrój w plastry i włóż ją do kurczaka wraz z liśćmi laurowymi. Nogi kurczaka zwiąż i tak przygotowanego odstaw do lodówki na około godzinę.
Krok 5
Piecz kurczaka przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Do powstałej mieszanki dodaj przyprawę Knorr oraz miękkie masło. Całość wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej