Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

10

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry, które włóż do głębokiego naczynia.

Krok 2

Przypraw przyprawą do kurczaka Knorr i dodaj oliwy. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się marynatą i odstaw na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 3

Gdy mięso nabierze już smaku, obsmaż je krótko na lekko natłuszczonej patelni. Wystarczy po 30-60 sekund z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurczaka.

Krok 5

Mięso i grzyby zalej sosem śmietanowo-grzybowym i delikatnie mieszamy. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Krok 6

Zapiecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej