Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

15

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry, które włóż do głębokiego naczynia.

Krok 2

Przypraw przyprawą do kurczaka Knorr i dodaj oliwy. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się marynatą i odstaw na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 3

Gdy mięso nabierze już smaku, obsmaż je krótko na lekko natłuszczonej patelni. Wystarczy po 30-60 sekund z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurczaka.

Krok 5

Mięso i grzyby zalej sosem śmietanowo-grzybowym i delikatnie mieszamy. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Krok 6

Zapiecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej