Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

15

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry, które włóż do głębokiego naczynia.

Krok 2

Przypraw przyprawą do kurczaka Knorr i dodaj oliwy. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się marynatą i odstaw na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 3

Gdy mięso nabierze już smaku, obsmaż je krótko na lekko natłuszczonej patelni. Wystarczy po 30-60 sekund z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurczaka.

Krok 5

Mięso i grzyby zalej sosem śmietanowo-grzybowym i delikatnie mieszamy. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Krok 6

Zapiecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej