Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem
łatwe
406 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gnocchi ugotuj do miękkości w wodzie.Pieczarki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na oliwie.

Krok 2
Do podsmażonych warzyw wlej Sos śmietanowo-grzybowy Knorr. Całość zagotuj.

Krok 3
Następnie dodaj gotowe gnocchi. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody z gotowania gnocchi.

Krok 4
Na końcu dodaj porwany i oczyszczony szpinak oraz orzechy. Gotuj jeszcze przez chwilę, zamieszaj i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem
Nazwa gnocchi pochodzi od włoskiego słowa gnocco, czyli gruda. To dość nietypowy rodzaj kluseczek. Mają jajowaty kształt, wyglądem i smakiem zbliżone są nieco do polskich kopytek. Gnocchi zazwyczaj robione są z ziemniaków, stąd ich charakterystyczny smak. Można przygotować je samodzielnie, lub kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas. Mogą być dodatkiem do dania, składnikiem sałatki, jak i samodzielną potrawą. Gnocchi najczęściej podawane są z oliwą i ziołami, lub z gęstymi, śmietanowymi lub serowymi sosami, które nadają im animuszu. Kluski same w sobie wydawać się mogą nieciekawe. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki do tej potrawy – świeży zielony szpinak, pieczarki i orzechy włoskie urozmaicą całość. Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem to dobra propozycja na smaczny i bardzo treściwy obiad w stylu włoskim.