Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

1420 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocchi ugotuj do miękkości w wodzie.Pieczarki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na oliwie.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonych warzyw wlej Sos śmietanowo-grzybowy Knorr. Całość zagotuj.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj gotowe gnocchi. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody z gotowania gnocchi.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj porwany i oczyszczony szpinak oraz orzechy. Gotuj jeszcze przez chwilę, zamieszaj i natychmiast podawaj.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiemGnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem

Nazwa gnocchi pochodzi od włoskiego słowa gnocco, czyli gruda. To dość nietypowy rodzaj kluseczek. Mają jajowaty kształt, wyglądem i smakiem zbliżone są nieco do polskich kopytek. Gnocchi zazwyczaj robione są z ziemniaków, stąd ich charakterystyczny smak. Można przygotować je samodzielnie, lub kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas. Mogą być dodatkiem do dania, składnikiem sałatki, jak i samodzielną potrawą. Gnocchi najczęściej podawane są z oliwą i ziołami, lub z gęstymi, śmietanowymi lub serowymi sosami, które nadają im animuszu. Kluski same w sobie wydawać się mogą nieciekawe. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki do tej potrawy – świeży zielony szpinak, pieczarki i orzechy włoskie urozmaicą całość. Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem to dobra propozycja na smaczny i bardzo treściwy obiad w stylu włoskim.