Gnocchi z pieczarkami i szpinakiem - z sosem | Przepisy.pl pixel

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1494 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocchi ugotuj do miękkości w wodzie.Pieczarki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na oliwie.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonych warzyw wlej Sos śmietanowo-grzybowy Knorr. Całość zagotuj.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj gotowe gnocchi. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody z gotowania gnocchi.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj porwany i oczyszczony szpinak oraz orzechy. Gotuj jeszcze przez chwilę, zamieszaj i natychmiast podawaj.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiemGnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem

Nazwa gnocchi pochodzi od włoskiego słowa gnocco, czyli gruda. To dość nietypowy rodzaj kluseczek. Mają jajowaty kształt, wyglądem i smakiem zbliżone są nieco do polskich kopytek. Gnocchi zazwyczaj robione są z ziemniaków, stąd ich charakterystyczny smak. Można przygotować je samodzielnie, lub kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas. Mogą być dodatkiem do dania, składnikiem sałatki, jak i samodzielną potrawą. Gnocchi najczęściej podawane są z oliwą i ziołami, lub z gęstymi, śmietanowymi lub serowymi sosami, które nadają im animuszu. Kluski same w sobie wydawać się mogą nieciekawe. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki do tej potrawy – świeży zielony szpinak, pieczarki i orzechy włoskie urozmaicą całość. Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem to dobra propozycja na smaczny i bardzo treściwy obiad w stylu włoskim.