Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

1413 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocchi ugotuj do miękkości w wodzie.Pieczarki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na oliwie.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonych warzyw wlej Sos śmietanowo-grzybowy Knorr. Całość zagotuj.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj gotowe gnocchi. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody z gotowania gnocchi.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj porwany i oczyszczony szpinak oraz orzechy. Gotuj jeszcze przez chwilę, zamieszaj i natychmiast podawaj.

Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiemGnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem

Nazwa gnocchi pochodzi od włoskiego słowa gnocco, czyli gruda. To dość nietypowy rodzaj kluseczek. Mają jajowaty kształt, wyglądem i smakiem zbliżone są nieco do polskich kopytek. Gnocchi zazwyczaj robione są z ziemniaków, stąd ich charakterystyczny smak. Można przygotować je samodzielnie, lub kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas. Mogą być dodatkiem do dania, składnikiem sałatki, jak i samodzielną potrawą. Gnocchi najczęściej podawane są z oliwą i ziołami, lub z gęstymi, śmietanowymi lub serowymi sosami, które nadają im animuszu. Kluski same w sobie wydawać się mogą nieciekawe. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki do tej potrawy – świeży zielony szpinak, pieczarki i orzechy włoskie urozmaicą całość. Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem to dobra propozycja na smaczny i bardzo treściwy obiad w stylu włoskim.