Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem
łatwe
221 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gnocchi ugotuj do miękkości w wodzie.Pieczarki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę a następnie podsmaż na oliwie.
Krok 2
Do podsmażonych warzyw wlej Sos śmietanowo-grzybowy Knorr. Całość zagotuj.
Krok 3
Następnie dodaj gotowe gnocchi. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody z gotowania gnocchi.
Krok 4
Na końcu dodaj porwany i oczyszczony szpinak oraz orzechy. Gotuj jeszcze przez chwilę, zamieszaj i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem
Nazwa gnocchi pochodzi od włoskiego słowa gnocco, czyli gruda. To dość nietypowy rodzaj kluseczek. Mają jajowaty kształt, wyglądem i smakiem zbliżone są nieco do polskich kopytek. Gnocchi zazwyczaj robione są z ziemniaków, stąd ich charakterystyczny smak. Można przygotować je samodzielnie, lub kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas. Mogą być dodatkiem do dania, składnikiem sałatki, jak i samodzielną potrawą. Gnocchi najczęściej podawane są z oliwą i ziołami, lub z gęstymi, śmietanowymi lub serowymi sosami, które nadają im animuszu. Kluski same w sobie wydawać się mogą nieciekawe. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki do tej potrawy – świeży zielony szpinak, pieczarki i orzechy włoskie urozmaicą całość. Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem to dobra propozycja na smaczny i bardzo treściwy obiad w stylu włoskim.