Potrawka z kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

44

587 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w centymetrowej grubości kostkę, a kiełbasę jałowcową w półplastry. Drób podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj kiełbasę i całość smaż przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, czosnek i pieczarki w ćwiartki.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i pieczarki.

Potrawka z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej Sosem w słoiku Śmietanowo – grzybowym Knorr.

Potrawka z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze chwilę - do momentu, gdy uzyskasz pewność, że kurczak nie jest surowy. Potrawkę podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

4 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Sos śmietanowo-grzybowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos śmietanowo-grzybowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu danie, postaw na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowo–grzybowym. Wystarczy zaledwie kilka składników: pierś z kurczaka, garść pieczarek, odrobina kiełbasy jałowcowej i aromatyczny sos, aby w pół godziny wyczarować obiad, który zachwyci twoich najbliższych oraz uratuje cię w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i produktów, które akurat masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczaka zastąpić równie delikatnym mięsem z indyka lub królika, a zamiast kiełbasy jałowcowej użyć kiełbasy myśliwskiej albo pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku. Potrawkę podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą jaglaną lub serwuj na kolację w towarzystwie bagietki i lampki białego, wytrawnego wina. Z frytkami – pokochają ją najmłodsi.