Potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Potrawka z kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

613 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 słoik

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w centymetrowej grubości kostkę, a kiełbasę jałowcową w półplastry. Drób podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj kiełbasę i całość smaż przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, czosnek i pieczarki w ćwiartki.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i pieczarki.

Potrawka z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej Sosem w słoiku Śmietanowo – grzybowym Knorr.

Potrawka z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze chwilę - do momentu, gdy uzyskasz pewność, że kurczak nie jest surowy. Potrawkę podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu danie, postaw na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowo–grzybowym. Wystarczy zaledwie kilka składników: pierś z kurczaka, garść pieczarek, odrobina kiełbasy jałowcowej i aromatyczny sos, aby w pół godziny wyczarować obiad, który zachwyci twoich najbliższych oraz uratuje cię w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i produktów, które akurat masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczaka zastąpić równie delikatnym mięsem z indyka lub królika, a zamiast kiełbasy jałowcowej użyć kiełbasy myśliwskiej albo pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku. Potrawkę podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą jaglaną lub serwuj na kolację w towarzystwie bagietki i lampki białego, wytrawnego wina. Z frytkami – pokochają ją najmłodsi.