Potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

55

heart
719 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 słoik

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kurczaka pokrój w centymetrowej grubości kostkę, a kiełbasę jałowcową w półplastry. Drób podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj kiełbasę i całość smaż przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, czosnek i pieczarki w ćwiartki.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i pieczarki.

Potrawka z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej Sosem w słoiku Śmietanowo – grzybowym Knorr.

Potrawka z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze chwilę - do momentu, gdy uzyskasz pewność, że kurczak nie jest surowy. Potrawkę podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu danie, postaw na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowo–grzybowym. O uzupełnienie smaku delikatnego mięsa drobiowego zadbają kiełbasa jałowcowa, czosnek i cebula. Taki zestaw z pełnym przekonaniem można nazwać kulinarną śmietanką towarzyską! Jej perfekcyjnym uzupełnieniem są popularne pieczarki, które stanowią bazę sosu do potrawki z kurczaka.

Dla kogo? Potrawka z kurczaka z warzywami daje kucharzowi dużą swobodę. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i produktów, które akurat masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczaka zastąpić równie delikatnym mięsem z indyka lub królika, a zamiast kiełbasy jałowcowej użyć kiełbasy myśliwskiej albo pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku. W jakiej wersji przygotujesz potrawkę z kurczaka – klasycznej czy bardziej nietuzinkowej?

Na jaką okazję? Do przygotowania przepisu na potrawkę z kurczaka z ryżem wystarczy zaledwie kilka składników: pierś z kurczaka, garść pieczarek, odrobina kiełbasy jałowcowej i aromatyczny sos, aby w pół godziny wyczarować obiad, który zachwyci twoich najbliższych oraz uratuje cię w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

Czy wiesz, że? Choć przepis na potrawkę z kurczaka zaczyna się od pokrojenia mięsa i wrzucenia go na patelnię, drób wcześniej można zamarynować. Do zrobienia aromatycznej marynaty do kurczaka polecamy czosnek, oliwę, słodką paprykę i sos sojowy.

Dla urozmaicenia: Potrawkę z kurczaka z warzywami podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą jaglaną lub serwuj na kolację w towarzystwie bagietki.