Potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

55

heart
718 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 słoik

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kurczaka pokrój w centymetrowej grubości kostkę, a kiełbasę jałowcową w półplastry. Drób podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj kiełbasę i całość smaż przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas.

Potrawka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, czosnek i pieczarki w ćwiartki.

Potrawka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i pieczarki.

Potrawka z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej Sosem w słoiku Śmietanowo – grzybowym Knorr.

Potrawka z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze chwilę - do momentu, gdy uzyskasz pewność, że kurczak nie jest surowy. Potrawkę podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczakaPotrawka z kurczaka

Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu danie, postaw na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowo–grzybowym. O uzupełnienie smaku delikatnego mięsa drobiowego zadbają kiełbasa jałowcowa, czosnek i cebula. Taki zestaw z pełnym przekonaniem można nazwać kulinarną śmietanką towarzyską! Jej perfekcyjnym uzupełnieniem są popularne pieczarki, które stanowią bazę sosu do potrawki z kurczaka.

Dla kogo? Potrawka z kurczaka z warzywami daje kucharzowi dużą swobodę. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i produktów, które akurat masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczaka zastąpić równie delikatnym mięsem z indyka lub królika, a zamiast kiełbasy jałowcowej użyć kiełbasy myśliwskiej albo pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku. W jakiej wersji przygotujesz potrawkę z kurczaka – klasycznej czy bardziej nietuzinkowej?

Na jaką okazję? Do przygotowania przepisu na potrawkę z kurczaka z ryżem wystarczy zaledwie kilka składników: pierś z kurczaka, garść pieczarek, odrobina kiełbasy jałowcowej i aromatyczny sos, aby w pół godziny wyczarować obiad, który zachwyci twoich najbliższych oraz uratuje cię w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

Czy wiesz, że? Choć przepis na potrawkę z kurczaka zaczyna się od pokrojenia mięsa i wrzucenia go na patelnię, drób wcześniej można zamarynować. Do zrobienia aromatycznej marynaty do kurczaka polecamy czosnek, oliwę, słodką paprykę i sos sojowy.

Dla urozmaicenia: Potrawkę z kurczaka z warzywami podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą jaglaną lub serwuj na kolację w towarzystwie bagietki.