
Składniki
200 gramów
1 słoik
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kurczaka pokrój w centymetrowej grubości kostkę, a kiełbasę jałowcową w półplastry. Drób podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj kiełbasę i całość smaż przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, czosnek i pieczarki w ćwiartki.

Krok 3
Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i pieczarki.

Krok 4
Smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej Sosem w słoiku Śmietanowo – grzybowym Knorr.

Krok 5
Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze chwilę - do momentu, gdy uzyskasz pewność, że kurczak nie jest surowy. Potrawkę podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka
Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu danie, postaw na potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowo–grzybowym. O uzupełnienie smaku delikatnego mięsa drobiowego zadbają kiełbasa jałowcowa, czosnek i cebula. Taki zestaw z pełnym przekonaniem można nazwać kulinarną śmietanką towarzyską! Jej perfekcyjnym uzupełnieniem są popularne pieczarki, które stanowią bazę sosu do potrawki z kurczaka.
Dla kogo? Potrawka z kurczaka z warzywami daje kucharzowi dużą swobodę. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i produktów, które akurat masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczaka zastąpić równie delikatnym mięsem z indyka lub królika, a zamiast kiełbasy jałowcowej użyć kiełbasy myśliwskiej albo pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku. W jakiej wersji przygotujesz potrawkę z kurczaka – klasycznej czy bardziej nietuzinkowej?
Na jaką okazję? Do przygotowania przepisu na potrawkę z kurczaka z ryżem wystarczy zaledwie kilka składników: pierś z kurczaka, garść pieczarek, odrobina kiełbasy jałowcowej i aromatyczny sos, aby w pół godziny wyczarować obiad, który zachwyci twoich najbliższych oraz uratuje cię w przypadku wizyty niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że? Choć przepis na potrawkę z kurczaka zaczyna się od pokrojenia mięsa i wrzucenia go na patelnię, drób wcześniej można zamarynować. Do zrobienia aromatycznej marynaty do kurczaka polecamy czosnek, oliwę, słodką paprykę i sos sojowy.
Dla urozmaicenia: Potrawkę z kurczaka z warzywami podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą jaglaną lub serwuj na kolację w towarzystwie bagietki.