
Składniki
300 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Knorr rozpuść w 200 mililitrach wrzątku.

Krok 2
Fasolkę szparagową opłucz, odetnij końcówki i przekrój na pół.

Krok 3
Czosnek pokrój w cienkie plastry i razem ze startym imbirem smaż na mocno rozgrzanym woku lub na patelni z 2 łyżkami oleju.

Krok 4
Mięso pokrój w paski i razem z fasolką dodaj na patelnię. Smaż kilka minut.

Krok 5
Dodaj bulion i cukier. Całość duś ok. 10 minut. Smażoną fasolkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażona fasolka szparagowa
Ten przepis pokazuje, jak w łatwy sposób podkreślić smak fasolki szparagowej. Zestaw ją z kawałkami piersi z kurczaka, a na pewno się nie zawiedziesz. Dobrym dodatkiem będzie również łyżeczka świeżo startego imbiru, który nada daniu nieco orientalnego charakteru. Jak przygotować tę prostą, ale oryginalną potrawę? Na początek starannie opłucz fasolkę. Pamiętaj również o odcięciu końcówek i przekrojeniu każdego strączka na pół. Tak przygotowane podsmaż na oleju, na którym wcześniej zeszkliły się czosnek i imbir. Po chwili dodaj również mięso pokrojone w paski i smaż całość przez chwilę. Następnie wlej na patelnię rosół wołowy i duś wszystko przez kilka minut. Gotowe danie podawaj z ryżem lub makaronem, np. sojowym. Do ostatniego z wymienionych dobrze będzie pasował sezam. Każdą porcję przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem na smażoną fasolkę szparagową z dodatkiem kurczaka i przekonaj się, jak podać to popularne warzywo w zupełnie nowej odsłonie.