Smażona fasolka szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażona fasolka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozpuść w 200 mililitrach wrzątku.

Smażona fasolka szparagowa - Krok 1

Krok 2

Fasolkę szparagową opłucz, odetnij końcówki i przekrój na pół.

Smażona fasolka szparagowa - Krok 2

Krok 3

Czosnek pokrój w cienkie plastry i razem ze startym imbirem smaż na mocno rozgrzanym woku lub na patelni z 2 łyżkami oleju.

Smażona fasolka szparagowa - Krok 3

Krok 4

Mięso pokrój w paski i razem z fasolką dodaj na patelnię. Smaż kilka minut.

Smażona fasolka szparagowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulion i cukier. Całość duś ok. 10 minut. Smażoną fasolkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Smażona fasolka szparagowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażona fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażona fasolka szparagowaSmażona fasolka szparagowa

Ten przepis pokazuje, jak w łatwy sposób podkreślić smak fasolki szparagowej. Zestaw ją z kawałkami piersi z kurczaka, a na pewno się nie zawiedziesz. Dobrym dodatkiem będzie również łyżeczka świeżo startego imbiru, który nada daniu nieco orientalnego charakteru. Jak przygotować tę prostą, ale oryginalną potrawę? Na początek starannie opłucz fasolkę. Pamiętaj również o odcięciu końcówek i przekrojeniu każdego strączka na pół. Tak przygotowane podsmaż na oleju, na którym wcześniej zeszkliły się czosnek i imbir. Po chwili dodaj również mięso pokrojone w paski i smaż całość przez chwilę. Następnie wlej na patelnię rosół wołowy i duś wszystko przez kilka minut. Gotowe danie podawaj z ryżem lub makaronem, np. sojowym. Do ostatniego z wymienionych dobrze będzie pasował sezam. Każdą porcję przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem na smażoną fasolkę szparagową z dodatkiem kurczaka i przekonaj się, jak podać to popularne warzywo w zupełnie nowej odsłonie.