Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym
łatwe
885 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój 500 gramów mięsa z piersi kurczaka w cienkie paski, podsmaż je na patelni do zarumienienia i odłóż. Do garnka wlej 500 mililitrów wody. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Do potraw chińskich Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotuj ją na średnim ogniu przez 5 minut.

Krok 2
Dodaj do zupy mieszankę mrożonych warzyw. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Po tym czasie sprawdź, w jakim stanie są warzywa – powinny być już miękkie.

Krok 3
Wsyp do garnka odsączoną kukurydzę i odsączonego ananasa w kostce z puszki. Gotuj zupę z warzywami przez kolejne 5 minut.

Krok 4
Przejdź do przygotowania makaronu chińskiego w oddzielnym garnku. Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

Krok 5
Dopraw azjatycką zupę 3 łyżkami sosu sweet chilli. Podawaj z chińskim makaronem – nałóż jego porcję do miski, a następnie zalej zupą.


Dobra rada:
Dla podkreślenia smaku azjatyckiej zupy słodko-ostrej możesz dodać do niej odrobinę sosu sojowego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym
Kusi cię kuchnia chińska, ale nie wiesz, jakie danie pochodzące z Państwa Środka wybrać? A może masz w zamrażarce mieszankę mrożonych warzyw na patelnię i zastanawiasz się, jak ją spożytkować? Aromatyczna zupa słodko-ostra z makaronem sojowym jest prosta w przygotowaniu – wystarczy ci 30 minut wolnego czasu i zaledwie kilka składników, które z łatwością znajdziesz w dyskontach. Czeka cię prawdziwa uczta!
Dla kogo?
Słodko-ostra zupa w azjatyckim stylu posmakuje każdemu, kto do tej pory sceptycznie podchodził do przygotowywania chińskich potraw w domu. Przekonaj się, że nie jest to wcale takie trudne i czasochłonne. Proste składniki, a jaki efekt!
Na jaką okazję?
Gdy za oknem panuje plucha lub siarczysty mróz, nic nie zadziała lepiej niż talerz gorącej zupy – i to nie byle jakiej. Chrupiące warzywa wzmocnią cię i poprawią humor, a dodatek sosu sweet chilli przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Sos sweet chilli, którego użyjesz w przepisie, pochodzi z kuchni tajskiej. Idealnie łączy się ze smakiem kurczaka, możesz go więc wykorzystać także przy gotowaniu innych dań z drobiem. Polecamy go również do sajgonek i grillowanych mięs.
Dla urozmaicenia:
Azjatycką zupę słodko-ostrą z makaronem sojowym możesz posypać z wierzchu orzechami i świeżą zieleniną, na przykład posiekanym szczypiorkiem.