Zupa słodko-ostra - chińska z kurczakiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
846 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

560 osób wydrukowało

Pobierz pdf

885 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój 500 gramów mięsa z piersi kurczaka w cienkie paski, podsmaż je na patelni do zarumienienia i odłóż. Do garnka wlej 500 mililitrów wody. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Do potraw chińskich Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotuj ją na średnim ogniu przez 5 minut.

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - Krok 1

Krok 2

Dodaj do zupy mieszankę mrożonych warzyw. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Po tym czasie sprawdź, w jakim stanie są warzywa – powinny być już miękkie.

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - Krok 2

Krok 3

Wsyp do garnka odsączoną kukurydzę i odsączonego ananasa w kostce z puszki. Gotuj zupę z warzywami przez kolejne 5 minut.

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - Krok 3

Krok 4

Przejdź do przygotowania makaronu chińskiego w oddzielnym garnku. Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - Krok 4

Krok 5

Dopraw azjatycką zupę 3 łyżkami sosu sweet chilli. Podawaj z chińskim makaronem – nałóż jego porcję do miski, a następnie zalej zupą.

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla podkreślenia smaku azjatyckiej zupy słodko-ostrej możesz dodać do niej odrobinę sosu sojowego.

2

Opinie o przepisie

  • sicorr

    sicorr , 30.12.2021

    super!!!ale dodalem grzybki mum i shitake!!palce lizac!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Hibner

    Magdalena Hibner , 16.11.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym

Kusi cię kuchnia chińska, ale nie wiesz, jakie danie pochodzące z Państwa Środka wybrać? A może masz w zamrażarce mieszankę mrożonych warzyw na patelnię i zastanawiasz się, jak ją spożytkować? Aromatyczna zupa słodko-ostra z makaronem sojowym jest prosta w przygotowaniu – wystarczy ci 30 minut wolnego czasu i zaledwie kilka składników, które z łatwością znajdziesz w dyskontach. Czeka cię prawdziwa uczta!

Dla kogo?

Słodko-ostra zupa w azjatyckim stylu posmakuje każdemu, kto do tej pory sceptycznie podchodził do przygotowywania chińskich potraw w domu. Przekonaj się, że nie jest to wcale takie trudne i czasochłonne. Proste składniki, a jaki efekt!

Na jaką okazję?

Gdy za oknem panuje plucha lub siarczysty mróz, nic nie zadziała lepiej niż talerz gorącej zupy – i to nie byle jakiej. Chrupiące warzywa wzmocnią cię i poprawią humor, a dodatek sosu sweet chilli przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.

Czy wiesz, że?

Sos sweet chilli, którego użyjesz w przepisie, pochodzi z kuchni tajskiej. Idealnie łączy się ze smakiem kurczaka, możesz go więc wykorzystać także przy gotowaniu innych dań z drobiem. Polecamy go również do sajgonek i grillowanych mięs.

Dla urozmaicenia:

Azjatycką zupę słodko-ostrą z makaronem sojowym możesz posypać z wierzchu orzechami i świeżą zieleniną, na przykład posiekanym szczypiorkiem.