Smażony makaron z warzywami chińskimi - przepis | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

396

8204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3728 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzątku z dodatkiem soli wrzuć porcję spaghetti lub makaronu jajecznego i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedź i odstaw na bok.

Smażony makaron - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka obierz z ewentualnych błon i pokrój w paski. Na głębszą patelnię wlej odrobinę oleju, a gdy będzie gorący, smaż mięso często mieszając, by się nie przypaliło. Gdy kurczak nabierze złocistej barwy, dodaj orzeszki ziemne oraz Ketchup Hellmann’s Pikantny. Smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj warzywa i makaron.

Smażony makaron - Krok 2

Krok 3

Znowu smaż przez chwilę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr.

Smażony makaron - Krok 3

Krok 4

Znowu smaż przez chwilę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr.

Smażony makaron - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Makaron smażony będzie smakować jeszcze lepiej gdy dodasz kilka łyżek sosu sojowego oraz drobno posiekany imbir, co sprawi, że potrawa nabierze jeszcze bardziej orientalnego charakteru. Jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję dania, zastąp kurczaka ugotowaną fasolą mung.

153

Opinie o przepisie

  • tomtom

    tomtom , 05.08.2021

    Dlaczego to się nazywa makaron smażony, skoro na żadnym etapie nie smaży się makaronu tylko go gotuje. Co najwyżej można powiedzieć, że jest to makaron gotowany ze smażonymi dodatkami

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Dorota  Moczulska

    Dorota Moczulska , 20.09.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Żurkowska

    Gabriela Żurkowska , 27.03.2020

    TAK. Bardzo fajny i prosty przepis, ale zmieniłabym sos. Składniki nie są trudno dostępne, a dodają typowego klimatu z "baru chińskiego". Kilka łyżek sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 2 łyżeczki miodu i łyżeczkę pasty węgierskiej Rolnik należy rozmieszać w miseczce, następnie dodać rozrobioną w 3-4 łyżkach zimnej wody łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, zalać tym makaron na patelni i jeszcze parę minut posmażać, żeby sos zgęstniał. Jest pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik , 03.11.2019

    smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kubix YT

    Kubix YT , 24.07.2019

    Mogą być azjatyckie mrożone warzywa zamiast chińskich?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Malwina Wierzbinska

    Malwina Wierzbinska , 03.05.2019

    Pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta  Krasuska

    Jolanta Krasuska , 25.04.2019

    szybki i łatwy przepis. do tego smakuje wybornie . od siebie dodałam trochę sosu sojowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Gie

    Marzena Gie , 22.08.2018

    Tu jest napisane 1 op. makaronu spaghetti... hmm trochę to dużo jak na jedną patelnię, warzywa mrożone i jeszcze kurczaka... na zdjęciach widać małe ilości makaronu.. jak to w końcu przyrządzić?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin Sieczkowski

    Marcin Sieczkowski , 24.01.2018

    Mieszanke chinska dodac mrozona czy wczesniej ja jakos przyzadzic ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina Sławińska

    Karolina Sławińska , 16.01.2018

    najlepszy przepis jaki mogłam znaleźć . 3 raz robię i mi i całej rodzinie smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Berezowski

    Dariusz Berezowski , 10.09.2017

    bardzo smaczna potrawa polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Rudek

    Agnieszka Rudek , 13.05.2017

    Takie sobie. Lepszy wychodzi bez fix Knorr a. Gdy dodam curry i imbir do kurczaka a później sos sojowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika De

    Monika De , 12.09.2016

    Lukas Zaroda :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łuka Sz

    Łuka Sz , 12.09.2016

    Pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak , 12.09.2016

    (Y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Ogorzałek

    Marietta Ogorzałek , 02.09.2016

    Sądząc po składnikach,moja wersja lepsza -dodaję jeszcze sos sweet chili!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosiaak Kaa

    Gosiaak Kaa , 01.09.2016

    Pycha!!! Robiłam już chyba ze dwa razy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Ziń

    Paweł Ziń , 10.08.2016

    szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skinat Skinat

    Skinat Skinat , 14.07.2016

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Niedzielski

    Marcin Niedzielski , 17.04.2016

    Bardzo dobre danie, nie drogie i łatwe w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac , 17.02.2016

    Przepyszne, na pewno jeszcze nie raz zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Leśniewska

    Katarzyna Leśniewska , 22.11.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • black_lady

    black_lady , 21.11.2015

    To, to jeszcze nic, pierwszy raz widzę ketchup w chińszczyźnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Pajak

    Aneta Pajak , 21.11.2015

    Fix z torebki? nie dziekuje za taka chinszczyzne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadin Kozakova

    Nadin Kozakova , 21.11.2015

    Мм мм..

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaronSmażony makaron

Czy wiesz, że?

Makaron smażony, znany również jako „smażony makaron po chińsku”, zaskakuje swoją historią. Jego początki sięgają czasów dynastii Han w Chinach, kiedy według legendy, kucharz wynalazł tę przekąskę przez przypadek. Mówi się, że garnek gotującego się makaronu pozostawiony przez nieuwagę kuchmistrza wysuszył się, a następnie został podsmażony, co przyniosło niezwykłą chrupkość i smak. Od tego momentu smażony makaron stał się popularnym daniem, a jego przygotowywanie zyskało na różnorodności. Co więcej, gotowa warzywna mieszanka chińska zawiera charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej dodatki jak np. kiełki fasoli Mung, czyli młode pędy wypuszczane przez nią w fazie wzrostu. Znasz smak tego produktu? Jeżeli nie, to przychodzimy z szybką charakterystyką. Kiełki fasoli Mung są chrupiące, smaczne i przez wielu osób porównywane do młodego groszku. Właśnie dlatego tak świetnie spiszą się jako dodatek do chińskiego makaronu. W mieszance znajdziesz także groch cukrowy, który wyróżnia się chrupkością i słodyczą. Znasz smak tego produktu? Jeżeli nie, to przygotowanie potrawy smażony makaron po chińsku z warzywami będzie dobrą okazją, by to zmienić. W mieszance nie może także zabraknąć grzybów Mun. Ten specjał jest mało intensywny w smaku, jednak po odpowiednim doprawieniu ma bardzo ciekawy aromat, który z pewnością urozmaici znakomity makaron po chińsku. Całą listę składników znajdziesz u góry.