
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wrzątku z dodatkiem soli wrzuć porcję spaghetti lub makaronu jajecznego i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedź i odstaw na bok.

Krok 2
Pierś z kurczaka obierz z ewentualnych błon i pokrój w paski. Na głębszą patelnię wlej odrobinę oleju, a gdy będzie gorący, smaż mięso często mieszając, by się nie przypaliło. Gdy kurczak nabierze złocistej barwy, dodaj orzeszki ziemne oraz Ketchup Hellmann’s Pikantny. Smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj warzywa i makaron.

Krok 3
Znowu smaż przez chwilę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr.

Krok 4
Znowu smaż przez chwilę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr.


Dobra rada:
Makaron smażony będzie smakować jeszcze lepiej gdy dodasz kilka łyżek sosu sojowego oraz drobno posiekany imbir, co sprawi, że potrawa nabierze jeszcze bardziej orientalnego charakteru. Jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję dania, zastąp kurczaka ugotowaną fasolą mung.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony makaron
Smażony makaron po chińsku to prosta i smaczna propozycja na danie obiadowe lub szybką kolację. Do jego przygotowania potrzebujesz makaronu jajecznego lub spaghetti – wypróbuj obu wariantów. Sekret tej potrawy kryje się w doborze dodatków. Sięgnij po mieszankę chińskich mrożonych warzyw, wśród których powinny pojawić się grzyby mun, kiełki fasoli mung, papryka, por, marchew i pędy bambusa. Zamrożone wrzuć na rozgrzany tłuszcz i podsmaż, aż staną się miękkie.
Dla kogo?
To danie idealne dla wszystkich wielbicieli dań makaronowych z nutą azjatyckich smaków. Aromatyczny makaron chiński smażony z dodatkiem usmażonego na złoto kurczaka posmakuje zarówno starszym jak i najmłodszym domownikom.
Na jaką okazję?
Trzeba przyznać, że smażony makaron po chińsku to idealna propozycja zarówno na rodzinny obiad, romantyczną kolację, jak i szybki lunch w pracy. Danie po szybki podgrzaniu na patelni smakuje równie wyśmienicie jak właśnie przygotowane.
Czy wiesz, że?
Gotowa warzywna mieszanka chińska zawiera charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej dodatki jak np. kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, groch cukrowy czy grzyby Mun. Dobrze dobrane proporcje mieszanek sprawiają, że gotowe danie jest wyważone w smaku.
Dla urozmaicenia:
Ze smażonym makaronem doskonale skomponuje się także kurczak oraz orzeszki ziemne. Mięso dodatkowo możesz doprawić pikantną papryką, pieprzem i czosnkiem lub aromatycznymi przyprawami korzennymi. Podsmażone i wymieszane składniki wraz z makaronem zapraw fixem do potraw chińskich. Smażony makaron po chińsku podawaj na ciepło udekorowany np. natką pietruszki. Smacznego!