
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wrzątku z dodatkiem soli wrzuć porcję spaghetti lub makaronu jajecznego i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedź i odstaw na bok.

Krok 2
Pierś z kurczaka obierz z ewentualnych błon i pokrój w paski. Na głębszą patelnię wlej odrobinę oleju, a gdy będzie gorący, smaż mięso często mieszając, by się nie przypaliło. Gdy kurczak nabierze złocistej barwy, dodaj orzeszki ziemne oraz Ketchup Hellmann’s Pikantny. Smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj warzywa i makaron.

Krok 3
Znowu smaż przez chwilę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr.

Krok 4
Znowu smaż przez chwilę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr.


Dobra rada:
Makaron smażony będzie smakować jeszcze lepiej gdy dodasz kilka łyżek sosu sojowego oraz drobno posiekany imbir, co sprawi, że potrawa nabierze jeszcze bardziej orientalnego charakteru. Jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję dania, zastąp kurczaka ugotowaną fasolą mung.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony makaron
Czy wiesz, że?
Makaron smażony, znany również jako „smażony makaron po chińsku”, zaskakuje swoją historią. Jego początki sięgają czasów dynastii Han w Chinach, kiedy według legendy, kucharz wynalazł tę przekąskę przez przypadek. Mówi się, że garnek gotującego się makaronu pozostawiony przez nieuwagę kuchmistrza wysuszył się, a następnie został podsmażony, co przyniosło niezwykłą chrupkość i smak. Od tego momentu smażony makaron stał się popularnym daniem, a jego przygotowywanie zyskało na różnorodności. Co więcej, gotowa warzywna mieszanka chińska zawiera charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej dodatki jak np. kiełki fasoli Mung, czyli młode pędy wypuszczane przez nią w fazie wzrostu. Znasz smak tego produktu? Jeżeli nie, to przychodzimy z szybką charakterystyką. Kiełki fasoli Mung są chrupiące, smaczne i przez wielu osób porównywane do młodego groszku. Właśnie dlatego tak świetnie spiszą się jako dodatek do chińskiego makaronu. W mieszance znajdziesz także groch cukrowy, który wyróżnia się chrupkością i słodyczą. Znasz smak tego produktu? Jeżeli nie, to przygotowanie potrawy smażony makaron po chińsku z warzywami będzie dobrą okazją, by to zmienić. W mieszance nie może także zabraknąć grzybów Mun. Ten specjał jest mało intensywny w smaku, jednak po odpowiednim doprawieniu ma bardzo ciekawy aromat, który z pewnością urozmaici znakomity makaron po chińsku. Całą listę składników znajdziesz u góry.