Indykowy sos wspomagany fixem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indykowy sos wspomagany fixem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

15 dekagramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z piersi z indyka pokroić w cienkie plasterki a potem w paseczki. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka i obsmażyć na rumiano. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i dalej smażyć aż cebula będzie złota. Wlać wodę i zagotować. Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie ( trochę płynu sie zgotuje ).

Krok 2

Nastawić wodę na ugotowanie makaronu. Dodać kostkę Rosołu z kury Knorr. Wrzucić makaron i ugotować al'dente.

Krok 3

W czasie kiedy gotuje się makaron do sosu dodać usiekany koper, roztarty ze śmietanką i 1/4 zimnej wody fixem. Dusić na malutkim gazie.

Krok 4

Makaron odcedzić.

Krok 5

Podawać polewając makaron sosem i posypując zieleniną ( czym lubimy, pietruszka , szczypior ).

Krok 6

Użyłam fixu do schabu a'la stroganoff jako bazy do bardzo prostego sosu z mięsem indyka. Po prostu - ja gotuję na 2 osoby i wszelkie porcje z przepisu na fixach jest dla mnie za duża. Nie mam ochoty jadać 2 dni pod rząd tego samego więc robię pół porcji - a drugie pół próbuje przerabiać za jakiś czas na inną potrawę. I muszę przyznać , ze za każdym razem mi sie to udaje. Fajna sprawa - 1 Fix - dwa dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej