Indykowy sos wspomagany fixem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indykowy sos wspomagany fixem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

15 dekagramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z piersi z indyka pokroić w cienkie plasterki a potem w paseczki. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka i obsmażyć na rumiano. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i dalej smażyć aż cebula będzie złota. Wlać wodę i zagotować. Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie ( trochę płynu sie zgotuje ).

Krok 2

Nastawić wodę na ugotowanie makaronu. Dodać kostkę Rosołu z kury Knorr. Wrzucić makaron i ugotować al'dente.

Krok 3

W czasie kiedy gotuje się makaron do sosu dodać usiekany koper, roztarty ze śmietanką i 1/4 zimnej wody fixem. Dusić na malutkim gazie.

Krok 4

Makaron odcedzić.

Krok 5

Podawać polewając makaron sosem i posypując zieleniną ( czym lubimy, pietruszka , szczypior ).

Krok 6

Użyłam fixu do schabu a'la stroganoff jako bazy do bardzo prostego sosu z mięsem indyka. Po prostu - ja gotuję na 2 osoby i wszelkie porcje z przepisu na fixach jest dla mnie za duża. Nie mam ochoty jadać 2 dni pod rząd tego samego więc robię pół porcji - a drugie pół próbuje przerabiać za jakiś czas na inną potrawę. I muszę przyznać , ze za każdym razem mi sie to udaje. Fajna sprawa - 1 Fix - dwa dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej