
Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
15 dekagramów
3 szklanki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z piersi z indyka pokroić w cienkie plasterki a potem w paseczki. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka i obsmażyć na rumiano. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i dalej smażyć aż cebula będzie złota. Wlać wodę i zagotować. Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie ( trochę płynu sie zgotuje ).
Krok 2
Nastawić wodę na ugotowanie makaronu. Dodać kostkę Rosołu z kury Knorr. Wrzucić makaron i ugotować al'dente.
Krok 3
W czasie kiedy gotuje się makaron do sosu dodać usiekany koper, roztarty ze śmietanką i 1/4 zimnej wody fixem. Dusić na malutkim gazie.
Krok 4
Makaron odcedzić.
Krok 5
Podawać polewając makaron sosem i posypując zieleniną ( czym lubimy, pietruszka , szczypior ).
Krok 6
Użyłam fixu do schabu a'la stroganoff jako bazy do bardzo prostego sosu z mięsem indyka. Po prostu - ja gotuję na 2 osoby i wszelkie porcje z przepisu na fixach jest dla mnie za duża. Nie mam ochoty jadać 2 dni pod rząd tego samego więc robię pół porcji - a drugie pół próbuje przerabiać za jakiś czas na inną potrawę. I muszę przyznać , ze za każdym razem mi sie to udaje. Fajna sprawa - 1 Fix - dwa dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej