Indykowy sos wspomagany fixem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indykowy sos wspomagany fixem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

15 dekagramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z piersi z indyka pokroić w cienkie plasterki a potem w paseczki. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka i obsmażyć na rumiano. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i dalej smażyć aż cebula będzie złota. Wlać wodę i zagotować. Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie ( trochę płynu sie zgotuje ).

Krok 2

Nastawić wodę na ugotowanie makaronu. Dodać kostkę Rosołu z kury Knorr. Wrzucić makaron i ugotować al'dente.

Krok 3

W czasie kiedy gotuje się makaron do sosu dodać usiekany koper, roztarty ze śmietanką i 1/4 zimnej wody fixem. Dusić na malutkim gazie.

Krok 4

Makaron odcedzić.

Krok 5

Podawać polewając makaron sosem i posypując zieleniną ( czym lubimy, pietruszka , szczypior ).

Krok 6

Użyłam fixu do schabu a'la stroganoff jako bazy do bardzo prostego sosu z mięsem indyka. Po prostu - ja gotuję na 2 osoby i wszelkie porcje z przepisu na fixach jest dla mnie za duża. Nie mam ochoty jadać 2 dni pod rząd tego samego więc robię pół porcji - a drugie pół próbuje przerabiać za jakiś czas na inną potrawę. I muszę przyznać , ze za każdym razem mi sie to udaje. Fajna sprawa - 1 Fix - dwa dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indykowy sos wspomagany fixem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej