Świderki z pieczarkami w zielonym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świderki z pieczarkami w zielonym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
314 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Pieczarki pokrój w grube plastry.

Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz cebulę posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pieczarki i smaż chwilę.

Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - Krok 2

Krok 3

Bulion zmiksuj w blenderze ze szpinakiem, mlekiem i Fixem Knorr. Następnie wlej na patelnię z pieczarkami i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.

Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania wsyp makaron, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotowe danie podawaj ze śmietaną i udekoruj listkami ziół.

Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Karolewska

    Elżbieta Karolewska , 02.10.2016

    Dzięki za przyjęcie miłych snów

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki z pieczarkami w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki z pieczarkami w zielonym sosieŚwiderki z pieczarkami w zielonym sosie

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Pieczarki pokrój w grube plastry.