Jednogarnkowe dania z pieczarkami
Pieczarki to grzyby bardzo uniwersalne. Są dość neutralne w smaku, nie mają wyrazistego aromatu prawdziwków ani lekkiej goryczki kurek. Istnieje więc mnóstwo połączeń, w których pieczarki wypadną doskonale. Jednym ze składników, który często serwuje się z ich dodatkiem, jest kasza. Perłowa, pęczak, gryczana – każda z nich będzie dobra. Często podaje się je jako dodatek do mięs z grzybowymi sosami, jednak świetnie nadają się także jako składnik eintopfów, czyli dań jednogarnkowych. Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami to klasyczne połączenie smaków: łagodne grzyby, delikatne mięso z indyka i suszonych pomidorów, połączone z aromatyczną kaszą gryczaną, ostrym czosnkiem i cebulą. Dla osób preferujących dania bezmięsne, dobrym sposobem na obiad będą gołąbki. Gołąbki z pieczarkami stanowią smaczną propozycję. Dania z pieczarkami dobre będą także z ryżem, ziemniakami czy makaronem.
Mięsne dania z pieczarkami
Dla osób, które lubią potrawy z dodatkiem grzybów, ale poszukują rozwiązań bardziej wykwintnych, dobrym wyborem będą wszelkie gulasze i inne mięsa w gęstym sosie. Dodatek pieczarek stanowi w nich proste, ale jednocześnie udane urozmaicenie. Myśląc nad menu na uroczysty obiad, weź pod uwagę placek po zbójnicku. Również na bazie wołowiny przygotujesz pyszne dania z pieczarkami. Gulasz wołowy z pieczarkami stanowi niezwykle interesujące połączenie smaków.
Pieczarkowy farsz
Dania z pieczarkami to często potrawy faszerowane. Grzyby łączy się z żółtym serem, szynką, ogórkami konserwowymi, a także ryżem lub kaszą. Niezwykle popularne są kruche lub drożdżowe paszteciki, pierogi z kapustą i grzybami, jak również nadziewane kotlety, tarty i tosty. Pieczarki to jednocześnie dobry dodatek do wytrawnych naleśników, np. naleśników z pieczarkami, szpinakiem i sosem grzybowym. Będą nie tylko smacznym daniem obiadowym, ale także imprezową przekąską.
Sosy i kremy
Sosy pieczarkowe zagęszczone kwaśną śmietaną – doskonałe do placków ziemniaczanych, kopytek, makaronów, a w wersji bardziej wykwintnej – do mięs. Łagodne sosy bardzo dobrze podkreślą smak polędwiczek wieprzowych lub drobiu. Przygotowując sos, należy pamiętać, że pieczarki mają dużo wody, nie trzeba więc dodawać jej zbyt dużo. Sprawdź nasz przepis na sos pieczarkowy.
Dania z pieczarkami są bardzo uniwersalne, sprawdzą się na każdą porę roku. Zimą podane z wołowiną, boczkiem i ziemniakami, wiosną czy latem w formie zup kremów, zwłaszcza z dodatkiem szczypiorku lub zielonej cebulki. Zainspiruj się artykułem i przyrządzaj pieczarki pod różnymi postaciami.