Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

135

683 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1623 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

350 ml wody zagotuj z kostką rosołową, tworząc intensywny bulion drobiowy.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Gotującym się bulionem zalej kaszę, gotuj ją przez 2-3 minuty, przykryj, a następnie odstaw w garnku do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut, aż kasza zrobi się miękka i sypka.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Razem z kaszą do piekarnika wstaw przekrojonego na pół bakłażana, gdy się upiecze , ostudź pokrój go w kostkę 1 cm na 1 cm.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 3

Krok 4

Cebulę i piersi z indyka pokrój w dużą kostkę o podobnej wielkości do bakłażana. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, drobno posiekaj szczypior i czosnek.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 4

Krok 5

W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż czosnek i cebulę, gdy się zeszkli dodaj indyka i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj pieczarki i smaż, aż z garnka odparują soki z pieczarek.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj bakłażana i kaszę, całość dokładnie wymieszaj, dodaj szczypior i dopraw do smaku majerankiem.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kaszy możesz też dodać pomidory koktajlowe przecięte na pół.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Zawodniak

    Danuta Zawodniak

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami

Ten przepis udowadnia, że kasza gryczana może być świetną bazą do przygotowania smacznego, wykwintnego dania. Do przyrządzenia sugerowanej w nim potrawy wybierz jej wersję prażoną, która charakteryzuje się intensywniejszym, delikatnie gorzkim smakiem. Odpowiednio ją przygotuj: najpierw zalej wyrazistym bulionem i gotuj przez kilka minut. Następnie przełóż garnek z kaszą do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj. Dzięki temu zabiegowi gotowa kasza będzie sypka i miękka. Jako dodatek do niej wybierz pieczonego i pokrojonego w drobną kostkę bakłażana. Sprawdzi się również zarumieniona pierś z indyka, cebula, czosnek oraz podsmażone pieczarki. Odpowiednio przygotowane składniki tej potrawy dobrze wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem. Smak gotowego dania podkreśli łyżka suszonego majeranku, który ewentualnie zastąpić możesz intensywniejszym cząbrem. Danie z tego przepisu idealnie sprawdzi się na obiad lub drugie śniadanie w pracy. Wypróbuj ten prosty przepis na kaszę gryczaną smażoną z indykiem i pieczarkami.