Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
4405 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
3 łyżki
80 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta gotując ją w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Mięso pokrój w paseczki, skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz przyprawy Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cząstki. Natkę pietruszki posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki.

Krok 4
Rozgrzej dobrze dużą patelnię i podsmaż indyka aż zrobi się rumiany. Przełóż go na oddzielny talerz. Dodaj grzyby i smaż kilka minut aż zrobią się rumiane.

Krok 5
Teraz dodaj cebule, czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze 2 minuty i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną oraz mięso. Całość smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wymieszaj z natką pietruszki i podawaj.


Dobra rada:
Świetnie smakuje z pokruszonym serem feta na wierzchu. Pieczarki możesz zastąpić innymi warzywami np. kolorową papryką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
Oto pomysł na szybki obiad, który z fast foodem nie ma nic wspólnego. Soczyste i dobrze przyprawione mięso, grzyby oraz kasza gryczana – na talerzach niczego nie zabraknie! Danie idealne, gdy brakuje pomysłu na ciekawy posiłek. Jesteśmy zdania, że pysznych inspiracji nigdy za wiele.
Dla kogo? Prosty przepis, z którym nauka gotowania to przyjemność. Do tej pory doświadczenia kulinarne ograniczaliście do kanapek i jajecznicy? Pora przejść na kolejny poziom wtajemniczenia.
Na jaką okazję? Do smacznego obiadu w gronie rodziny można zasiadać nie tylko w wolną niedzielę. Kasza gryczana z indykiem i dodatkami to doskonały sposób, by złapać oddech i odsapnąć nawet podczas najbardziej zabieganego dnia.
Czy wiesz, że? Jeśli macie trochę więcej czasu, filet z indyka możecie wcześniej zamarynować, używając wskazanych przypraw, oleju roślinnego lub oliwy oraz soku z cytryny.
Dla urozmaicenia: Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych na maśle kurek. Całość przed podaniem warto posypać szczypiorkiem.