Kasza gryczana z pieczarkami - z indykiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

157

heart
910 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2090 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

80 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta gotując ją w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i odstaw do ostygnięcia.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w paseczki, skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz przyprawy Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cząstki. Natkę pietruszki posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej dobrze dużą patelnię i podsmaż indyka aż zrobi się rumiany. Przełóż go na oddzielny talerz. Dodaj grzyby i smaż kilka minut aż zrobią się rumiane.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj cebule, czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze 2 minuty i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną oraz mięso. Całość smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wymieszaj z natką pietruszki i podawaj.

Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje z pokruszonym serem feta na wierzchu. Pieczarki możesz zastąpić innymi warzywami np. kolorową papryką.

6

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Zrobiłam kaszę, tylko dodałam podgrzybki bo miałam świeże. Następnym razem dodam pieczarki. Uwielbiam takie szybkie i proste dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daggah

    Daggah , 13.10.2021

    Bardzo smaczne danie. Jednak na taka ilość kaszy polecam dać conajmniej 500g mięsa i tyle samo pieczarek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia

    Klaudia , 22.06.2020

    Przepis jest rewelacyjny, danie wyszło bardzo smaczne, chociaż dałam ok. 450 g mięsa i 300 g pieczarek na tę ilość kaszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ciesielska

    Teresa Ciesielska , 10.05.2020

    dalam kasze peczak...piers z kurczaka cebulę przyprawy z suszonymi pomidorami....w

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 10.05.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zawodniak

    Danuta Zawodniak , 22.02.2019

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Jesienne pieczonki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami

Oto pomysł na szybki obiad, który z fast foodem nie ma nic wspólnego. Soczyste i dobrze przyprawione mięso, grzyby oraz kasza gryczana – na talerzach niczego nie zabraknie! Danie idealne, gdy brakuje pomysłu na ciekawy posiłek. Jesteśmy zdania, że pysznych inspiracji nigdy za wiele.

Dla kogo? Prosty przepis, z którym nauka gotowania to przyjemność. Do tej pory doświadczenia kulinarne ograniczaliście do kanapek i jajecznicy? Pora przejść na kolejny poziom wtajemniczenia.

Na jaką okazję? Do smacznego obiadu w gronie rodziny można zasiadać nie tylko w wolną niedzielę. Kasza gryczana z indykiem i dodatkami to doskonały sposób, by złapać oddech i odsapnąć nawet podczas najbardziej zabieganego dnia.

Czy wiesz, że? Jeśli macie trochę więcej czasu, filet z indyka możecie wcześniej zamarynować, używając wskazanych przypraw, oleju roślinnego lub oliwy oraz soku z cytryny.

Dla urozmaicenia: Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych na maśle kurek. Całość przed podaniem warto posypać szczypiorkiem.