Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

695 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

930 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 sztuka

5 plastrów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystudź i obierz z łupin. Pieczarki pokrój w ósemki.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki i smaż chwilę razem.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Do rondla wsyp kaszę i wlej 450 ml ciepłej wody. Następnie żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Wymieszaj ją w wodzie i zagotuj.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na kilka minut przed końcem wsyp do garnka również przygotowany bób, wymieszaj i ponownie przykryj garnek.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek np. do gulaszu.

4

Opinie o przepisie

  • Ewa Sikorska

    Ewa Sikorska , 28.06.2017

    Kilka drobnych uwag; Bób gotujemy zawsze z kilkoma gałązkami koperku i łyżeczką cukru, aż do miękkości i pomarszczenia. Oczywiście osolony. Kaszę gryczaną gotujemy z łyżką skwarek, kilkoma namoczonymi grzybami suszonymi, łyżką majeranku, liściem bobkowym, solą i zamiast pieprzu ostra papryką. Najlepiej gotować w garnku wodnym do mleka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koluch

    Sławomir Koluch , 27.06.2017

    wlasnie wcinam. z papryczka chilli wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak , 11.06.2016

    jeszcze w takim połączeniu kaszy gryczanej nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 10.06.2016

    Jeszcze nie ugotowałam ale myślę,że to danie będzie dobre.Ciekawe połączenie bobu z pieczarkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkamiKasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą możesz podać jako główne danie obiadowe lub kolację. Na początek ugotowany w osolonej wodzie bób obierz z łupin i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie w rondlu podsmaż pieczarki i boczek – najlepszy będzie wędzony, ponieważ nada potrawie przyjemnego aromatu. Jeśli chcesz, dołącz także nieco posiekanej cebuli. Do wymienionych w przepisie warzyw pasuje także por, pietruszka i seler, dzięki którym łatwo urozmaicisz danie i za każdym razem przygotujesz je nieco inaczej. Do rondla z pieczarkami i boczkiem wsyp kaszę i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i odstaw na chwilę, a na koniec dodaj bób. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym majerankiem. Danie będzie wspaniale smakowało z dodatkiem oscypka lub twarogu. Udekoruj każdą porcję natką pietruszki albo roszponką. Jako dodatek sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i delikatniejsza wersja – biała.