Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
łatwe
1751 osób zapisało

Składniki
300 gramów
150 gramów
1 sztuka
5 plastrów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystudź i obierz z łupin. Pieczarki pokrój w ósemki.

Krok 2
Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 3
Do rondla wsyp kaszę i wlej 450 ml ciepłej wody. Następnie żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Wymieszaj ją w wodzie i zagotuj.

Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Krok 5
Na kilka minut przed końcem wsyp do garnka również przygotowany bób, wymieszaj i ponownie przykryj garnek.


Dobra rada:
Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek np. do gulaszu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą możesz podać jako główne danie obiadowe lub kolację. Na początek ugotowany w osolonej wodzie bób obierz z łupin i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie w rondlu podsmaż pieczarki i boczek – najlepszy będzie wędzony, ponieważ nada potrawie przyjemnego aromatu. Jeśli chcesz, dołącz także nieco posiekanej cebuli. Do wymienionych w przepisie warzyw pasuje także por, pietruszka i seler, dzięki którym łatwo urozmaicisz danie i za każdym razem przygotujesz je nieco inaczej. Do rondla z pieczarkami i boczkiem wsyp kaszę i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i odstaw na chwilę, a na koniec dodaj bób. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym majerankiem. Danie będzie wspaniale smakowało z dodatkiem oscypka lub twarogu. Udekoruj każdą porcję natką pietruszki albo roszponką. Jako dodatek sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i delikatniejsza wersja – biała.


































