Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

606 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

919 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

5 plastrów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystudź i obierz z łupin. Pieczarki pokrój w ósemki.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki i smaż chwilę razem.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Do rondla wsyp kaszę i wlej 450 ml ciepłej wody. Następnie żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Wymieszaj ją w wodzie i zagotuj.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na kilka minut przed końcem wsyp do garnka również przygotowany bób, wymieszaj i ponownie przykryj garnek.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek np. do gulaszu.

4

Opinie o przepisie

  • Ewa Sikorska

    Ewa Sikorska

    Kilka drobnych uwag; Bób gotujemy zawsze z kilkoma gałązkami koperku i łyżeczką cukru, aż do miękkości i pomarszczenia. Oczywiście osolony. Kaszę gryczaną gotujemy z łyżką skwarek, kilkoma namoczonymi grzybami suszonymi, łyżką majeranku, liściem bobkowym, solą i zamiast pieprzu ostra papryką. Najlepiej gotować w garnku wodnym do mleka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koluch

    Sławomir Koluch

    wlasnie wcinam. z papryczka chilli wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak

    jeszcze w takim połączeniu kaszy gryczanej nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz

    Jeszcze nie ugotowałam ale myślę,że to danie będzie dobre.Ciekawe połączenie bobu z pieczarkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkamiKasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą możesz podać jako główne danie obiadowe lub kolację. Na początek ugotowany w osolonej wodzie bób obierz z łupin i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie w rondlu podsmaż pieczarki i boczek – najlepszy będzie wędzony, ponieważ nada potrawie przyjemnego aromatu. Jeśli chcesz, dołącz także nieco posiekanej cebuli. Do wymienionych w przepisie warzyw pasuje także por, pietruszka i seler, dzięki którym łatwo urozmaicisz danie i za każdym razem przygotujesz je nieco inaczej. Do rondla z pieczarkami i boczkiem wsyp kaszę i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i odstaw na chwilę, a na koniec dodaj bób. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym majerankiem. Danie będzie wspaniale smakowało z dodatkiem oscypka lub twarogu. Udekoruj każdą porcję natką pietruszki albo roszponką. Jako dodatek sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i delikatniejsza wersja – biała.