Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
łatwe
1689 osób zapisało

Składniki
300 gramów
150 gramów
1 sztuka
5 plastrów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystudź i obierz z łupin. Pieczarki pokrój w ósemki.

Krok 2
Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 3
Do rondla wsyp kaszę i wlej 450 ml ciepłej wody. Następnie żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Wymieszaj ją w wodzie i zagotuj.

Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Krok 5
Na kilka minut przed końcem wsyp do garnka również przygotowany bób, wymieszaj i ponownie przykryj garnek.


Dobra rada:
Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek np. do gulaszu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą możesz podać jako główne danie obiadowe lub kolację. Na początek ugotowany w osolonej wodzie bób obierz z łupin i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie w rondlu podsmaż pieczarki i boczek – najlepszy będzie wędzony, ponieważ nada potrawie przyjemnego aromatu. Jeśli chcesz, dołącz także nieco posiekanej cebuli. Do wymienionych w przepisie warzyw pasuje także por, pietruszka i seler, dzięki którym łatwo urozmaicisz danie i za każdym razem przygotujesz je nieco inaczej. Do rondla z pieczarkami i boczkiem wsyp kaszę i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i odstaw na chwilę, a na koniec dodaj bób. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym majerankiem. Danie będzie wspaniale smakowało z dodatkiem oscypka lub twarogu. Udekoruj każdą porcję natką pietruszki albo roszponką. Jako dodatek sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i delikatniejsza wersja – biała.