Dla zdrowia!
Pęczak należy do kasz mało przetworzonych, dzięki czemu zachowuje cenne składniki odżywcze, które w dużym stopniu tracą te bardziej przetworzone rodzaje kasz. Pęczak jest skarbnicą błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Kasza pęczak to też cenne źródło składników mineralnych. Zawiera między innymi mangan, magnez, fosfor i miedź, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Chcesz mieć zdrowe włosy i paznokcie? Pamiętaj, że pęczak zawiera selen, który pomoże ci o nie zadbać. Jest też źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dla zdrowia warto na stałe wprowadzić pęczak do swojej diety!
powrót do góryZainspiruj się!
Duże, a zarazem delikatne ziarna kaszy pęczak uatrakcyjnią każde danie. Przepis na zupę grochowa z pęczakiem da ciekawą odmianę zwykłej grochówki. Z kolei fani pomidorówki powinni ugotować zupę pomidorową z pęczakiem i bazylią. Bo kto powiedział, że pomidorówka musi być z ryżem lub z makaronem? Z pęczakiem też jest pyszna! Zupa grzybowa z kaszą pachnie leśnymi grzybami i świetnie smakuje dzięki pysznemu pęczakowi. Jak widać, pęczak lubi się z tradycyjnymi zupami. Na jaką masz dziś ochotę? Przepis na jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem to szybki pomysł na smaczny obiad. Wystarczy zaledwie kilka składników, żeby przygotować danie, któremu trudno się oprzeć. Dla miłośników potraw mięsnych mamy gulasz wołowy z pęczakiem i karkówkę pieczoną w kminku. To idealne propozycje zarówno na zwykły, jak i na uroczysty obiad. Kasza pęczak dobrze sprawdza się jako farsz. Możesz to zweryfikować, próbując przepis na faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami. Równie smaczne są zrazy zawijane z pęczakiem po włosku. Bo pęczak zawsze znajdzie dla siebie miejsce! Jeśli marzy ci się danie jak z najlepszej restauracji, przygotuj halibuta z prawdziwkami i risotto z pęczaku. Już nigdy nie pomyślisz, że pęczak to banalny produkt. Pęczotto ze szpinakiem przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Ten smak powinien poznać każdy!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- W kaszarstwie pęczak jest przede wszystkim półproduktem. Wytwarza się z niego kaszę jęczmienną łamaną i perłową. Odpowiednio przygotowany jest przynętą wykorzystywaną do połowów ryb.
- Kasza pęczak powstaje z jęczmienia, który należy do najstarszych zbóż. W polskim przemyśle młynarskim produkcja kasz jęczmiennych stanowi aż 70% produkcji wszystkich kasz.
- Wybierając kaszę, konsumenci często omijają pęczak, uważając go za jakościowo gorszy produkt. Zupełnie niesłusznie! Spośród wszystkich kasz jęczmiennych pęczak ma największą wartość odżywczą, dlatego zdecydowanie zasługuje na uwagę!
Jak się za to zabrać?
Jak ugotować kaszę pęczak, żeby w pełni cieszyć się jej smakiem? Przede wszystkim wypłucz ją dobrze pod bieżącą wodą. Do ugotowania jednej szklanki kaszy będziesz potrzebować trzech szklanek wody. Osoloną wodę zagotuj z łyżką oleju. Do wrzątku wrzuć kaszę, zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Nie mieszaj w trakcie! Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem na kilka lub kilkanaście minut, aby wchłonęła całą wodę. I gotowe! Chcesz, żeby było jeszcze prościej? W sklepach dostaniesz również kaszę pęczak w woreczkach. Wystarczy, że ugotujesz ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na pewno wszystko się uda. Który sposób wybierasz?
powrót do góryZ czym to się je?
Kasza pęczak to najstarsza, a zarazem najmniej przetworzona odmiana kaszy jęczmiennej. Uzyskuje się ją z całego, pozbawionego jedynie łuski ziarna jęczmienia. W kuchni polskiej kasza pęczak jest znana od wieków. W rankingu popularności kasz nie miałby pewnie szans na zajęcie miejsca na podium, ale na szczęście staje się coraz bardziej rozpoznawalna. Kto wie, może już wkrótce zostanie gwiazdą wśród kasz. Zdecydowanie na to zasługuje! A w czym sprawdza się najlepiej? To wspaniały dodatek do obiadu – świetnie zastąpi ziemniaki. Z kotletem i surówką tworzy zestaw idealny! Jeśli przepadasz za gulaszem z kaszą gryczaną, zamień ją na pęczak. Na pewno polubisz to połączenie! W daniach jednogarnkowych z mięsem i warzywami pęczak czuje się jak ryba w wodzie. Jego duże, mięsiste ziarna podnoszą walory smakowe każdej potrawy. Podany z sosem, smakuje tak wybornie, że trudno się od niego oderwać. Niewykluczone, że delektując się smakiem specjałów z kaszą, zaczniesz stosować zasadę odwrotną, do tej wpajanej przez mamę w dzieciństwie – zjesz kaszę, a mięso zostawisz. A z jakim składnikiem pęczak lubi się wyjątkowo? Z grzybami! Sos z leśnych grzybów i kasza pęczak to na tyle udany duet, że nie potrzebuje już żadnych dodatków. Skoro jesteśmy przy daniach obiadowych, nie zapominajmy o zupach. Tutaj pęczak też świetnie sobie radzi. Dzięki dużym ziarnom, które po ugotowaniu zachowują swoją strukturę, pęczak dobrze się sprawdzi w grochówce lub innej zupie, do której chcesz dodać kaszę. Pęczak w sałatce? Jasne, że tak! Z warzywami i kurczakiem smakuje wybornie, idealnie zastępując ryż. To na co masz dziś ochotę?
powrót do góry
Komentarze (0)