Łosoś gotowany na parze w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś gotowany na parze w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

716 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz łososia ze skórki, lekko go posól i posyp rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj warzywa na tarce i wymieszaj z drugą rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 2

Krok 3

Rozłóż folię aluminiową, ułóż na niej połowę warzyw, a następnie połóż rybę. Dodaj odrobinę masła, po czym przykryj łososia pozostałymi warzywami.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 3

Krok 4

Zawiń folię i całość gotuj na parze przez około 20 minut. Dopraw danie do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z brązowym ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Halina  Czas

    Halina Czas , 18.05.2016

    łosoś pycha, już wiem że będę go robić właśnie tak:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Dabkowska

    Monika Dabkowska , 31.05.2015

    przepyszne:) palce lizac, Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś gotowany na parze w warzywachŁosoś gotowany na parze w warzywach

Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma się co dziwić, że ryba ta podbiła europejską kuchnię, bo można jej użyć do wielu potraw – zarówno przekąsek, jak i bardziej wyszukanych dań. Na co dzień i od święta! Nie ma sensu smażyć delikatnego mięsa w ciężkiej panierce. Jedząc łososia gotowanego na parze, w pełni docenisz jego walory.

Dla kogo?

Starasz się unikać smażenia i nadmiernej ilości tłuszczu w potrawach? Z łososiem z warzywami na parze przyrządzanie posiłku będzie dużą przyjemnością. Nie wspominając już o degustacji!

Na jaką okazję?

Jeśli chcesz przyrządzić łososia na obiad lub kolację, zapomnij o smażeniu go w panierce. Doskonały smak ryby zapewni ci podanie jej w zestawie warzyw. Tym razem proponujemy interesujące połączenie marchewki i pora. W towarzystwie tych dwóch warzyw dzwonki łososia na parze będą smakowały naprawdę świetnie.

Czy wiesz, że?

Co nie mniej ważne, łosoś na parze robi się niemal sam. Po przygotowaniu składników, zawijasz wszystko w folię, wkładasz do parowaru, a po kilkunastu minutach cieszysz się wspaniałym, pięknie pachnącym daniem. Łosoś z warzywami na parze nie jest jedyną opcją na przyrządzenie dania. Bardzo dobrze wychodzi pieczony.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, podaj rybę z dodatkiem ryżu. Co jeszcze pasuje do łososia na parze? Przepis uzupełnij gotowanymi szparagami albo surowymi pomidorkami koktajlowymi. Prawda, że proste?