Łosoś na parze z warzywami – gotowany w foli | Przepisy.pl pixel

Łosoś gotowany na parze w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

734 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

870 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz łososia ze skórki, lekko go posól i posyp rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj warzywa na tarce i wymieszaj z drugą rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 2

Krok 3

Rozłóż folię aluminiową, ułóż na niej połowę warzyw, a następnie połóż rybę. Dodaj odrobinę masła, po czym przykryj łososia pozostałymi warzywami.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 3

Krok 4

Zawiń folię i całość gotuj na parze przez około 20 minut. Dopraw danie do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z brązowym ryżem.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 01.08.2023

    Czy z białą rybą też ktoś robił ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina  Czas

    Halina Czas , 18.05.2016

    łosoś pycha, już wiem że będę go robić właśnie tak:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Dabkowska

    Monika Dabkowska , 31.05.2015

    przepyszne:) palce lizac, Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś gotowany na parze w warzywachŁosoś gotowany na parze w warzywach

Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma się co dziwić, że ryba ta podbiła europejską kuchnię, bo można jej użyć do wielu potraw – zarówno przekąsek, jak i bardziej wyszukanych dań. Na co dzień i od święta! Nie ma sensu smażyć delikatnego mięsa w ciężkiej panierce. Jedząc łososia gotowanego na parze, w pełni docenisz jego walory.

Dla kogo?

Starasz się unikać smażenia i nadmiernej ilości tłuszczu w potrawach? Z łososiem z warzywami na parze przyrządzanie posiłku będzie dużą przyjemnością. Nie wspominając już o degustacji!

Na jaką okazję?

Jeśli chcesz przyrządzić łososia na obiad lub kolację, zapomnij o smażeniu go w panierce. Doskonały smak ryby zapewni ci podanie jej w zestawie warzyw. Tym razem proponujemy interesujące połączenie marchewki i pora. W towarzystwie tych dwóch warzyw dzwonki łososia na parze będą smakowały naprawdę świetnie.

Czy wiesz, że?

Co nie mniej ważne, łosoś na parze robi się niemal sam. Po przygotowaniu składników, zawijasz wszystko w folię, wkładasz do parowaru, a po kilkunastu minutach cieszysz się wspaniałym, pięknie pachnącym daniem. Łosoś z warzywami na parze nie jest jedyną opcją na przyrządzenie dania. Bardzo dobrze wychodzi pieczony.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, podaj rybę z dodatkiem ryżu. Co jeszcze pasuje do łososia na parze? Przepis uzupełnij gotowanymi szparagami albo surowymi pomidorkami koktajlowymi. Prawda, że proste?