Sandacz z duszonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

758 osób wydrukowało

Pobierz pdf

882 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchew i seler na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w plastry.

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Podsmaż wszystkie warzywa na oleju przez około 7 minut, następnie przypraw pieprzem i przełóż do naczynia do zapiekania.

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż na warzywach.

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr ze śmietanką. Gotowym sosem polej rybę wraz z warzywami, po czym wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Karolina Zimińska

    Karolina Zimińska, 17.11.2016

    Bardzo łatwy i szybki sposób na rybę :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z duszonymi warzywamiSandacz z duszonymi warzywami

Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż gotowane, zachowują swój smak i zapach. Dzięki temu, że przyrządzone w ten sposób stają się miękkie, stanowią bardzo dobry dodatek do delikatnego mięsa z ryby. Dorsz z duszonymi warzywami to ciekawa propozycja na smaczne świąteczne danie. Stanowi też alternatywę dla klasycznej ryby po grecku, dzięki wykorzystaniu warzyw korzeniowych: marchewki oraz selera. Dobrze pasować będzie także dodatek pietruszki. Przygotuj to danie na Wigilię – dobrze sprawdzi się jako zamiennik karpia albo ryby w panierce. Podduś warzywa na patelni, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nich dorsza (pamiętaj, by wcześniej go osuszyć, zwłaszcza, jeśli używasz mrożonego). Całość polej sosem koperkowym, który dobrze podkreśli smak ryby i zapiecz. Podaj danie udekorowane gałązką koperku oraz kawałkami cytryny. Koniecznie przygotuj tę potrawę na nadchodzące święta i podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.