Filet z sandacza z piekarnika z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Sandacz z duszonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

805 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

949 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchew i seler na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w plastry.

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Podsmaż wszystkie warzywa na oleju przez około 7 minut, następnie przypraw pieprzem i przełóż do naczynia do zapiekania.

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż na warzywach.

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr ze śmietanką. Gotowym sosem polej rybę wraz z warzywami, po czym wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Sandacz z duszonymi warzywami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Karolina Zimińska

    Karolina Zimińska , 17.11.2016

    Bardzo łatwy i szybki sposób na rybę :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z duszonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczony pstrąg
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z duszonymi warzywamiSandacz z duszonymi warzywami

Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż gotowane, zachowują swój smak i zapach. Przyrządź warzywa w ten sposób, dzięki czemu staną się miękkie i będą stanowić bardzo dobry dodatek do delikatnego mięsa z sandacza. Spróbuj naszej propozycji i zobacz, jakie to smaczne! 

Dla kogo?

Filet z sandacza z piekarnika z warzywami to danie dla fanów ryb i warzyw. Połączone razem tworzą doskonałą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. A to wszystko w jedyne 45 minut! Niech sandacz z warzywami dołączy na stałe do Twojego menu i zachwyca walorami.

Na jaką okazję?

Sandacz z duszonymi warzywami to idealne danie na święta – dobrze sprawdzi się jako zamiennik karpia albo ryby w panierce. Stanowi także alternatywę dla klasycznej ryby po grecku, dzięki wykorzystaniu warzyw korzeniowych: marchewki oraz selera. 

Czy wiesz, że?

Podduś warzywa na patelni, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nich sandacza (pamiętaj, by wcześniej go osuszyć, zwłaszcza jeśli używasz mrożonego). Całość polej sosem koperkowym, który dobrze podkreśli smak ryby i zapiecz. Tak przygotowany sandacz pieczony z warzywami to prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Dla urozmaicenia:

Podaj danie udekorowane gałązką koperku oraz kawałkami cytryny. Dzięki temu sandacz w warzywach będzie nie tylko apetyczny, ale również przyciągnie uwagę gości. Koniecznie przygotuj tę potrawę i podziel się z nami swoją opinią.  Napisz w komentarzu, jak smakował Ci filet z sandacza z piekarnika.