Mintaj pieczony z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

222 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłucz i posyp przyprawą Knorr. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.

Mintaj pieczony z porem - Krok 1

Krok 2

Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, pory w plastry.

Mintaj pieczony z porem - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż paprykę, pory, dodaj fasolę i przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Mintaj pieczony z porem - Krok 3

Krok 4

Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż kawałeczki masła, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.

Mintaj pieczony z porem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Anna Hassa

    Anna Hassa

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj pieczony z poremMintaj pieczony z porem

Delikatne kawałki mintaja, zapieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowana, doskonała na domowy obiad. Przyrządzisz ją w kilkanaście minut, a będziesz mieć pewność, że domownicy zasmakują w tej potrawie i będzie ona często pojawiać się na stole. Należący do ryb dorszowatych mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb słonowodnych sprowadzanych do Polski. Kupisz go najczęściej w postaci zamrożonych kostek. Warto wiedzieć, że ryba rozmrozi się szybciej, jeśli posypiesz ją delikatnie solą. Pamiętaj, że możesz ją zacząć przyrządzać dopiero wtedy, kiedy lód całkowicie się rozpuści. Mintaj pieczony z porem to danie, w którym ważną rolę pełnią dodatki. Szczególnego smaku delikatnej rybie doda lekko ostry por. Papryka i fasola utworzą ciekawą kompozycję, w której mintaj nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje.