Mintaj pieczony z porem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mintaj pieczony z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

239 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

735 osób wydrukowało

Pobierz pdf

796 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłucz i posyp przyprawą Knorr. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.

Mintaj pieczony z porem - Krok 1

Krok 2

Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, pory w plastry.

Mintaj pieczony z porem - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż paprykę, pory, dodaj fasolę i przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Mintaj pieczony z porem - Krok 3

Krok 4

Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż kawałeczki masła, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.

Mintaj pieczony z porem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Anna Hassa

    Anna Hassa , 21.12.2015

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj pieczony z poremMintaj pieczony z porem

Delikatne kawałki mintaja, zapieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowana, doskonała na domowy obiad. Przyrządzisz ją w kilkanaście minut, a będziesz mieć pewność, że domownicy zasmakują w tej potrawie i będzie ona często pojawiać się na stole. Należący do ryb dorszowatych mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb słonowodnych sprowadzanych do Polski. Kupisz go najczęściej w postaci zamrożonych kostek. Warto wiedzieć, że ryba rozmrozi się szybciej, jeśli posypiesz ją delikatnie solą. Pamiętaj, że możesz ją zacząć przyrządzać dopiero wtedy, kiedy lód całkowicie się rozpuści. Mintaj pieczony z porem to danie, w którym ważną rolę pełnią dodatki. Szczególnego smaku delikatnej rybie doda lekko ostry por. Papryka i fasola utworzą ciekawą kompozycję, w której mintaj nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje.