
Składniki
7 sztuk
1 łyżeczka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety opłucz i posyp przyprawą Knorr. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.

Krok 2
Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, pory w plastry.

Krok 3
Rozgrzej na patelni olej i podsmaż paprykę, pory, dodaj fasolę i przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż kawałeczki masła, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mintaj pieczony z porem
Delikatne kawałki mintaja, pieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowana, doskonała na domowy obiad. Przyrządzisz ją w kilkanaście minut! Pamiętaj, że jeśli wykorzystujesz mrożoną rybę, możesz ją zacząć przyrządzać dopiero wtedy, kiedy lód całkowicie się rozpuści. Mintaj z piekarnika to danie, w którym ważną funkcję pełnią dodatki. Szczególnego smaku delikatnej rybie doda lekko ostry por. Papryka i fasola utworzą ciekawą kompozycję, w której mintaj pieczony z porem nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje.
Dla kogo?
Przepis na mintaja z piekarnika powinni wykorzystać przede wszystkim ci z was, którzy lubią rybne dania w nowych odsłonach. Pieczony mintaj z pewnością posmakuje osobom szukającym pomysłów na oryginalny posiłek.
Na jaką okazję?
Mintaj zapiekany w piekarniku może być podstawą obiadowego jadłospisu, ale także idealnie sprawdzi się w roli głównego dania, serwowanego podczas rodzinnych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Należący do ryb dorszowatych mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb słonowodnych sprowadzanych do Polski. Kupisz go najczęściej w postaci zamrożonych kostek. Warto wiedzieć, że ryba rozmrozi się szybciej, jeśli posypiesz ją delikatnie solą.
Dla urozmaicenia:
Mintaj pieczony z porem doskonale komponuje się z sałatką z ulubionych warzyw. Możesz wykorzystać na przykład pomidory, paprykę czy dowolną sałatę.