Składniki
7 sztuk
1 łyżeczka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety opłucz i posyp przyprawą Knorr. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.
Krok 2
Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, pory w plastry.
Krok 3
Rozgrzej na patelni olej i podsmaż paprykę, pory, dodaj fasolę i przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż kawałeczki masła, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mintaj pieczony z porem
Delikatne kawałki mintaja, pieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowana, doskonała na domowy obiad. Przyrządzisz ją w kilkanaście minut! Pamiętaj, że jeśli wykorzystujesz mrożoną rybę, możesz ją zacząć przyrządzać dopiero wtedy, kiedy lód całkowicie się rozpuści. Mintaj z piekarnika to danie, w którym ważną funkcję pełnią dodatki. Szczególnego smaku delikatnej rybie doda lekko ostry por. Papryka i fasola utworzą ciekawą kompozycję, w której mintaj pieczony z porem nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje.
Dla kogo?
Przepis na mintaja z piekarnika powinni wykorzystać przede wszystkim ci z was, którzy lubią rybne dania w nowych odsłonach. Pieczony mintaj z pewnością posmakuje osobom szukającym pomysłów na oryginalny posiłek.
Na jaką okazję?
Mintaj zapiekany w piekarniku może być podstawą obiadowego jadłospisu, ale także idealnie sprawdzi się w roli głównego dania, serwowanego podczas rodzinnych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Należący do ryb dorszowatych mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb słonowodnych sprowadzanych do Polski. Kupisz go najczęściej w postaci zamrożonych kostek. Warto wiedzieć, że ryba rozmrozi się szybciej, jeśli posypiesz ją delikatnie solą.
Dla urozmaicenia:
Mintaj pieczony z porem doskonale komponuje się z sałatką z ulubionych warzyw. Możesz wykorzystać na przykład pomidory, paprykę czy dowolną sałatę.