Mintaj z piekarnika – pieczony: przepis z porem | Przepisy.pl pixel

Mintaj pieczony z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

797 osób wydrukowało

Pobierz pdf

893 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłucz i posyp przyprawą Knorr. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.

Mintaj pieczony z porem - Krok 1

Krok 2

Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, pory w plastry.

Mintaj pieczony z porem - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż paprykę, pory, dodaj fasolę i przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Mintaj pieczony z porem - Krok 3

Krok 4

Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż kawałeczki masła, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.

Mintaj pieczony z porem - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ela

    Ela , 16.07.2021

    Dziś robiłam, wyszło pyszne danie. Smakowało całej rodzinie, bardzo polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hassa

    Anna Hassa , 21.12.2015

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj pieczony z poremMintaj pieczony z porem

Delikatne kawałki mintaja, pieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowana, doskonała na domowy obiad. Przyrządzisz ją w kilkanaście minut! Pamiętaj, że jeśli wykorzystujesz mrożoną rybę, możesz ją zacząć przyrządzać dopiero wtedy, kiedy lód całkowicie się rozpuści. Mintaj z piekarnika to danie, w którym ważną funkcję pełnią dodatki. Szczególnego smaku delikatnej rybie doda lekko ostry por. Papryka i fasola utworzą ciekawą kompozycję, w której mintaj pieczony z porem nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje.

Dla kogo?

Przepis na mintaja z piekarnika powinni wykorzystać przede wszystkim ci z was, którzy lubią rybne dania w nowych odsłonach. Pieczony mintaj z pewnością posmakuje osobom szukającym pomysłów na oryginalny posiłek.

Na jaką okazję?

Mintaj zapiekany w piekarniku może być podstawą obiadowego jadłospisu, ale także idealnie sprawdzi się w roli głównego dania, serwowanego podczas rodzinnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Należący do ryb dorszowatych mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb słonowodnych sprowadzanych do Polski. Kupisz go najczęściej w postaci zamrożonych kostek. Warto wiedzieć, że ryba rozmrozi się szybciej, jeśli posypiesz ją delikatnie solą.

Dla urozmaicenia:

Mintaj pieczony z porem doskonale komponuje się z sałatką z ulubionych warzyw. Możesz wykorzystać na przykład pomidory, paprykę czy dowolną sałatę.