Przepisy na Ryby z Warzywami | Przepisy.pl pixel

Dania z Rybą z Warzywami

60 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z warzywamiRyba z warzywami

Ryby to składnik, po który chętnie sięga się w wielu miejscach świata. Na północy jada się je suszone, kiszone czy marynowane, na południu często grillowane lub pieczone. Polska kuchnia posiada sporo przepisów zarówno na ryby morskie, np. śledzie, a także słodkowodne, np. szczupaki czy sumy. Sposobów na podanie ryb jest wiele, niezależnie od regionu, często przyrządzane są z warzywami. Powinny być one dopasowane do gatunku ryby. Ryby o zwartym mięsie, na przykład dorsze, dobrze smakują przygotowane z marchewką, selerem czy porem. Dobrym przykładem może być ryba po grecku. Z kolei do ryb z duszonymi warzywami przygotuj dodatkowo sos serowy. Będzie pasował do wielu różnych składników, m.in. marchewki z selerem korzeniowym, ale także do brokułów albo szpinaku. Świetnym dodatkiem do nich będzie np. purée z białych warzyw, ziemniaków lub kalafiora. Do ryb pieczonych w całości przygotuj z kolei warzywny farsz z marchewki, pietruszki i pora. Żeby był bardziej zwarty, połącz jarzyny z namoczoną wcześniej bułką, jajkiem czy bułką tartą. Ciekawym sposobem podania będzie połączenie nadzienia warzywnego razem z mielonym mięsem ryby. Do faszerowania bardzo dobrze nadawać się będzie pstrąg – łatwo bowiem pozbawić go ości. Napełnij go kiszoną kapustą, zapiecz i podaj z ziemniakami. Szukasz zupełnie nowego sposobu na rybę? Sprawdź, jak smakuje przyrządzona po podhalańsku. To bogata w różnorodne smaki zapiekanka z kawałków ryby, ziemniaków, warzyw oraz suszonych śliwek. A wszystko upieczone w sosie pomidorowym, który świetnie przełamuje słodycz śliwek i marchewki. Dobrą zapiekankę zrobisz także w formie ryby po meksykańsku. Płaty filetów z białych ryb ułóż na plasterkach ziemniaków. Na nich układaj kolejno paprykę, fasolę i kukurydzę, a całość polej pomidorowym sosem. Z ryby i warzyw zrobisz też smaczną przekąskę w postaci tatara z łososia. Wystarczy, że dodasz do niego paprykę, ogórka, oliwki, oliwę i wymieszasz tak, by tworzyła w gładką całość. Sposobów na łączenie ryb i warzyw w smaczne dania jest naprawdę dużo – sprawdź nasze propozycje.