Zapiekanka z selerem naciowym - z rybą w sosie | Przepisy.pl pixel

Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
549 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

421 osób wydrukowało

Pobierz pdf

745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój ogórka wzdłuż, usuń pestki łyżeczką i pokrój go, wraz z selerem, w cienkie plastry.

Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż na oleju przez 5 minut i przełóż do naczynia do zapiekania.

Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - Krok 2

Krok 3

Ułóż filety rybne na warzywach i lekko oprósz odrobiną pieprzu.

Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój na kawałki i ułóż obok ryby. . Następnie przygotuj kremowy sos - wymieszaj zawartość opakowania ze śmietaną oraz 4 łyżkami wody. Polej nim rybę oraz ziemniaki.

Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - Krok 4

Krok 5

Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec dopraw danie do smaku (jeśli uznasz to za konieczne), po czym podawaj udekorowane siekanym koperkiem oraz kawałkiem cytryny.

Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Jędrzejczak

    Łukasz Jędrzejczak , 18.09.2019

    polecam tylko wiecej soli i parmezan

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej