Ryba pieczona

77 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (77)

Dorsz z piekarnika z warzywami

81

łatwe

45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz piec...
Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem

69

łatwe

30 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepi...
Ryba z cukinią

82

łatwe

45 min.
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do z...
Zapiekany dorsz z ziemniakami

122

łatwe

45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Ryba po marynarsku

89

łatwe

30 min.
Zapiekanka rybna to posiłek, który można podawać na różne okazje – sprawdzi się jako główne danie...
Ryba po podhalańsku

70

średnie

45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach

63

łatwe

30 min.
Szukasz sposobu na przygotowanie łososia? Spróbuj, jak smakuje z sosem chrzanowym i grillowanymi...
Sandacz z duszonymi warzywami

48

łatwe

45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Dorsz po włosku

36

średnie

60 min.
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpad...
Łosoś pieczony z sosem bolognese

56

łatwe

30 min.
Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidoro...
Ryba zapiekana w sosie koperkowym

36

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz wigilijnego dania, które jest nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowani...
Ryba z sosem pieczarkowym

27

łatwe

60 min.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie dla kilku osób? Mówisz i masz! Co powiesz na rybę w sosie p...
Mintaj pieczony z porem

43

łatwe

45 min.
Delikatne kawałki mintaja, zapieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowan...
Łosoś gotowany na parze w warzywach

26

łatwe

30 min.
Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma si...
Zapiekany łosoś à la carbonara

22

łatwe

30 min.
Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go tak...
Sandacz z tapenadą oliwkową

22

łatwe

45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Halibut pieczony z warzywami

22

łatwe

60 min.
Miłośnicy odpoczynku nad morzem zapewne kojarzą halibuta w wersji smażonej, który występuje w men...
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej

17

średnie

60 min.
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wi...
Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym

29

łatwe

20 min.
Jeśli chcesz podać rybę na Wigilię lub Boże Narodzenie, koniecznie wypróbuj sandacza, którego prz...
Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym

26

łatwe

60 min.
Szukasz urozmaicenia codziennych dań obiadowych? Zainspiruj się i przyrządź zapiekaną rybę, która...
Sandacz duszony w koprze włoskim

16

łatwe

60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Dorsz zapiekany w migdałach

33

łatwe

30 min.
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny sma...
Pieczony pstrąg

24

łatwe

60 min.
Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwow...
Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą

21

średnie

90 min.
Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wyp...
Pstrąg z grilla

19

łatwe

35 min.
Mintaj zapiekany z ziemniakami

19

łatwe

60 min.
Mintaj to wyjątkowo delikatna ryba, która świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznej zapieka...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba pieczonaRyba pieczona

Ryba pieczona w folii lub w pergaminie, z dodatkiem sosu, warzyw lub rodzynek – jak widać, sposobów na jej przygotowanie jest wiele, a każdy z nich zachwyca smakiem. To, jaki rodzaj ryby wybierzesz, zależy od Ciebie, choć najlepiej sprawdzą się: dorsz, pstrąg, halibut oraz karp. Przed pieczeniem, wybraną sztukę należy skropić z obu stron sokiem z cytryny, a następnie oprószyć pieprzem, ziołami i specjalną przyprawą. Zamarynowane filety zawiń szczelnie w folię lub w pergamin i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj jednak, by nie piec ryby zbyt długo (za długie trzymanie w piekarniku spowoduje, że stanie się sucha). Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz sezonowej surówki. Zastanawiasz się, jakie danie przyrządzić? Zrób pstrąga z grzybami i migdałami, łososia w kremowym sosie z warzywnym spaghetti, rybę z krewetkami, ananasem i liściem bananowca, sandacza z tapenadą oliwkową lub pieczonego dorsza z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i sosem pieprzowym. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie pieczonego pstrąga z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi z dodatkiem szpinaku. Pieczona w świeżych ziołach i cytrynie ryba nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie wygląda. Szczególnie, jeśli podasz ją z ziemniakami wypełnionymi farszem. Nadzienie wykonasz na bazie przysmażonego szpinaku, czosnku, cebuli oraz odrobiny kwaśnej śmietany. Nic nie stoi na przeszkodzie, by śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Całość przełóż do wydrążonych ziemniaków i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj razem z pstrągiem. Jeśli lubisz mocno wyczuwalny smak warzyw w potrawach, koniecznie zrób zapiekaną tołpygę z cukinią. Do żaroodpornego naczynia wlej cienką warstwę sosu, a następnie układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby. Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz. Danie podawaj posypane grubo posiekaną natką pietruszki. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje na temat pieczonej ryby. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady szefa kuchni. Zapraszamy!