Dania z Pieczonymi Rybami

81 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (81)

Dorsz z piekarnika z warzywami
ratingratingratingratingrating

116

difficulty

łatwe

45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz piec...
Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

77

difficulty

łatwe

30 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepi...
Ryba z cukinią
ratingratingratingratingrating

85

difficulty

łatwe

45 min.
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do z...
Zapiekany dorsz z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

145

difficulty

łatwe

45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Ryba po podhalańsku
ratingratingratingratingrating

88

difficulty

średnie

45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Ryba po marynarsku
ratingratingratingratingrating

99

difficulty

łatwe

30 min.
Zapiekanka rybna to posiłek, który można podawać na różne okazje – sprawdzi się jako główne danie...
Łosoś pieczony z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach
ratingratingratingratingrating

64

difficulty

łatwe

30 min.
Szukasz sposobu na przygotowanie łososia? Spróbuj, jak smakuje z sosem chrzanowym i grillowanymi...
Sandacz z duszonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Dorsz po włosku
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

średnie

60 min.
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpad...
Łosoś pieczony z sosem bolognese
ratingratingratingratingrating

56

difficulty

łatwe

30 min.
Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidoro...
Ryba zapiekana w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz wigilijnego dania, które jest nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowani...
Mintaj pieczony z porem
ratingratingratingratingrating

49

difficulty

łatwe

45 min.
Delikatne kawałki mintaja, zapieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowan...
Ryba z sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

60 min.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie dla kilku osób? Mówisz i masz! Co powiesz na rybę w sosie p...
Łosoś gotowany na parze w warzywach
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

30 min.
Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma si...
Zapiekany łosoś à la carbonara
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

30 min.
Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go tak...
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

średnie

60 min.
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wi...
Halibut pieczony z warzywami
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

60 min.
Miłośnicy odpoczynku nad morzem zapewne kojarzą halibuta w wersji smażonej, który występuje w men...
Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

20 min.
Jeśli chcesz podać rybę na Wigilię lub Boże Narodzenie, koniecznie wypróbuj sandacza, którego prz...
Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz urozmaicenia codziennych dań obiadowych? Zainspiruj się i przyrządź zapiekaną rybę, która...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Dorsz zapiekany w migdałach
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny sma...
Pieczony pstrąg
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

60 min.
Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwow...
Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

średnie

90 min.
Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wyp...
Mintaj zapiekany z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

60 min.
Mintaj to wyjątkowo delikatna ryba, która świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznej zapieka...
Pstrąg z grilla
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

35 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba pieczonaRyba pieczona

Ryba pieczona w folii lub w pergaminie, z dodatkiem sosu, warzyw lub rodzynek – jak widać, sposobów na jej przygotowanie jest wiele, a każdy z nich zachwyca smakiem. To, jaki rodzaj ryby wybierzesz, zależy od Ciebie, choć najlepiej sprawdzą się: dorsz, pstrąg, halibut oraz karp. Przed pieczeniem, wybraną sztukę należy skropić z obu stron sokiem z cytryny, a następnie oprószyć pieprzem, ziołami i specjalną przyprawą. Zamarynowane filety zawiń szczelnie w folię lub w pergamin i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj jednak, by nie piec ryby zbyt długo (za długie trzymanie w piekarniku spowoduje, że stanie się sucha). Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz sezonowej surówki. Zastanawiasz się, jakie danie przyrządzić? Zrób pstrąga z grzybami i migdałami, łososia w kremowym sosie z warzywnym spaghetti, rybę z krewetkami, ananasem i liściem bananowca, sandacza z tapenadą oliwkową lub pieczonego dorsza z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i sosem pieprzowym. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie pieczonego pstrąga z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi z dodatkiem szpinaku. Pieczona w świeżych ziołach i cytrynie ryba nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie wygląda. Szczególnie, jeśli podasz ją z ziemniakami wypełnionymi farszem. Nadzienie wykonasz na bazie przysmażonego szpinaku, czosnku, cebuli oraz odrobiny kwaśnej śmietany. Nic nie stoi na przeszkodzie, by śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Całość przełóż do wydrążonych ziemniaków i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj razem z pstrągiem. Jeśli lubisz mocno wyczuwalny smak warzyw w potrawach, koniecznie zrób zapiekaną tołpygę z cukinią. Do żaroodpornego naczynia wlej cienką warstwę sosu, a następnie układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby. Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz. Danie podawaj posypane grubo posiekaną natką pietruszki. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje na temat pieczonej ryby. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady szefa kuchni. Zapraszamy!