Łosoś pieczony z sosem bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

741 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

515 osób wydrukowało

Pobierz pdf

833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

sałatka:

150 gramów

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj drobno czosnek. Wetrzyj w filety 1 łyżkę oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 8-10 min.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 1

Krok 2

Tymczasem wymieszaj z pomidorami zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 2

Krok 3

Podawaj rybę z sosem, z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych polaną 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Łosoś to wartościowe źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby upewnić się, że kupujesz świeżą rybę, sprawdź, czy ma delikatny, przyjemny zapach.

5

Opinie o przepisie

  • Dominika Wiącek

    Dominika Wiącek, 21.04.2017

    Witam. Mam pytanie, czy można zrobić łososia na patelni zamiast w piekarniku? Gdyż mam bardzo małą kuchnie nie wyposażoną w piekarnik niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Ciahc

    Jagoda Ciahc, 18.04.2016

    Bolognese to sos miesny. Jak nie ma miesa to marinara...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Żuchowski

    Maciek Żuchowski, 18.04.2016

    Od jutra będę trenował!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Skorupska

    Katarzyna Skorupska, 18.04.2016

    Maciek Żuchowski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • devwelikecaps devwelikecaps

    devwelikecaps devwelikecaps, 19.02.2016

    super Bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony z sosem bologneseŁosoś pieczony z sosem bolognese

Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidorowym sosem. Łosoś w sosie bolognese to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Od czego zacząć? Najpierw drobno pokrój czosnek, mieszając go z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatę wetrzyj w filety. Łososia dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy będzie się piekł, świeże pomidory pokrój w kostkę (nadawać się będą także warzywa z puszki). Wymieszaj je z sosem bolońskim i dopraw według uznania. Warto dołączyć także fasolkę szparagową lub marchewkę pokrojoną w słupki – ugotowana al dente będzie chrupiąca i urozmaici sos. Następnie zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Przygotuj sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych, skrop ją oliwą i dopraw pieprzem. Gotową rybę połóż na talerz, polej sosem i udekoruj świeżymi listkami bazylii, a obok nałóż sałatkę. Wypróbuj nasz przepis na łososia w sosie bolognese i podziel się nim ze znajomymi!