Łosoś pieczony z sosem bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony z sosem bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

749 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

856 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

sałatka:

150 gramów

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj drobno czosnek. Wetrzyj w filety 1 łyżkę oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 8-10 min.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 1

Krok 2

Tymczasem wymieszaj z pomidorami zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 2

Krok 3

Podawaj rybę z sosem, z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych polaną 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Łosoś to wartościowe źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby upewnić się, że kupujesz świeżą rybę, sprawdź, czy ma delikatny, przyjemny zapach.

5

Opinie o przepisie

  • Dominika Wiącek

    Dominika Wiącek , 21.04.2017

    Witam. Mam pytanie, czy można zrobić łososia na patelni zamiast w piekarniku? Gdyż mam bardzo małą kuchnie nie wyposażoną w piekarnik niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Ciahc

    Jagoda Ciahc , 18.04.2016

    Bolognese to sos miesny. Jak nie ma miesa to marinara...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Żuchowski

    Maciek Żuchowski , 18.04.2016

    Od jutra będę trenował!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Skorupska

    Katarzyna Skorupska , 18.04.2016

    Maciek Żuchowski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • devwelikecaps devwelikecaps

    devwelikecaps devwelikecaps , 19.02.2016

    super Bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony z sosem bologneseŁosoś pieczony z sosem bolognese

Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidorowym sosem. Łosoś w sosie bolognese to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Od czego zacząć? Najpierw drobno pokrój czosnek, mieszając go z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatę wetrzyj w filety. Łososia dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy będzie się piekł, świeże pomidory pokrój w kostkę (nadawać się będą także warzywa z puszki). Wymieszaj je z sosem bolońskim i dopraw według uznania. Warto dołączyć także fasolkę szparagową lub marchewkę pokrojoną w słupki – ugotowana al dente będzie chrupiąca i urozmaici sos. Następnie zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Przygotuj sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych, skrop ją oliwą i dopraw pieprzem. Gotową rybę połóż na talerz, polej sosem i udekoruj świeżymi listkami bazylii, a obok nałóż sałatkę. Wypróbuj nasz przepis na łososia w sosie bolognese i podziel się nim ze znajomymi!