Łosoś pieczony z sosem bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony z sosem bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
795 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

556 osób wydrukowało

Pobierz pdf

978 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

sałatka:

150 gramów

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie łososia z sosem bolognese zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. Ustaw urządzenie na tryb góra-dół. W czasie, w którym będzie się rozgrzewało, sięgnij po ząbek czosnku, obierz go i drobno posiekaj. Następnie zajmij się rybą – przygotuj 600 gramów filetów z łososia. Możesz położyć go na desce lub od razu w naczyniu, w którym będziesz piec danie. W małej miseczce wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i posiekany czosnek. Wetrzyj tę marynatę w łososia i dopraw z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 8-10 minut.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 1

Krok 2

Pora zająć się sosem. Do rondelka lub małego garnka wlej zawartość puszki krojonych pomidorów. Wymieszaj je dokładnie z zawartością opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr. Zagotuj całość – gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10 minut.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 2

Krok 3

Na koniec przygotuj sałatkę, z którą będziesz podawać pieczonego łososia. W misce wymieszaj 150 gramów rukoli i 150 gramów pomidorków koktajlowych. Polej całość łyżką stołową oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Podawaj w następujący sposób: na talerzu połóż filet z łososia, polej go sosem bolognese, a sałatkę zaserwuj w oddzielnej misce lub tuż obok ryby. Danie możesz także posypać z wierzchu prażonymi ziarnami słonecznika.

Łosoś pieczony z sosem bolognese - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie jesteś pewien, czy kupujesz świeżą rybę? Sprawdź, czy łosoś ma delikatny przyjemny zapach. Zwróć też uwagę na jego kolor – powinien być jasny i nie mieć przebarwień.

5

Opinie o przepisie

  • Dominika Wiącek

    Dominika Wiącek , 21.04.2017

    Witam. Mam pytanie, czy można zrobić łososia na patelni zamiast w piekarniku? Gdyż mam bardzo małą kuchnie nie wyposażoną w piekarnik niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Ciahc

    Jagoda Ciahc , 18.04.2016

    Bolognese to sos miesny. Jak nie ma miesa to marinara...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Żuchowski

    Maciek Żuchowski , 18.04.2016

    Od jutra będę trenował!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Skorupska

    Katarzyna Skorupska , 18.04.2016

    Maciek Żuchowski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • devwelikecaps devwelikecaps

    devwelikecaps devwelikecaps , 19.02.2016

    super Bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony z sosem bologneseŁosoś pieczony z sosem bolognese

Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidorowym sosem. Od czego zacząć? Najpierw drobno pokrój czosnek, mieszając go z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatę wetrzyj w filety. Łososia dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy będzie się piekł, świeże pomidory pokrój w kostkę (nadawać się będą także warzywa z puszki). Wymieszaj je z sosem bolońskim i dopraw według uznania. Następnie zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Przygotuj sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych, skrop ją oliwą i dopraw pieprzem. Gotową rybę połóż na talerz, polej sosem i udekoruj świeżymi listkami bazylii, a obok nałóż sałatkę.

Dla kogo?

Uwielbiasz włoską kuchnię i aromatyczne, pomidorowe sosy, jednak nigdy wcześniej nie próbowałeś go w połączeniu ze świeżą rybą? Wypróbuj nasz przepis na łososia w sosie bolognese i podziel się nim ze znajomymi!

Na jaką okazję?

Łosoś w sosie bolognese to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzi się zarówno na letni, rodzinny lunch w ogrodzie, jak i romantyczną kolację przy świecach.

Czy wiesz, że?

Gwarancją tego, że przepis będzie udany, jest świeży łosoś dobrej jakości. Jak to ocenić? Zdaj się na swoje zmysły – powąchaj go i sprawdź, czy jego skórka nie ma przebarwień. Dobrze będzie także dotknąć ryby, jeśli masz taką okazję. Jej mięso powinno być jędrne i wracać do poprzedniej formy po naciśnięciu palcem.

Dla urozmaicenia:

Chcesz uatrakcyjnić przepis na łososia w sosie bolognese o więcej warzyw? Dołącz do niego fasolkę szparagową lub marchewkę pokrojoną w słupki – ugotowana al dente będzie chrupiąca i urozmaici pomidorowy sos.