
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
sałatka:
150 gramów
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie łososia z sosem bolognese zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. Ustaw urządzenie na tryb góra-dół. W czasie, w którym będzie się rozgrzewało, sięgnij po ząbek czosnku, obierz go i drobno posiekaj. Następnie zajmij się rybą – przygotuj 600 gramów filetów z łososia. Możesz położyć go na desce lub od razu w naczyniu, w którym będziesz piec danie. W małej miseczce wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i posiekany czosnek. Wetrzyj tę marynatę w łososia i dopraw z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 8-10 minut.

Krok 2
Pora zająć się sosem. Do rondelka lub małego garnka wlej zawartość puszki krojonych pomidorów. Wymieszaj je dokładnie z zawartością opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr. Zagotuj całość – gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10 minut.

Krok 3
Na koniec przygotuj sałatkę, z którą będziesz podawać pieczonego łososia. W misce wymieszaj 150 gramów rukoli i 150 gramów pomidorków koktajlowych. Polej całość łyżką stołową oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Podawaj w następujący sposób: na talerzu połóż filet z łososia, polej go sosem bolognese, a sałatkę zaserwuj w oddzielnej misce lub tuż obok ryby. Danie możesz także posypać z wierzchu prażonymi ziarnami słonecznika.


Dobra rada:
Nie jesteś pewien, czy kupujesz świeżą rybę? Sprawdź, czy łosoś ma delikatny przyjemny zapach. Zwróć też uwagę na jego kolor – powinien być jasny i nie mieć przebarwień.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pieczony z sosem bolognese
Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić filety z łososia? Połącz tę delikatną rybę z pomidorowym sosem. Od czego zacząć? Najpierw drobno pokrój czosnek, mieszając go z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatę wetrzyj w filety. Łososia dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy będzie się piekł, świeże pomidory pokrój w kostkę (nadawać się będą także warzywa z puszki). Wymieszaj je z sosem bolońskim i dopraw według uznania. Następnie zagotuj wszystko, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Przygotuj sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych, skrop ją oliwą i dopraw pieprzem. Gotową rybę połóż na talerz, polej sosem i udekoruj świeżymi listkami bazylii, a obok nałóż sałatkę.
Dla kogo?
Uwielbiasz włoską kuchnię i aromatyczne, pomidorowe sosy, jednak nigdy wcześniej nie próbowałeś go w połączeniu ze świeżą rybą? Wypróbuj nasz przepis na łososia w sosie bolognese i podziel się nim ze znajomymi!
Na jaką okazję?
Łosoś w sosie bolognese to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzi się zarówno na letni, rodzinny lunch w ogrodzie, jak i romantyczną kolację przy świecach.
Czy wiesz, że?
Gwarancją tego, że przepis będzie udany, jest świeży łosoś dobrej jakości. Jak to ocenić? Zdaj się na swoje zmysły – powąchaj go i sprawdź, czy jego skórka nie ma przebarwień. Dobrze będzie także dotknąć ryby, jeśli masz taką okazję. Jej mięso powinno być jędrne i wracać do poprzedniej formy po naciśnięciu palcem.
Dla urozmaicenia:
Chcesz uatrakcyjnić przepis na łososia w sosie bolognese o więcej warzyw? Dołącz do niego fasolkę szparagową lub marchewkę pokrojoną w słupki – ugotowana al dente będzie chrupiąca i urozmaici pomidorowy sos.