Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

350 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Przygotuj serowy ser - fix rozmieszaj ze śmietaną i zagotuj.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni a następnie dodaj umyte liście szpinaku. Dołóż ser ricotta, wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego wyłóż łyżkę sosu i rozsmaruj. Następnie połóż pierwszą warstwę makaronu – 3 płaty i posmaruj sosem.

Krok 4

Na sos nałóż połowę szpinaku oraz plastry łososia – również połowę. Posmaruj teraz sosem i przykryj kolejną warstwą makaronu. Całą czynność powtórz raz jeszcze.

Krok 5

Ostatnią (trzecią) warstwę makaronu polej pozostałym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C i zapiekaj przez 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć również mrożonego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej