Przepisy na Lasagne
67 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (67) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej
Lasagne
Lasagne (w Polsce nazywana lazanią) jest daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Przygotowywane jest na bazie makaronu, który swoim kształtem przypomina duże płaty. Istnieją dwie szkoły jego przyrządzania: pierwsza z nich radzi, by go wcześniej ugotować, druga zaś, by dodawać do dania w formie surowej. Niezależnie jednak od sposobu, który wybierzesz, danie powinno być zapiekane w piekarniku. To, co szczególnie w nim atrakcyjne, to mnogość możliwości: może występować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sos, którym polewa się formę (może nią być naczynie żaroodporne, brytfanka lub blacha) z makaronem i wybranymi składnikami, daje duże możliwości do eksperymentów. Najpopularniejszy będzie taki, który przygotowany został na bazie pomidorów lub śmietany. Świetnie sprawdzi się też beszamel, który nie przyćmi smaku produktów użytych do przygotowania lasagne, ale będzie raczej neutralnym spoiwem łączącym je w jedno. To jednak niejedyne możliwości: wszystko zależy od Twojej inwencji kulinarnej. Możesz równie dobrze wykorzystać swój ulubiony sos, który został Ci z obiadu. Co zaś do składników zapiekanki: popularne jest mięso mielone, szpinak i inne warzywa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by danie to przygotować np. z ryby lub dyni: każdy znajdzie zatem coś dla siebie. Lasagne posypuje się zwykle na wierzchu startym lub krojonym na małe fragmenty serem, np. żółtym, mozzarellą, fetą. Można też wykorzystać ten w postaci plastrów albo umieścić występujący w dowolnej postaci wewnątrz potrawy. Dzięki zapiekaniu tego dania w piekarniku, płaty makaronu mogą przesiąknąć sosem, a wierzch potrawy nabyć serową skorupę. Gotową lazanię podawać można pokrojoną w kwadraty lub prostokąty, w towarzystwie surówek. Sprawdzi się znakomicie na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj koniecznie nasze propozycje i wybierz spośród nich swoją ulubioną!