Lasagne

61 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (61)

Lasagne

87

średnie

60 min.
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym wi...
Lasagne ze szpinakiem i ricottą

54

łatwe

60 min.
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta – przyrządź na obiad lub kolację – zarówno tę uroczystą, ja...
Lazania po grecku

28

łatwe

60 min.
Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudowny...
Parmigiana z cukinii - VIDEO

49

łatwe

50 min.
Wprost przepadasz za smakami rodem z włoskiego talerza? Jeśli tak, to Parmigiana z cukinii jest d...
Lazania z mięsem  i warzywami

40

łatwe

45 min.
Lazania to świetny sposób na obiad w większym gronie. Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pro...
Lasagne

22

łatwe

45 min.
Włoskie danie w najpopularniejszej odsłonie. Lasagne kusi swoim aromatem i wyglądem, a do tego je...
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

57

trudne

60 min.
Włoska zapiekanka, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Lazania, bo o niej mowa, przygo...
Klasyczna lasagne

18

łatwe

60 min.
Klasyczna lasagne to doskonały sposób na pyszny obiad. Cienkie, szerokie płaty makarony przełożon...
Lasagne z mięsa mielonego drobiowego

24

łatwe

60 min.
Lubisz potrawy z mięsem drobiowym? Proponujemy ci lasagne z drobiowego mięsa mielonego. To danie...
Lasagne z tuńczykiem

20

łatwe

45 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieni...
Lasagne

30

łatwe

45 min.
Lasagne sprawdza się jako danie obiadowe oraz propozycja na wyjątkową kolację. Wbrew pozorom jej...
Lazania farmera

29

łatwe

60 min.
Wyśmienita lazania farmerska różni się od klasycznej tym, że do jej przyrządzenia zamiast makaron...
Włoska lasagne z pieczarkami

29

średnie

90 min.
Włoskie lasagne to rodzaj makaronu, w cienkich płatach o prostokątnym kształcie. Jest dobry do za...
Lasagne warzywna

18

łatwe

60 min.
Przysmak włoskiej kuchni, który uwielbiają wszyscy. Jeżeli cenisz sobie specjały europejskiej kuc...
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

21

łatwe

50 min.
Makaron, sos, makaron, sos, makaron, sos – proste? Lazania mięsno-warzywna udowodni ci, że w kuch...
Lasagne z indykiem i warzywami

11

łatwe

60 min.
Masz ochotę na danie inspirowane włoską kuchnią? Aby przygotować lasagne z indykiem i warzywami...
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

17

średnie

60 min.
Lasagne to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, przygotowywane na bazie makaronu. W podstawowej...
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

3

łatwe

60 min.
Mięsna lasagne ze szpinakiem i ziołami to typowe włoskie danie, które świetnie pasuje zarówno na...
Kolorowe zapiekane ratatouille

24

łatwe

45 min.
Mało które danie potrafi tak skutecznie przywołać lato na talerzu. Kolorowa potrawa wypełniona po...
Lasagne z dynią

19

łatwe

120 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, które będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli wzbogacisz je o piec...
Lasagne ze szparagami

22

łatwe

45 min.
Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zie...
Lasagne ze szpinakiem i grzybami

10

łatwe

60 min.
Jeśli jeszcze nie przyrządzałaś lasagne ze szpinakiem i grzybami, ten prosty przepis na pyszne da...
Lasagne z grzybami leśnymi

9

łatwe

60 min.
Jeżeli lubisz dania z makaronu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na lasagne z grzybami leśnymi. L...
Lazania śródziemnomorska

7

łatwe

45 min.
Wołowe mięso mielone dobrze sprawdza się jako główny składnik lasagne śródziemnomorskiej. Warzywn...
Lasagne bolognese

6

łatwe

60 min.
Lasagne z pomidorowo-mięsnym sosem bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskie...
Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

8

łatwe

- min.
Jeśli lubisz kuchnię włoską, koniecznie wypróbuj przepis na lasagne ze szpinakiem i serem kozim...
Lasagne z pieczarkami

10

łatwe

45 min.
Delikatne mięso cielęce, pachnące pieczarki w sosie i zapieczony ser, który rozpływa się w ustach...
Meksykańska lasagne

10

łatwe

30 min.
Lasagne z kurczakiem

6

łatwe

60 min.
W oryginalnej włoskiej wersji lasagne składa się z płatów makaronu, pomidorowego sosu bolognese z...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne (w Polsce nazywana lazanią) jest daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Przygotowywane jest na bazie makaronu, który swoim kształtem przypomina duże płaty. Istnieją dwie szkoły jego przyrządzania: pierwsza z nich radzi, by go wcześniej ugotować, druga zaś, by dodawać do dania w formie surowej. Niezależnie jednak od sposobu, który wybierzesz, danie powinno być zapiekane w piekarniku. To, co szczególnie w nim atrakcyjne, to mnogość możliwości: może występować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sos, którym polewa się formę (może nią być naczynie żaroodporne, brytfanka lub blacha) z makaronem i wybranymi składnikami, daje duże możliwości do eksperymentów. Najpopularniejszy będzie taki, który przygotowany został na bazie pomidorów lub śmietany. Świetnie sprawdzi się też beszamel, który nie przyćmi smaku produktów użytych do przygotowania lasagne, ale będzie raczej neutralnym spoiwem łączącym je w jedno. To jednak niejedyne możliwości: wszystko zależy od Twojej inwencji kulinarnej. Możesz równie dobrze wykorzystać swój ulubiony sos, który został Ci z obiadu. Co zaś do składników zapiekanki: popularne jest mięso mielone, szpinak i inne warzywa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by danie to przygotować np. z ryby lub dyni: każdy znajdzie zatem coś dla siebie. Lasagne posypuje się zwykle na wierzchu startym lub krojonym na małe fragmenty serem, np. żółtym, mozzarellą, fetą. Można też wykorzystać ten w postaci plastrów albo umieścić występujący w dowolnej postaci wewnątrz potrawy. Dzięki zapiekaniu tego dania w piekarniku, płaty makaronu mogą przesiąknąć sosem, a wierzch potrawy nabyć serową skorupę. Gotową lazanię podawać można pokrojoną w kwadraty lub prostokąty, w towarzystwie surówek. Sprawdzi się znakomicie na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj koniecznie nasze propozycje i wybierz spośród nich swoją ulubioną!