Przepisy na Lasagne
67 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Lasagne
Lasagne (w Polsce nazywana lazanią) jest daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Przygotowywane jest na bazie makaronu, który swoim kształtem przypomina duże płaty. Istnieją dwie szkoły jego przyrządzania: pierwsza z nich radzi, by go wcześniej ugotować, druga zaś, by dodawać do dania w formie surowej. Niezależnie jednak od sposobu, który wybierzesz, danie powinno być zapiekane w piekarniku. To, co szczególnie w nim atrakcyjne, to mnogość możliwości: może występować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sos, którym polewa się formę (może nią być naczynie żaroodporne, brytfanka lub blacha) z makaronem i wybranymi składnikami, daje duże możliwości do eksperymentów. Najpopularniejszy będzie taki, który przygotowany został na bazie pomidorów lub śmietany. Świetnie sprawdzi się też beszamel, który nie przyćmi smaku produktów użytych do przygotowania lasagne, ale będzie raczej neutralnym spoiwem łączącym je w jedno. To jednak niejedyne możliwości: wszystko zależy od Twojej inwencji kulinarnej. Możesz równie dobrze wykorzystać swój ulubiony sos, który został Ci z obiadu. Co zaś do składników zapiekanki: popularne jest mięso mielone, szpinak i inne warzywa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by danie to przygotować np. z ryby lub dyni: każdy znajdzie zatem coś dla siebie. Lasagne posypuje się zwykle na wierzchu startym lub krojonym na małe fragmenty serem, np. żółtym, mozzarellą, fetą. Można też wykorzystać ten w postaci plastrów albo umieścić występujący w dowolnej postaci wewnątrz potrawy. Dzięki zapiekaniu tego dania w piekarniku, płaty makaronu mogą przesiąknąć sosem, a wierzch potrawy nabyć serową skorupę. Gotową lazanię podawać można pokrojoną w kwadraty lub prostokąty, w towarzystwie surówek. Sprawdzi się znakomicie na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj koniecznie nasze propozycje i wybierz spośród nich swoją ulubioną!