Czy kanie można mrozić? Jak je zamrozić?
Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa. Podczas zbierania lub kupowania kani często zdarza nam się zabrać do domu zbyt dużą ilość tych grzybów. Co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać, ponieważ odpowiednio przechowywane mogą Wam jeszcze posłużyć w kuchni. Czy zbyt dużą ilość kani można zamrozić? Jak to zrobić? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Kanie – co o nich wiecie?
Zanim odpowiemy na pytanie, czy można zamrozić kanie, poznajcie lepiej te grzyby i ich właściwości. Z ich rozpoznaniem nikt nie powinien mieć problemu, ponieważ mają one kapelusz z czubkiem u szczytu. Ta charakterystyczna cecha wiąże się również z drugą nazwą kani, jaką jest czubajka. Gdzie rosną te grzyby? Śmiało możecie szukać ich w polskich lasach już od czerwca, ponieważ występują one na terenie całego kraju od lata do jesieni. Nie możemy również zapomnieć o smaku i strukturze kani. Uwierzcie nam, że jest o czym opowiadać! Kanie mają grzybowy i lekko orzechowy smak, który potrafi zmienić smak ulubionych potraw, nadając im niepowtarzalnego aromatu. Co zrobić ze zbyt dużą ilością tych leśnych specjałów? Czy kanie można mrozić? Podpowiadamy!
Czy można zamrozić surowe kanie?
Jeżeli po wyprawie do lasu Wasze grzybowe zapasy są ogromne, warto zastanowić się, jak odpowiednio je spożytkować. Wtedy zazwyczaj nasuwa się pytanie, czy można mrozić surowe kanie. Musicie pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do obróbki termicznej, jednak ten gatunek dobrze poradzi sobie w niskich temperaturach! Jak zamrozić kanie? Najpierw dokonajcie dokładnej selekcji grzybów i zobaczcie, czy któryś z Waszych okazów nie jest zepsuty. Później oczyśćcie kanie pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym i dokładnie je osuszcie. Jeżeli na grzybach znajdą się kropelki wody, to w zamrażarce powstanie z nich bryła lodu. Pokrójcie kanie na mniejsze kawałki, zapakujcie je do szczelnie zamykanych woreczków i schowajcie w niskiej temperaturze. Gotowe! Mrożenie kani nie będzie już dla Was wyzwaniem.
Czy kanie smażone można mrozić?
Po obiedzie została duża ilość smażonych kani, a Wasze brzuchy pękają z przejedzenia? Nie martwcie się, ponieważ mamy sposób na przechowywanie tych grzybów. Jak mrozić kanie smażone? Wyłóżcie grzyby na blaszce i schowajcie je do urządzenia chłodniczego. Po kilku godzinach przesypcie kanie do foliowych woreczków lub plastikowych pojemników. Wyciągnijcie grzyby, gdy tylko przyjdzie Wam na nie ochota i cieszcie się ich doskonałymi właściwościami. Czy grzyby kanie można mrozić? Tak, jednak czas przechowywania tych grzybów w niskich temperaturach nie powinien przekraczać roku. Później kanie mogą się zepsuć, dlatego warto spożytkować je w wyznaczonym terminie.
Nasze przepisy na kanie
Przechowywanie kani w zamrażarce nie będzie już dla Was wyzwaniem. Poznajcie sprawdzone przepisy, w których wykorzystacie te pyszne grzyby.
Zupa grzybowa to idealna propozycja na danie podczas większych uroczystości. Goście będą zachwyceni tym smakiem i aromatem. Przygotujecie ją z kani i innych gatunków grzybów. A dla osób lubiących eksperymenty mamy coś specjalnego. Przed Wami pyszny rosół grzybowy! Spróbujecie?
Duszone grzyby z bułką to świetny zamiennik fast foodów. Przygotujcie je dla bliskich, a zyskacie same pochwały. A jeżeli szykujecie się na rodzinne spotkanie o bardziej formalnym charakterze, zaserwujcie pyszny gulasz grzybowy. Powodzenia!
Komentarze (0)