Gulasz wegetariański - przepis: wegański, grzybowy | Przepisy.pl pixel

Świąteczny gulasz grzybowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

320 gramów

500 mililitrów

350 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

pyzy ziemniaczane:

1 kilogram

2 sztuki

25 gramów

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Bakłażana pokrój w kostkę. Kurki rozmroź, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Rozpuść na dużej patelni margarynę i podsmaż składniki przez ok 5 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.

Krok 2

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i smaż aż lekko się zrumieni. Wlej czerwone wino, dodaj wszystkie przyprawy i duś gulasz ok 15 minut na małym ogniu.

Krok 3

Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do gulaszu. Wlej wegańską śmietankę i całość duś kolejne 15 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Przygotuj pyzy. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę jak na puree. W czasie gotowania ziemniaków pokrój chleb w małą kostkę i podsmaż na grzanki na oliwie z margaryną doprawiając je solą oraz pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z grzankami.

Krok 5

Wstaw duży garnek z osoloną wodą do gotowania pyz. Pozostałe ziemniaki zatrzyj na tarce, dobrze odciśnij na sitku z nadmiaru wody i połącz z ziemniakami puree. Dopraw, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ciasto. Formuj okrągłe pyzy i nadziewaj je grzankami.

Krok 6

Gotowe pyzy układaj partiami łyżką na lekko gotującej się wodzie i gotuj aż wypłyną na wierzch. Podawaj z grzybowym gulaszem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania doskonale pasuje gotowana marchewka, duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki.

7

Opinie o przepisie

  • kla12

    kla12 , 18.12.2022

    Tak. Super danie dla vegan. Mix przypraw świątecznych sprawia, że danie jest idealne dla ludzi ze smakiem. Ten smak to strzał w 10. Najlepsze jakie można sobie wymarzyć. Przynosi rozkosz podniebieniu. Gulasz bardzo przypadł mi do gustu. Obowiązkowo zaserwuję go z duszoną marchewką z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 12.12.2022

    Tak. Ciekawy przepis podoba mi się dodatek przypraw korzennych. Bardzo lubię gulasz z boczniaków, dodaję wędzoną paprykę i podaje z dodatkiem kwaśnej śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Duda

    Duda , 12.12.2022

    taki gulasz wygląda dla mnie najbardziej świątecznie, planuję nieco inaczej - bez pyz, za to drobniej pokrojone i bardziej gęste, w formie nadzienia do pasztecików. a gdyby przy tym wino wypić, zamiast dodać do dania, to chyba też nic się nie stanie ;D (TAK)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol

    Karol , 12.12.2022

    TAK W tym roku pierwszy raz przygotowuję Wigilię i szukam przepisów, które zadowolą wegańskie podniebienia mojej rodziny. Ten gulasz to strzał w 10! Modyfikacje będą drobne: zamiast koncentratu dam sok z pomidorów z mojego ogrodu a zamiast pyz będą ziemniaki. Wielkopolskie korzenie zobowiązują!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK. Dla mnie jest to nowatorskie podejście do gulaszu. Podoba mi się, ciekawa jestem efektu końcowego. Gulasz lubię podawać z kaszą jęczmienną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 12.12.2022

    Wygląda apetycznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 12.12.2022

    Tak Miałam okazję przygotowywać wcześniej podobny gulasz grzybowy. Nie pomyślałam jednak, aby dodać do niego bakłażana. Koniecznie muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej