Gulasz wegetariański - przepis: wegański, grzybowy | Przepisy.pl pixel

Świąteczny gulasz grzybowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

500 mililitrów

350 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

pyzy ziemniaczane:

1 kilogram

2 sztuki

25 gramów

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Bakłażana pokrój w kostkę. Kurki rozmroź, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Rozpuść na dużej patelni margarynę i podsmaż składniki przez ok 5 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.

Krok 2

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i smaż aż lekko się zrumieni. Wlej czerwone wino, dodaj wszystkie przyprawy i duś gulasz ok 15 minut na małym ogniu.

Krok 3

Na osobnej patelni podsmaż kawałki Chicken Out Chunks. Jak będą rumiane dodaj je do gulaszu. Wlej wegańską śmietankę i całość duś kolejne 15 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Przygotuj pyzy. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę jak na puree. W czasie gotowania ziemniaków pokrój chleb w małą kostkę i podsmaż na grzanki na oliwie z margaryną doprawiając je solą oraz pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z grzankami.

Krok 5

Wstaw duży garnek z osoloną wodą do gotowania pyz. Pozostałe ziemniaki zatrzyj na tarce, dobrze odciśnij na sitku z nadmiaru wody i połącz z ziemniakami puree. Dopraw, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ciasto. Formuj okrągłe pyzy i nadziewaj je grzankami.

Krok 6

Gotowe pyzy układaj partiami łyżką na lekko gotującej się wodzie i gotuj aż wypłyną na wierzch. Podawaj z grzybowym gulaszem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania doskonale pasuje gotowana marchewka, duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej