Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO
łatwe
1232 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
4 sztuki
250 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Suszone śliwki również pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.

Krok 2
Koperek i szczypior drobno posiekaj. Buraki zawiń w folię aluminiową, wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Gdy buraki zrobią się miękkie wystudź je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Krok 3
Oddziel białko od żółtek. Buraki wymieszaj z żółtkami, miodem, mąką, przyprawami Knorr i majerankiem. Delikatnie dopraw do smaku dodając ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z burakiem.

Krok 4
Powstałą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C pieca na około 8-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5
W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodaj sok z połówki cytryny, musztardę, koperek, szczypiorek oraz śledzie i śliwkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Masę rozsmaruj na powierzchni buraczanego placka, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła. Zimną roladę krój w grube 2 cm kawałki.


Dobra rada:
Śledzie w tym przepisie możesz np. zastąpić kawałkami mięsa krabowego lub krewetkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO
Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnej kolacji bez aromatycznego barszczu. Rozbudujcie nieco świąteczny jadłospis, przygotowując gościom roladę buraczaną ze śledziami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Z pewnością znajdziecie 30 minut w świątecznym harmonogramie, aby przyrządzić potrawę, która z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczne przyprawy doskonale komponują się ze słodyczą buraków, podkreślając ich naturalny smak. Rolada buraczana ze śledziami z pewnością zagości na stałe w waszym świątecznym menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika postnych, aromatycznych potraw.
Na jaką okazję?
Rolada buraczana ze śledziami sprawdzi się zawsze! Doskonale uzupełnia zestaw świątecznych potraw, a także menu każdej domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Buraki były uprawiane w ogrodach króla Merodaka-Baladana już w 722 roku przed naszą erą. Dziś wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako smaczne warzywo, ale stanowią również główny surowiec do produkcji cukru.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przygotować nieco bardziej wykwintną wersję rolady, śledzie zastąpcie mięsem krabowym lub krewetkami. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.