Rolada buraczana ze śledziami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Suszone śliwki również pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.

Rolada buraczana ze śledziami - Krok 1

Krok 2

Koperek i szczypior drobno posiekaj. Buraki zawiń w folię aluminiową, wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Gdy buraki zrobią się miękkie wystudź je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Rolada buraczana ze śledziami - Krok 2

Krok 3

Oddziel białko od żółtek. Buraki wymieszaj z żółtkami, miodem, mąką, suszoną cebulą, czosnkiem i majerankiem. Delikatnie dopraw do smaku dodając ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z burakiem.

Rolada buraczana ze śledziami - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C pieca na około 8-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu i pozostaw do wystygnięcia.

Rolada buraczana ze śledziami - Krok 4

Krok 5

W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodaj sok z połówki cytryny, musztardę, koperek, szczypiorek oraz śledzie i śliwkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Rolada buraczana ze śledziami - Krok 5

Krok 6

Masę rozsmaruj na powierzchni buraczanego placka, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła. Zimną roladę krój w grube 2 cm kawałki.

Rolada buraczana ze śledziami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Śledzie w tym przepisie możesz np. zastąpić kawałkami mięsa krabowego lub krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada buraczana ze śledziami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada buraczana ze śledziamiRolada buraczana ze śledziami

Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnej kolacji bez aromatycznego barszczu. Rozbudujcie nieco świąteczny jadłospis, przygotowując gościom roladę buraczaną ze śledziami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Z pewnością znajdziecie 30 minut w świątecznym harmonogramie, aby przyrządzić potrawę, która z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczne przyprawy doskonale komponują się ze słodyczą buraków, podkreślając ich naturalny smak. Rolada buraczana ze śledziami z pewnością zagości na stałe w waszym świątecznym menu.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika postnych, aromatycznych potraw.

Na jaką okazję?

Rolada buraczana ze śledziami sprawdzi się zawsze! Doskonale uzupełnia zestaw świątecznych potraw, a także menu każdej domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Buraki były uprawiane w ogrodach króla Merodaka-Baladana już w 722 roku przed naszą erą. Dziś wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako smaczne warzywo, ale stanowią również główny surowiec do produkcji cukru.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie przygotować nieco bardziej wykwintną wersję rolady, śledzie zastąpcie mięsem krabowym lub krewetkami. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.