Składniki
300 gramów
4 sztuki
250 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Suszone śliwki również pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.
Krok 2
Koperek i szczypior drobno posiekaj. Buraki zawiń w folię aluminiową, wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Gdy buraki zrobią się miękkie wystudź je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Krok 3
Oddziel białko od żółtek. Buraki wymieszaj z żółtkami, miodem, mąką, przyprawami Knorr i majerankiem. Delikatnie dopraw do smaku dodając ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z burakiem.
Krok 4
Powstałą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C pieca na około 8-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 5
W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodaj sok z połówki cytryny, musztardę, koperek, szczypiorek oraz śledzie i śliwkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Masę rozsmaruj na powierzchni buraczanego placka, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła. Zimną roladę krój w grube 2 cm kawałki.
Dobra rada:
Śledzie w tym przepisie możesz np. zastąpić kawałkami mięsa krabowego lub krewetkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO
Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnej kolacji bez aromatycznego barszczu. Rozbudujcie nieco świąteczny jadłospis, przygotowując gościom roladę buraczaną ze śledziami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Z pewnością znajdziecie 30 minut w świątecznym harmonogramie, aby przyrządzić potrawę, która z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczne przyprawy doskonale komponują się ze słodyczą buraków, podkreślając ich naturalny smak. Rolada buraczana ze śledziami z pewnością zagości na stałe w waszym świątecznym menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika postnych, aromatycznych potraw.
Na jaką okazję?
Rolada buraczana ze śledziami sprawdzi się zawsze! Doskonale uzupełnia zestaw świątecznych potraw, a także menu każdej domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Buraki były uprawiane w ogrodach króla Merodaka-Baladana już w 722 roku przed naszą erą. Dziś wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako smaczne warzywo, ale stanowią również główny surowiec do produkcji cukru.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przygotować nieco bardziej wykwintną wersję rolady, śledzie zastąpcie mięsem krabowym lub krewetkami. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.