Składniki
300 gramów
4 sztuki
250 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Suszone śliwki również pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.
Krok 2
Koperek i szczypior drobno posiekaj. Buraki zawiń w folię aluminiową, wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Gdy buraki zrobią się miękkie wystudź je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Krok 3
Oddziel białko od żółtek. Buraki wymieszaj z żółtkami, miodem, mąką, suszoną cebulą, czosnkiem i majerankiem. Delikatnie dopraw do smaku dodając ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z burakiem.
Krok 4
Powstałą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C pieca na około 8-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 5
W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodaj sok z połówki cytryny, musztardę, koperek, szczypiorek oraz śledzie i śliwkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Masę rozsmaruj na powierzchni buraczanego placka, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła. Zimną roladę krój w grube 2 cm kawałki.
Dobra rada:
Śledzie w tym przepisie możesz np. zastąpić kawałkami mięsa krabowego lub krewetkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO
Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnej kolacji bez aromatycznego barszczu. Rozbudujcie nieco świąteczny jadłospis, przygotowując gościom roladę buraczaną ze śledziami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Z pewnością znajdziecie 30 minut w świątecznym harmonogramie, aby przyrządzić potrawę, która z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczne przyprawy doskonale komponują się ze słodyczą buraków, podkreślając ich naturalny smak. Rolada buraczana ze śledziami z pewnością zagości na stałe w waszym świątecznym menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika postnych, aromatycznych potraw.
Na jaką okazję?
Rolada buraczana ze śledziami sprawdzi się zawsze! Doskonale uzupełnia zestaw świątecznych potraw, a także menu każdej domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Buraki były uprawiane w ogrodach króla Merodaka-Baladana już w 722 roku przed naszą erą. Dziś wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako smaczne warzywo, ale stanowią również główny surowiec do produkcji cukru.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przygotować nieco bardziej wykwintną wersję rolady, śledzie zastąpcie mięsem krabowym lub krewetkami. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.