Rolada buraczana ze śledziem – buraczkowa | Przepisy.pl pixel

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

66

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

880 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Suszone śliwki również pokrój w kosteczkę podobnej wielkości.

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Koperek i szczypior drobno posiekaj. Buraki zawiń w folię aluminiową, wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Gdy buraki zrobią się miękkie wystudź je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Oddziel białko od żółtek. Buraki wymieszaj z żółtkami, miodem, mąką, przyprawami Knorr i majerankiem. Delikatnie dopraw do smaku dodając ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z burakiem.

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C pieca na około 8-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu i pozostaw do wystygnięcia.

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodaj sok z połówki cytryny, musztardę, koperek, szczypiorek oraz śledzie i śliwkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Masę rozsmaruj na powierzchni buraczanego placka, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła. Zimną roladę krój w grube 2 cm kawałki.

Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Śledzie w tym przepisie możesz np. zastąpić kawałkami mięsa krabowego lub krewetkami.

3

Opinie o przepisie

  • renian66

    renian66 , 27.12.2022

    Rolada w smaku dobra, ale kolor nie jest czerwony tylko szaro bury. Niestety nie jest tak efektowna jak na zdjęciu. Co zrobiłam nie tak???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat 21

    Kat 21 , 07.04.2021

    Bardzo smaczna rolada i już na stałe zagości na świątecznym stole, zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Z małą modyfikacją - bez miodu i śliwek suszonych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta

    Aneta , 05.12.2020

    TAK. Buraki i śledzie to dla mnie połączenie idealne. W tym przepisie śledzie i buraki w bardzo pomysłowy sposób zostały wykorzystane. Rolada wygląda pięknie i od razu chciałaby się jej spróbować. Farsz do rolady jest pyszny. Taka rolada na pewno będzie hitem na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada buraczana ze śledziami - VIDEORolada buraczana ze śledziami - VIDEO

Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnej kolacji bez aromatycznego barszczu. Rozbudujcie nieco świąteczny jadłospis, przygotowując gościom roladę buraczaną ze śledziami. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Z pewnością znajdziecie 30 minut w świątecznym harmonogramie, aby przyrządzić potrawę, która z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczne przyprawy doskonale komponują się ze słodyczą buraków, podkreślając ich naturalny smak. Rolada buraczana ze śledziami z pewnością zagości na stałe w waszym świątecznym menu.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika postnych, aromatycznych potraw.

Na jaką okazję?

Rolada buraczana ze śledziami sprawdzi się zawsze! Doskonale uzupełnia zestaw świątecznych potraw, a także menu każdej domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Buraki były uprawiane w ogrodach króla Merodaka-Baladana już w 722 roku przed naszą erą. Dziś wykorzystywane są nie tylko w kuchni jako smaczne warzywo, ale stanowią również główny surowiec do produkcji cukru.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie przygotować nieco bardziej wykwintną wersję rolady, śledzie zastąpcie mięsem krabowym lub krewetkami. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.