Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś
łatwe
373 osoby zapisały

Składniki
5 sztuk
5 sztuk
1 szklanka
1 łyżka
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
5 sztuk
20 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna lekko potłucz. Następnie przełóż przyprawy do rondelka z nierdzewnej stali, zalej octem oraz winem, dodaj przyprawę Knorr i zagotuj na maleńkim ogniu. Dodaj cukier i podgrzewaj, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści.

Krok 2
Cebule pokrój w krążki, dodaj do marynaty i gotuj na maleńkim ogniu kolejne 5 minut. Dopraw imbirem i ostudź.

Krok 3
Śledzia pokrój na porcje i ułóż w dużym, czystym słoju. Zalej marynatą i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

Krok 4
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać całość posiekanym, świeżym koperkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś
Ta propozycja przyrządzenia śledzia pochodzi z kuchni kresowej. Wyróżnia się spośród pozostałych potraw ze śledziem ze względu na użycie do przygotowania zalewy octu winnego zamiast spirytusowego oraz zastosowanie aromatycznych, korzennych przypraw. Dowiedz się, jak przyrządzić grodzieńskie śledziki z octem winnym. Marynatę przygotujesz na bazie czerwonego, wytrawnego wina oraz octu winnego. Znajdą się w niej także przyprawy, takie jak: liść laurowy, goździki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kulki jałowca i czarnego pieprzu oraz szczypta cukru. Przyprawy należy lekko zgnieść w moździerzu, aby uwolniły swój zapach. Do podgrzanej w rondlu zalewy wrzuć krążki białej cebuli i dopraw je sproszkowanym lub świeżym imbirem o cierpkim, pikantnym posmaku. Przygotuj duży, czysty słój, ułóż w nim pokrojone śledzie z cebulą, zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni, aby poszczególne smaki połączyły się. Danie serwuj na zimno, posypane dla dekoracji drobno posiekanym, świeżym koperkiem. Skorzystaj z naszego przepisu na grodzieńskie śledziki.