Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

20 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna lekko potłucz. Następnie przełóż przyprawy do rondelka z nierdzewnej stali, zalej octem oraz winem, dodaj przyprawę Knorr i zagotuj na maleńkim ogniu. Dodaj cukier i podgrzewaj, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w krążki, dodaj do marynaty i gotuj na maleńkim ogniu kolejne 5 minut. Dopraw imbirem i ostudź.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 2

Krok 3

Śledzia pokrój na porcje i ułóż w dużym, czystym słoju. Zalej marynatą i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem możesz dodatkowo posypać całość posiekanym, świeżym koperkiem.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosośGrodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś

Ta propozycja przyrządzenia śledzia pochodzi z kuchni kresowej. Wyróżnia się spośród pozostałych potraw ze śledziem ze względu na użycie do przygotowania zalewy octu winnego zamiast spirytusowego oraz zastosowanie aromatycznych, korzennych przypraw. Dowiedz się, jak przyrządzić grodzieńskie śledziki z octem winnym. Marynatę przygotujesz na bazie czerwonego, wytrawnego wina oraz octu winnego. Znajdą się w niej także przyprawy, takie jak: liść laurowy, goździki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kulki jałowca i czarnego pieprzu oraz szczypta cukru. Przyprawy należy lekko zgnieść w moździerzu, aby uwolniły swój zapach. Do podgrzanej w rondlu zalewy wrzuć krążki białej cebuli i dopraw je sproszkowanym lub świeżym imbirem o cierpkim, pikantnym posmaku. Przygotuj duży, czysty słój, ułóż w nim pokrojone śledzie z cebulą, zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni, aby poszczególne smaki połączyły się. Danie serwuj na zimno, posypane dla dekoracji drobno posiekanym, świeżym koperkiem. Skorzystaj z naszego przepisu na grodzieńskie śledziki.