Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 sztuk

1 szklanka

4 sztuki

20 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna lekko potłucz. Następnie przełóż przyprawy do rondelka z nierdzewnej stali, zalej octem oraz winem, dodaj przyprawę Knorr i zagotuj na maleńkim ogniu. Dodaj cukier i podgrzewaj, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w krążki, dodaj do marynaty i gotuj na maleńkim ogniu kolejne 5 minut. Dopraw imbirem i ostudź.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 2

Krok 3

Śledzia pokrój na porcje i ułóż w dużym, czystym słoju. Zalej marynatą i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem możesz dodatkowo posypać całość posiekanym, świeżym koperkiem.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 4
Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosośGrodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś

Ta propozycja przyrządzenia śledzia pochodzi z kuchni kresowej. Wyróżnia się spośród pozostałych potraw ze śledziem ze względu na użycie do przygotowania zalewy octu winnego zamiast spirytusowego oraz zastosowanie aromatycznych, korzennych przypraw. Dowiedz się, jak przyrządzić grodzieńskie śledziki z octem winnym. Marynatę przygotujesz na bazie czerwonego, wytrawnego wina oraz octu winnego. Znajdą się w niej także przyprawy, takie jak: liść laurowy, goździki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kulki jałowca i czarnego pieprzu oraz szczypta cukru. Przyprawy należy lekko zgnieść w moździerzu, aby uwolniły swój zapach. Do podgrzanej w rondlu zalewy wrzuć krążki białej cebuli i dopraw je sproszkowanym lub świeżym imbirem o cierpkim, pikantnym posmaku. Przygotuj duży, czysty słój, ułóż w nim pokrojone śledzie z cebulą, zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni, aby poszczególne smaki połączyły się. Danie serwuj na zimno, posypane dla dekoracji drobno posiekanym, świeżym koperkiem. Skorzystaj z naszego przepisu na grodzieńskie śledziki.