Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

20 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna lekko potłucz. Następnie przełóż przyprawy do rondelka z nierdzewnej stali, zalej octem oraz winem, dodaj przyprawę Knorr i zagotuj na maleńkim ogniu. Dodaj cukier i podgrzewaj, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w krążki, dodaj do marynaty i gotuj na maleńkim ogniu kolejne 5 minut. Dopraw imbirem i ostudź.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 2

Krok 3

Śledzia pokrój na porcje i ułóż w dużym, czystym słoju. Zalej marynatą i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem możesz dodatkowo posypać całość posiekanym, świeżym koperkiem.

Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Śledzie w śmietanie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosośGrodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś

Ta propozycja przyrządzenia śledzia pochodzi z kuchni kresowej. Wyróżnia się spośród pozostałych potraw ze śledziem ze względu na użycie do przygotowania zalewy octu winnego zamiast spirytusowego oraz zastosowanie aromatycznych, korzennych przypraw. Dowiedz się, jak przyrządzić grodzieńskie śledziki z octem winnym. Marynatę przygotujesz na bazie czerwonego, wytrawnego wina oraz octu winnego. Znajdą się w niej także przyprawy, takie jak: liść laurowy, goździki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kulki jałowca i czarnego pieprzu oraz szczypta cukru. Przyprawy należy lekko zgnieść w moździerzu, aby uwolniły swój zapach. Do podgrzanej w rondlu zalewy wrzuć krążki białej cebuli i dopraw je sproszkowanym lub świeżym imbirem o cierpkim, pikantnym posmaku. Przygotuj duży, czysty słój, ułóż w nim pokrojone śledzie z cebulą, zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni, aby poszczególne smaki połączyły się. Danie serwuj na zimno, posypane dla dekoracji drobno posiekanym, świeżym koperkiem. Skorzystaj z naszego przepisu na grodzieńskie śledziki.