![Śledzie w zalewie octowej](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/800x0/rolmops-w-zalewie-octowej.jpg)
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 mililitrów
150 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Warzywa oczyść, umyj i drobno pokrój.
![Śledzie w zalewie octowej - Krok 1](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/rolmops-w-zalewie-octowej-krok-1.jpg)
Krok 2
Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut.
![Śledzie w zalewie octowej - Krok 2](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/rolmops-w-zalewie-octowej-krok-2.jpg)
Krok 3
Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.
![Śledzie w zalewie octowej - Krok 3](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/rolmops-w-zalewie-octowej-krok-3.jpg)
Krok 4
Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.
![Śledzie w zalewie octowej - Krok 4](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/rolmops-w-zalewie-octowej-krok-4.jpg)
Krok 5
Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.
![Śledzie w zalewie octowej - Krok 5](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/rolmops-w-zalewie-octowej-krok-5.jpg)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w zalewie octowej
Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. Zalewę octową przygotujesz na bazie białego, wytrawnego wina oraz octu spirytusowego. Dodaje się do niej również warzywa, takie jak: por, marchewka czy cebula. Dopełnieniem zalewy są zioła i przyprawy: gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu oraz kilka jagód jałowca. Na koniec dorzuć do zalewy garść posiekanego, świeżego koperku. Oczywiście, nie byłoby rolmopsów bez ukrytego w śledziowym rulonie kawałka ogórka – kiszonego lub konserwowego. Zawinięte rolmopsy spinaj wykałaczkami, aby się nie rozpadły. W słoju z przygotowaną wcześniej zalewą octową filety rybne muszą znajdować się kilka dni, dzięki czemu odpowiednio zamarynują się. Podawaj je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy, z kromką chrupkiego pieczywa lub gotowanymi ziemniakami.