Śledzie w zalewie octowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w zalewie octowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

183 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

150 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Warzywa oczyść, umyj i drobno pokrój.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 2

Krok 3

Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 3

Krok 4

Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 4

Krok 5

Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w zalewie octowejŚledzie w zalewie octowej

Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. Zalewę octową przygotujesz na bazie białego, wytrawnego wina oraz octu spirytusowego. Dodaje się do niej również warzywa, takie jak: por, marchewka czy cebula. Dopełnieniem zalewy są zioła i przyprawy: gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu oraz kilka jagód jałowca. Na koniec dorzuć do zalewy garść posiekanego, świeżego koperku. Oczywiście, nie byłoby rolmopsów bez ukrytego w śledziowym rulonie kawałka ogórka – kiszonego lub konserwowego. Zawinięte rolmopsy spinaj wykałaczkami, aby się nie rozpadły. W słoju z przygotowaną wcześniej zalewą octową filety rybne muszą znajdować się kilka dni, dzięki czemu odpowiednio zamarynują się. Podawaj je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy, z kromką chrupkiego pieczywa lub gotowanymi ziemniakami.