
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 mililitrów
150 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Warzywa oczyść, umyj i drobno pokrój.
Krok 2
Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut.
Krok 3
Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.
Krok 4
Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.
Krok 5
Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Śledzie w zalewie octowej
Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. Zalewę octową przygotujesz na bazie białego, wytrawnego wina oraz octu spirytusowego. Dodaje się do niej również warzywa, takie jak: por, marchewka czy cebula. Dopełnieniem zalewy są zioła i przyprawy: gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu oraz kilka jagód jałowca. Na koniec dorzuć do zalewy garść posiekanego, świeżego koperku. Oczywiście, nie byłoby rolmopsów bez ukrytego w śledziowym rulonie kawałka ogórka – kiszonego lub konserwowego. Zawinięte rolmopsy spinaj wykałaczkami, aby się nie rozpadły. W słoju z przygotowaną wcześniej zalewą octową filety rybne muszą znajdować się kilka dni, dzięki czemu odpowiednio zamarynują się. Podawaj je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy, z kromką chrupkiego pieczywa lub gotowanymi ziemniakami.