Śledzie w zalewie octowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w zalewie octowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

182 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

150 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Warzywa oczyść, umyj i drobno pokrój.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 2

Krok 3

Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 3

Krok 4

Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 4

Krok 5

Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w zalewie octowejŚledzie w zalewie octowej

Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. Zalewę octową przygotujesz na bazie białego, wytrawnego wina oraz octu spirytusowego. Dodaje się do niej również warzywa, takie jak: por, marchewka czy cebula. Dopełnieniem zalewy są zioła i przyprawy: gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu oraz kilka jagód jałowca. Na koniec dorzuć do zalewy garść posiekanego, świeżego koperku. Oczywiście, nie byłoby rolmopsów bez ukrytego w śledziowym rulonie kawałka ogórka – kiszonego lub konserwowego. Zawinięte rolmopsy spinaj wykałaczkami, aby się nie rozpadły. W słoju z przygotowaną wcześniej zalewą octową filety rybne muszą znajdować się kilka dni, dzięki czemu odpowiednio zamarynują się. Podawaj je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy, z kromką chrupkiego pieczywa lub gotowanymi ziemniakami.