Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą
średnie
552 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
6 łyżek
0.25 łyżeczki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie rozłóż na papierowym ręczniku, odsączając je z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki pod lekkim skosem i ułóż na półmisku.

Krok 2
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj miód, chili oraz ketchup.

Krok 3
Sos zdejmij z ognia, dodaj ocet oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki.

Krok 4
Sos dopraw do smaku przyprawą Knorr, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Gotowy, wystudzony sos nałóż na każdy kawałek śledzia, udekoruj listkiem kolendry i podawaj, najlepiej schłodzone.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać również paprykę. Przygotowując sos, pokrój ją w drobną kostkę i przesmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj już zgodnie z przepisem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą
Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwolenników na całym świecie. Przyprawy takie jak chili czy pieprz to podstawowe składniki lokalnych potraw z najodleglejszych zakątków globu. Choć najwięcej ostrych dań znajdziemy prawdopodobnie na kontynencie azjatyckim, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać trochę pikanterii polskim, tradycyjnym przysmakom. Już dziś przygotuj pikantne śledzie z chili i kolendrą!
Dla kogo?
Dla miłośników dań, które rozgrzewają do czerwoności, a przy tym wybornie smakują!
Na jaką okazję?
Śledzie w occie z chili i kolendrą sprawdzą się w roli przystawki zarówno solo, jak i z chlebem.
Czy wiesz, że?
Niektórzy twierdzą, że śledzie można przygotować na sto sposobów. Nic w tym dziwnego, skoro przeciętny Polak zjada rocznie około 2 kg tej ryby. A ty jak często sięgasz po śledzie?
Dla urozmaicenia:
Do sosu możesz dodać świeżą paprykę. Pokrój ją w drobną kostkę i przysmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.


































