Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą
średnie
551 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
6 łyżek
0.25 łyżeczki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie rozłóż na papierowym ręczniku, odsączając je z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki pod lekkim skosem i ułóż na półmisku.

Krok 2
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj miód, chili oraz ketchup.

Krok 3
Sos zdejmij z ognia, dodaj ocet oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki.

Krok 4
Sos dopraw do smaku przyprawą Knorr, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Gotowy, wystudzony sos nałóż na każdy kawałek śledzia, udekoruj listkiem kolendry i podawaj, najlepiej schłodzone.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać również paprykę. Przygotowując sos, pokrój ją w drobną kostkę i przesmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj już zgodnie z przepisem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą
Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwolenników na całym świecie. Przyprawy takie jak chili czy pieprz to podstawowe składniki lokalnych potraw z najodleglejszych zakątków globu. Choć najwięcej ostrych dań znajdziemy prawdopodobnie na kontynencie azjatyckim, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać trochę pikanterii polskim, tradycyjnym przysmakom. Już dziś przygotuj pikantne śledzie z chili i kolendrą!
Dla kogo?
Dla miłośników dań, które rozgrzewają do czerwoności, a przy tym wybornie smakują!
Na jaką okazję?
Śledzie w occie z chili i kolendrą sprawdzą się w roli przystawki zarówno solo, jak i z chlebem.
Czy wiesz, że?
Niektórzy twierdzą, że śledzie można przygotować na sto sposobów. Nic w tym dziwnego, skoro przeciętny Polak zjada rocznie około 2 kg tej ryby. A ty jak często sięgasz po śledzie?
Dla urozmaicenia:
Do sosu możesz dodać świeżą paprykę. Pokrój ją w drobną kostkę i przysmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.