Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

111 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

6 łyżek

0.25 łyżeczki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie rozłóż na papierowym ręczniku, odsączając je z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki pod lekkim skosem i ułóż na półmisku.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj miód, chili oraz ketchup.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Sos zdejmij z ognia, dodaj ocet oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw do smaku przyprawą Knorr, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Gotowy, wystudzony sos nałóż na każdy kawałek śledzia, udekoruj listkiem kolendry i podawaj, najlepiej schłodzone.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać również paprykę. Przygotowując sos, pokrój ją w drobną kostkę i przesmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj już zgodnie z przepisem.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil Warsicki

    Kamil Warsicki , 23.12.2019

    Zamiast układać śledzie obok siebie po prostu zmiksowalem wszystko ze sobą i również wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrąPikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą

Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwolenników na całym świecie. Przyprawy takie jak chili czy pieprz to podstawowe składniki lokalnych potraw z najodleglejszych zakątków globu. Choć najwięcej ostrych dań znajdziemy prawdopodobnie na kontynencie azjatyckim, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać trochę pikanterii polskim, tradycyjnym przysmakom. Już dziś przygotuj pikantne śledzie z chili i kolendrą!

Dla kogo?

Dla miłośników dań, które rozgrzewają do czerwoności, a przy tym wybornie smakują!

Na jaką okazję?

Śledzie w occie z chili i kolendrą sprawdzą się w roli przystawki zarówno solo, jak i z chlebem.

Czy wiesz, że?

Niektórzy twierdzą, że śledzie można przygotować na sto sposobów. Nic w tym dziwnego, skoro przeciętny Polak zjada rocznie około 2 kg tej ryby. A ty jak często sięgasz po śledzie?

Dla urozmaicenia:

Do sosu możesz dodać świeżą paprykę. Pokrój ją w drobną kostkę i przysmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.