Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
127 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

6 łyżek

0.25 łyżeczki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie rozłóż na papierowym ręczniku, odsączając je z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki pod lekkim skosem i ułóż na półmisku.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj miód, chili oraz ketchup.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Sos zdejmij z ognia, dodaj ocet oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw do smaku przyprawą Knorr, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Gotowy, wystudzony sos nałóż na każdy kawałek śledzia, udekoruj listkiem kolendry i podawaj, najlepiej schłodzone.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać również paprykę. Przygotowując sos, pokrój ją w drobną kostkę i przesmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj już zgodnie z przepisem.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil Warsicki

    Kamil Warsicki , 23.12.2019

    Zamiast układać śledzie obok siebie po prostu zmiksowalem wszystko ze sobą i również wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrąPikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą

Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwolenników na całym świecie. Przyprawy takie jak chili czy pieprz to podstawowe składniki lokalnych potraw z najodleglejszych zakątków globu. Choć najwięcej ostrych dań znajdziemy prawdopodobnie na kontynencie azjatyckim, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać trochę pikanterii polskim, tradycyjnym przysmakom. Już dziś przygotuj pikantne śledzie z chili i kolendrą!

Dla kogo?

Dla miłośników dań, które rozgrzewają do czerwoności, a przy tym wybornie smakują!

Na jaką okazję?

Śledzie w occie z chili i kolendrą sprawdzą się w roli przystawki zarówno solo, jak i z chlebem.

Czy wiesz, że?

Niektórzy twierdzą, że śledzie można przygotować na sto sposobów. Nic w tym dziwnego, skoro przeciętny Polak zjada rocznie około 2 kg tej ryby. A ty jak często sięgasz po śledzie?

Dla urozmaicenia:

Do sosu możesz dodać świeżą paprykę. Pokrój ją w drobną kostkę i przysmaż wraz z szalotką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.