
Składniki
4 sztuki
0.5 opakowania
400 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
5 łyżek
1 opakowanie
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2
Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.

Krok 3
Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.

Krok 4
Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Krok 5
Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj, umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.

Krok 6
Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone angielskie ziemniaki
Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzystanie w kuchni istnieją setki sposobów. Poznaj jeden z nich – pieczone angielskie ziemniaki. Połówki kartofli przygotowane na patelni będą stanowić świetny dodatek do potraw mięsnych, ryb lub szybką i smaczną przystawkę. Przeważnie przed wykorzystaniem ziemniaka w kuchni pozbawiamy go skórki. Okazuje się jednak, że czasem zupełnie niepotrzebnie, bo to skórka właśnie stanowi najbardziej smakowitą jego część. Ziemniaki nie tylko można w mundurkach ugotować, ale również można je w nich smażyć. Wcale nie muszą być pokrojone w wąskie paski jak frytki. Wystarczą półksiężyce lub, gdy masz mniejsze okazy ziemniaka – połówki. Nie zapomnij o ziołach, bo to one nadadzą kartoflom piękny aromat i smak – oraz o czosnkowym dipie, z którym najlepiej je podać. Smacznego!