Frytki

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (26)

Frytki z piekarnika

19

łatwe

45 min.
Frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem sprawdzą si...
Frytki czosnkowe

23

łatwe

30 min.
Ogniste frytki

25

łatwe

45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Pieczone angielskie ziemniaki

24

łatwe

60 min.
Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzy...
Frytki po włosku

12

łatwe

45 min.
Frytki domowe z sosem

14

łatwe

30 min.
Frytki ziołowe

12

łatwe

15 min.
Ziemniaki po hiszpańsku

5

łatwe

45 min.
Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj t...
Frytki z marchewki

7

łatwe

25 min.
W poszukiwaniu lepszego, lżejszego stylu odżywiania coraz częściej stawiamy na produkty naturalne...
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

3

łatwe

35 min.
Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały...
Frytki z sosem Aioli - VIDEO

5

łatwe

45 min.
Jesteś frytkożercą, ale poszukujesz jakiegoś ciekawego urozmaicenia tej popularnej przekąski? Wyp...
Domowe frytki - VIDEO

3

łatwe

30 min.
Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmieni...
Frytki z selera

(-)

łatwe

25 min.
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego z...
Frytki z kurczaczkami

2

łatwe

30 min.
Frytki z ketchupem

(-)

łatwe

45 min.
Frytki zwykłe

(-)

łatwe

30 min.
Frytki z kurczaka

1117

łatwe

30 min.
Frytki po chińsku na ostro

502

średnie

30 min.
Frytki chińskie

92

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FrytkiFrytki

Słyną z nich food trucki oraz bary typu fast food, ale z powodzeniem przyrządzisz je także w domu do codziennego obiadu. Frytki, bo o nich mowa, stanowią naprawdę smaczny dodatek do wielu dań, trzeba jednak przestrzegać kilku zasad ich przygotowania. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, zacznij od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, takie, które zawierają dużo skrobi, np. bryzy albo gracje. Pokrój je w słupki. Bardzo ważne jest to, żeby były takiej samej grubości, ponieważ dzięki temu będą smażyły się równomiernie. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej tłuszcz – taki, który można podgrzewać do wysokiej temperatury, np. olej rzepakowy. Frytki smaż przez kilka minut, wyjmij i odłóż do wystygnięcia. Następnie tłuszcz podgrzej mocniej i ponownie wrzuć do niego frytki, tym razem tylko do momentu zarumienienia. Pierwsze smażenie powoduje, że ziemniaki miękną w środku, drugie, w wyższej temperaturze, nadaje im chrupkości. Frytki przyrządzisz także w piekarniku. W tym celu rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem, nasmaruj tłuszczem i dopraw. Pasować będą zioła prowansalskie, rozmaryn i ostra papryka. Piecz, aż zarumienią się i będą miękkie w środku. Frytki sprawdzą się jako dodatek do wielu różnych dań. Serwuj je z nuggetsami z kurczaka, pieczonymi udkami, rybami lub kotletami schabowymi. Dobrze pasuje do nich dodatek sosu. Zamień klasyczny ketchup na sos serowy, pomidorową salsę albo guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Co ciekawe, frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wyjątkowy smak i efekt uzyskasz, jeśli część z nich przyrządzisz z marchwi, buraków i pietruszki. Dobre frytki zrobisz też z batatów. Dzięki swojej słodyczy doskonale będą pasowały jako dodatek do wielu pikantnych mięs i sosów. Frytki mogą też stanowić samodzielne danie. Spróbuj przyrządzić je na sposób kanadyjski, jako poutine, i podać z grudkami serowymi (tzw. cheese curd) lub startym żółtym serem, oraz polane gorącym sosem pieczeniowym. Grecy z kolei podają frytki zawinięte w pitę wraz z mięsem i warzywami. Zobacz, jak jeszcze możesz je serwować!