Przepisy na Frytki

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (27)

Frytki z piekarnika
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

45 min.
Frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem sprawdzą si...
Frytki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

30 min.
Ogniste frytki
ratingratingratingratingrating

25

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Pieczone angielskie ziemniaki
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

60 min.
Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzy...
Frytki po włosku
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

45 min.
Frytki domowe z sosem
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

30 min.
Frytki ziołowe
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

15 min.
Ziemniaki po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj t...
Frytki z marchewki
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

25 min.
W poszukiwaniu lepszego, lżejszego stylu odżywiania coraz częściej stawiamy na produkty naturalne...
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

35 min.
Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały...
Frytki z sosem Aioli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

45 min.
Jesteś frytkożercą, ale poszukujesz jakiegoś ciekawego urozmaicenia tej popularnej przekąski? Wyp...
Domowe frytki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

30 min.
Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmieni...
Frytki z selera
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

25 min.
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego z...
Domowy gyros bez soli
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Frytki z kurczaczkami
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

30 min.
Frytki z ketchupem
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Frytki zwykłe
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Frytki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

1117

difficulty

łatwe

30 min.
Frytki po chińsku na ostro
ratingratingratingratingrating

502

difficulty

średnie

30 min.
Frytki chińskie
ratingratingratingratingrating

92

difficulty

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - FrytkiFrytki

Słyną z nich food trucki oraz bary typu fast food, ale z powodzeniem przyrządzisz je także w domu do codziennego obiadu. Frytki, bo o nich mowa, stanowią naprawdę smaczny dodatek do wielu dań, trzeba jednak przestrzegać kilku zasad ich przygotowania. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, zacznij od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, takie, które zawierają dużo skrobi, np. bryzy albo gracje. Pokrój je w słupki. Bardzo ważne jest to, żeby były takiej samej grubości, ponieważ dzięki temu będą smażyły się równomiernie. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej tłuszcz – taki, który można podgrzewać do wysokiej temperatury, np. olej rzepakowy. Frytki smaż przez kilka minut, wyjmij i odłóż do wystygnięcia. Następnie tłuszcz podgrzej mocniej i ponownie wrzuć do niego frytki, tym razem tylko do momentu zarumienienia. Pierwsze smażenie powoduje, że ziemniaki miękną w środku, drugie, w wyższej temperaturze, nadaje im chrupkości. Frytki przyrządzisz także w piekarniku. W tym celu rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem, nasmaruj tłuszczem i dopraw. Pasować będą zioła prowansalskie, rozmaryn i ostra papryka. Piecz, aż zarumienią się i będą miękkie w środku. Frytki sprawdzą się jako dodatek do wielu różnych dań. Serwuj je z nuggetsami z kurczaka, pieczonymi udkami, rybami lub kotletami schabowymi. Dobrze pasuje do nich dodatek sosu. Zamień klasyczny ketchup na sos serowy, pomidorową salsę albo guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Co ciekawe, frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wyjątkowy smak i efekt uzyskasz, jeśli część z nich przyrządzisz z marchwi, buraków i pietruszki. Dobre frytki zrobisz też z batatów. Dzięki swojej słodyczy doskonale będą pasowały jako dodatek do wielu pikantnych mięs i sosów. Frytki mogą też stanowić samodzielne danie. Spróbuj przyrządzić je na sposób kanadyjski, jako poutine, i podać z grudkami serowymi (tzw. cheese curd) lub startym żółtym serem, oraz polane gorącym sosem pieczeniowym. Grecy z kolei podają frytki zawinięte w pitę wraz z mięsem i warzywami. Zobacz, jak jeszcze możesz je serwować!