Przepisy na Frytki

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (29)

Frytki z piekarnika
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem sprawdzą si...
Frytki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ogniste frytki
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Pieczone angielskie ziemniaki
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzy...
Frytki po włosku
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Frytki domowe z sosem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki ziołowe
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ziemniaki po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj t...
Frytki z marchewki
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
W poszukiwaniu lepszego, lżejszego stylu odżywiania coraz częściej stawiamy na produkty naturalne...
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały...
Frytki z sosem Aioli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jesteś frytkożercą, ale poszukujesz jakiegoś ciekawego urozmaicenia tej popularnej przekąski? Wyp...
Domowe frytki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmieni...
Frytki z selera
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego z...
Frytki z kabaczka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki to przekąska i dodatek, którym nikt nie może się oprzeć. Kuszą złocistą skórką i delikatny...
Domowy gyros bez soli
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Frytki z kurczaczkami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki z ketchupem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Frytki zwykłe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

1117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki po chińsku na ostro
ratingratingratingratingrating

502

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Frytki chińskie
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FrytkiFrytki

Słyną z nich food trucki oraz bary typu fast food, ale z powodzeniem przyrządzisz je także w domu do codziennego obiadu. Frytki, bo o nich mowa, stanowią naprawdę smaczny dodatek do wielu dań, trzeba jednak przestrzegać kilku zasad ich przygotowania. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, zacznij od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, takie, które zawierają dużo skrobi, np. bryzy albo gracje. Pokrój je w słupki. Bardzo ważne jest to, żeby były takiej samej grubości, ponieważ dzięki temu będą smażyły się równomiernie. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej tłuszcz – taki, który można podgrzewać do wysokiej temperatury, np. olej rzepakowy. Frytki smaż przez kilka minut, wyjmij i odłóż do wystygnięcia. Następnie tłuszcz podgrzej mocniej i ponownie wrzuć do niego frytki, tym razem tylko do momentu zarumienienia. Pierwsze smażenie powoduje, że ziemniaki miękną w środku, drugie, w wyższej temperaturze, nadaje im chrupkości. Frytki przyrządzisz także w piekarniku. W tym celu rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem, nasmaruj tłuszczem i dopraw. Pasować będą zioła prowansalskie, rozmaryn i ostra papryka. Piecz, aż zarumienią się i będą miękkie w środku. Frytki sprawdzą się jako dodatek do wielu różnych dań. Serwuj je z nuggetsami z kurczaka, pieczonymi udkami, rybami lub kotletami schabowymi. Dobrze pasuje do nich dodatek sosu. Zamień klasyczny ketchup na sos serowy, pomidorową salsę albo guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Co ciekawe, frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wyjątkowy smak i efekt uzyskasz, jeśli część z nich przyrządzisz z marchwi, buraków i pietruszki. Dobre frytki zrobisz też z batatów. Dzięki swojej słodyczy doskonale będą pasowały jako dodatek do wielu pikantnych mięs i sosów. Frytki mogą też stanowić samodzielne danie. Spróbuj przyrządzić je na sposób kanadyjski, jako poutine, i podać z grudkami serowymi (tzw. cheese curd) lub startym żółtym serem, oraz polane gorącym sosem pieczeniowym. Grecy z kolei podają frytki zawinięte w pitę wraz z mięsem i warzywami. Zobacz, jak jeszcze możesz je serwować!