Przepis na frytki – pomysły z dodatkami: sposób | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Frytki

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (33)

Frytki z dipem guacamole
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Któż nie przepada za świeżymi frytkami? Najbardziej lubiane są te ze złocistą, chrupiącą skórką o...
Frytki z piekarnika
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Domowe frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem dosk...
Frytki czosnkowe
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Złociste, chrupiące i niezwykle aromatyczne – frytki czosnkowe to nie tylko smaczna przekąska, al...
Ogniste frytki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli poszukujesz sposobu na wyjątkowe podanie frytek, koniecznie wypróbuj wariantu z ognistym di...
Pieczone angielskie ziemniaki
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzy...
Pieczone łódeczki z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przyjemnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze o...
Frytki po włosku
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasy...
Frytki domowe z sosem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki według upodobań.
Frytki ziołowe
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ziemniaki ze skórką pokrój w paski o grubości około 1 cm.
Frytki z ciepłym sosem serowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kto by przypuszczał, że pocięte w słupki ziemniaki, usmażone lub upieczone na złoty kolor staną s...
Ziemniaki po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz ziemniaki i szukasz alternatywy dla klasycznego purée lub wersji z wody, przygotuj t...
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały...
Frytki z sosem Aioli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jesteś frytkożercą, ale poszukujesz jakiegoś ciekawego urozmaicenia tej popularnej przekąski? Wyp...
Domowe frytki
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmieni...
Złociste ziemniaczki z sosem chili
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Są świetnym dodatkiem, ale i smakują doskonale same w sobie. Wolisz jeść je solo czy w duecie z s...
Frytki z polenty z ketchupem curry
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jedzenie na mieście ma sporo plusów. Pozwala uniknąć zmywania naczyń i umożliwia próbowanie specj...
Domowy gyros bez soli
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Frytki z klasycznym sosem koktajlowym
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na przekąskę z chrupiącymi frytkami w roli głównej? Nic prostszego! Wystarczy pokroić...
Frytki z marchewki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Nie trzeba wiele, aby wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw i wyczarować z nich naprawd...
Frytki z kurczaczkami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki z selera
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego z...
Frytki z ketchupem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Frytki z kabaczka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki to przekąska i dodatek, którym nikt nie może się oprzeć. Kuszą złocistą skórką i delikatny...
Kapsalon
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki zwykłe
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Frytki po chińsku na ostro
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Frytki chińskie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FrytkiFrytki

Słyną z nich food trucki oraz bary typu fast food, ale z powodzeniem przyrządzisz je także w domu do codziennego obiadu. Frytki, bo o nich mowa, stanowią naprawdę smaczny dodatek do wielu dań, trzeba jednak przestrzegać kilku zasad ich przygotowania. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, zacznij od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, takie, które zawierają dużo skrobi, np. bryzy albo gracje. Pokrój je w słupki. Bardzo ważne jest to, żeby były takiej samej grubości, ponieważ dzięki temu będą smażyły się równomiernie. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej tłuszcz – taki, który można podgrzewać do wysokiej temperatury, np. olej rzepakowy. Frytki smaż przez kilka minut, wyjmij i odłóż do wystygnięcia. Następnie tłuszcz podgrzej mocniej i ponownie wrzuć do niego frytki, tym razem tylko do momentu zarumienienia. Pierwsze smażenie powoduje, że ziemniaki miękną w środku, drugie, w wyższej temperaturze, nadaje im chrupkości. Frytki przyrządzisz także w piekarniku. W tym celu rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem, nasmaruj tłuszczem i dopraw. Pasować będą zioła prowansalskie, rozmaryn i ostra papryka. Piecz, aż zarumienią się i będą miękkie w środku. Frytki sprawdzą się jako dodatek do wielu różnych dań. Serwuj je z nuggetsami z kurczaka, pieczonymi udkami, rybami lub kotletami schabowymi. Dobrze pasuje do nich dodatek sosu. Zamień klasyczny ketchup na sos serowy, pomidorową salsę albo guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Co ciekawe, frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wyjątkowy smak i efekt uzyskasz, jeśli część z nich przyrządzisz z marchwi, buraków i pietruszki. Dobre frytki zrobisz też z batatów. Dzięki swojej słodyczy doskonale będą pasowały jako dodatek do wielu pikantnych mięs i sosów. Frytki mogą też stanowić samodzielne danie. Spróbuj przyrządzić je na sposób kanadyjski, jako poutine, i podać z grudkami serowymi (tzw. cheese curd) lub startym żółtym serem, oraz polane gorącym sosem pieczeniowym. Grecy z kolei podają frytki zawinięte w pitę wraz z mięsem i warzywami. Zobacz, jak jeszcze możesz je serwować!