Przepisy na Frytki
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Frytki
Słyną z nich food trucki oraz bary typu fast food, ale z powodzeniem przyrządzisz je także w domu do codziennego obiadu. Frytki, bo o nich mowa, stanowią naprawdę smaczny dodatek do wielu dań, trzeba jednak przestrzegać kilku zasad ich przygotowania. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, zacznij od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, takie, które zawierają dużo skrobi, np. bryzy albo gracje. Pokrój je w słupki. Bardzo ważne jest to, żeby były takiej samej grubości, ponieważ dzięki temu będą smażyły się równomiernie. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej tłuszcz – taki, który można podgrzewać do wysokiej temperatury, np. olej rzepakowy. Frytki smaż przez kilka minut, wyjmij i odłóż do wystygnięcia. Następnie tłuszcz podgrzej mocniej i ponownie wrzuć do niego frytki, tym razem tylko do momentu zarumienienia. Pierwsze smażenie powoduje, że ziemniaki miękną w środku, drugie, w wyższej temperaturze, nadaje im chrupkości. Frytki przyrządzisz także w piekarniku. W tym celu rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem, nasmaruj tłuszczem i dopraw. Pasować będą zioła prowansalskie, rozmaryn i ostra papryka. Piecz, aż zarumienią się i będą miękkie w środku. Frytki sprawdzą się jako dodatek do wielu różnych dań. Serwuj je z nuggetsami z kurczaka, pieczonymi udkami, rybami lub kotletami schabowymi. Dobrze pasuje do nich dodatek sosu. Zamień klasyczny ketchup na sos serowy, pomidorową salsę albo guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Co ciekawe, frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wyjątkowy smak i efekt uzyskasz, jeśli część z nich przyrządzisz z marchwi, buraków i pietruszki. Dobre frytki zrobisz też z batatów. Dzięki swojej słodyczy doskonale będą pasowały jako dodatek do wielu pikantnych mięs i sosów. Frytki mogą też stanowić samodzielne danie. Spróbuj przyrządzić je na sposób kanadyjski, jako poutine, i podać z grudkami serowymi (tzw. cheese curd) lub startym żółtym serem, oraz polane gorącym sosem pieczeniowym. Grecy z kolei podają frytki zawinięte w pitę wraz z mięsem i warzywami. Zobacz, jak jeszcze możesz je serwować!



