Frytki z kabaczka w piekarniku - panierowane | Przepisy.pl pixel

Frytki z kabaczka - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabaczka przetnij po długości na cztery części, usuń miękką białą część z pestkami. Resztę pokrój w grube frytki o wymiarach 1cm szerokości i około 8cm długości. Posiekaj natkę pietruszki.

Krok 2

Jaja roztrzep w misce. Bułkę panko pomieszaj z parmezanem, natką pietruszki i przyprawami – harrisa, cebula i czosnek Knorr.

Krok 3

Kabaczka obtocz najpierw w mące potem w jajach, a następnie panieruj w bułce z przyprawami.

Krok 4

Opanierowane kawałki kabaczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10-15 minut. Gotowe frytki podawaj z gotowym sosem chili Hellmann's.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz zrobić frytki np. z dyni lub cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z kabaczka - VIDEOFrytki z kabaczka - VIDEO

Frytki to przekąska i dodatek, którym nikt nie może się oprzeć. Kuszą złocistą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Czy może być jeszcze lepiej? Tak, jeśli zamiast ziemniaków, wykorzystacie do ich zrobienia inne warzywa. Z frytkami z kabaczka trudno będzie się rozstać!

Dla kogo?

Chrupiących frytek z kabaczka powinny spróbować osoby, które cenią różnorodne, warzywne smaki. Koniec z monotonią w kuchni!

Na jaką okazję?

Frytki z kabaczka prezentują się tak atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą pełnić funkcję przekąski, gdy spodziewamy się gości. Spotkanie w luźnej atmosferze nie wymaga wyciągania najlepszej zastawy i wielogodzinnych przygotowań.

Czy wiesz, że?

Ojczyzną frytek prawdopodobnie jest Belgia. Według historyków pokrojone w paski i smażone ziemniaki już w XVII miały zastępować ludności trudno dostępne w okresie zimowym ryby.

Dla urozmaicenia:

Przygotujcie warzywny mix – frytki z kabaczka będą świetnie smakować z frytkami z selera, pietruszki i buraka.