Składniki
700 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
200 gramów
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kabaczka przetnij po długości na cztery części, usuń miękką białą część z pestkami. Resztę pokrój w grube frytki o wymiarach 1cm szerokości i około 8cm długości. Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 2
Jaja roztrzep w misce. Bułkę panko pomieszaj z parmezanem, natką pietruszki i przyprawami – harrisa, cebula i czosnek Knorr.
Krok 3
Kabaczka obtocz najpierw w mące potem w jajach, a następnie panieruj w bułce z przyprawami.
Krok 4
Opanierowane kawałki kabaczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10-15 minut. Gotowe frytki podawaj z gotowym sosem chili Hellmann's.

Dobra rada:
W ten sam sposób możesz zrobić frytki np. z dyni lub cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z kabaczka - VIDEO
Frytki to przekąska i dodatek, którym nikt nie może się oprzeć. Kuszą złocistą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Czy może być jeszcze lepiej? Tak, jeśli zamiast ziemniaków, wykorzystacie do ich zrobienia inne warzywa. Z frytkami z kabaczka trudno będzie się rozstać!
Dla kogo?
Chrupiących frytek z kabaczka powinny spróbować osoby, które cenią różnorodne, warzywne smaki. Koniec z monotonią w kuchni!
Na jaką okazję?
Frytki z kabaczka prezentują się tak atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą pełnić funkcję przekąski, gdy spodziewamy się gości. Spotkanie w luźnej atmosferze nie wymaga wyciągania najlepszej zastawy i wielogodzinnych przygotowań.
Czy wiesz, że?
Ojczyzną frytek prawdopodobnie jest Belgia. Według historyków pokrojone w paski i smażone ziemniaki już w XVII miały zastępować ludności trudno dostępne w okresie zimowym ryby.
Dla urozmaicenia:
Przygotujcie warzywny mix – frytki z kabaczka będą świetnie smakować z frytkami z selera, pietruszki i buraka.