Frytki z cukinii z dipem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z cukinii z dipem czosnkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 mililitrów

dip czosnkowy:

3 sztuki

1 pęczek

5 łyżek

200 gramów

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztrzep jajko, dodaj przyprawy (ostrą paprykę i suszone zioła) oraz odrobinę soli.

Krok 2

Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii, obmyj w zimnej wodzie a następnie oprósz mąką, zanurz w jajku. Panieruj w bułce tartej.

Krok 3

Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Czosnek rozetrzyj nożem z odrobiną soli na miazgę. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

Krok 5

W misce połącz ze sobą wszystkie składniki – majonez, jogurt, natkę pietruszki czosnek. Całość dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą, pieprzem odrobiną soku z cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Frytki z cukinii możesz też przygotować z piekarnika. Ułóż wtedy opanierowane warzywa na pergaminie skrop delikatnie olejem i piecz w 200*C aż warzywa się zarumienią- około 20-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej