Frytki z cukinii z dipem czosnkowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
500 gramów
3 łyżki
1 sztuka
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
dip czosnkowy:
3 sztuki
1 pęczek
5 łyżek
200 gramów
1 sztuka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roztrzep jajko, dodaj przyprawy (ostrą paprykę i suszone zioła) oraz odrobinę soli.
Krok 2
Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii, obmyj w zimnej wodzie a następnie oprósz mąką, zanurz w jajku. Panieruj w bułce tartej.
Krok 3
Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Czosnek rozetrzyj nożem z odrobiną soli na miazgę. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
W misce połącz ze sobą wszystkie składniki – majonez, jogurt, natkę pietruszki czosnek. Całość dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą, pieprzem odrobiną soku z cytryny.

Dobra rada:
Frytki z cukinii możesz też przygotować z piekarnika. Ułóż wtedy opanierowane warzywa na pergaminie skrop delikatnie olejem i piecz w 200*C aż warzywa się zarumienią- około 20-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej