Frytki z cukinii z dipem czosnkowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
3 łyżki
1 sztuka
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
dip czosnkowy:
3 sztuki
1 pęczek
5 łyżek
200 gramów
1 sztuka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roztrzep jajko, dodaj przyprawy (ostrą paprykę i suszone zioła) oraz odrobinę soli.
Krok 2
Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii, obmyj w zimnej wodzie a następnie oprósz mąką, zanurz w jajku. Panieruj w bułce tartej.
Krok 3
Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Czosnek rozetrzyj nożem z odrobiną soli na miazgę. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
W misce połącz ze sobą wszystkie składniki – majonez, jogurt, natkę pietruszki czosnek. Całość dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą, pieprzem odrobiną soku z cytryny.

Dobra rada:
Frytki z cukinii możesz też przygotować z piekarnika. Ułóż wtedy opanierowane warzywa na pergaminie skrop delikatnie olejem i piecz w 200*C aż warzywa się zarumienią- około 20-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej