Barszcz świąteczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz świąteczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
297 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

ciasto:

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce, drobno pokrój pozostałe warzywa.

Barszcz świąteczny - Krok 1

Krok 2

Uszka: mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto.

Barszcz świąteczny - Krok 2

Krok 3

Zalej 4 szklankami zimnej wody, dodaj kostkę bulionową Knorr i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odstaw na noc.

Barszcz świąteczny - Krok 3

Krok 4

Odcedź, połącz z kwasem buraczanym i podgrzej. Dopraw do smaku śmietaną, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Posyp natką.

Barszcz świąteczny - Krok 4

Krok 5

Opłucz grzyby, zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Ugotuj grzyby i odsącz na sitku, następnie posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie wymieszaj z grzybami, natką, bułką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Barszcz świąteczny - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Nałóż farsz, złóż na pół, sklej rogi.

Barszcz świąteczny - Krok 6

Krok 7

Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.

Barszcz świąteczny - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz świątecznyBarszcz świąteczny

Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z farszem z leśnych grzybów. Świąteczny kwaskawy barszczyk na zakwasie buraczanym, zabielony gęstą śmietaną, z dodatkiem natki pietruszki i duża ilością świeżo mylonego pieprzu, smakuje o każdej porze roku, ale najlepiej – w święta. Dodatek włoszczyzny nadaje zupie odpowiednią konsystencję. Pachnące grzyby usmażone z dodatkiem tartej bułki i przypraw a następnie i zamknięte w maleńkich uszkach uzupełniają całość. Myślisz, ze przygotowanie uszek jest trudne? Nic bardziej mylnego – ciasto to przecież tylko mąka, woda i jajko, a farsz to grzyby podsmażone na tłuszczu z cebulką. Do lepienia małych pierożków zaproś kogoś z rodziny, takie zabawy manualne uwielbiają zwłaszcza dzieci – rozmowy przy lepieniu uszek mogą się stać piękna tradycją także w twoim domu.