
Składniki
6 sztuk
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
ciasto:
150 gramów
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce, drobno pokrój pozostałe warzywa.

Krok 2
Uszka: mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto.

Krok 3
Zalej 4 szklankami zimnej wody, dodaj kostkę bulionową Knorr i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odstaw na noc.

Krok 4
Odcedź, połącz z kwasem buraczanym i podgrzej. Dopraw do smaku śmietaną, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Posyp natką.

Krok 5
Opłucz grzyby, zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Ugotuj grzyby i odsącz na sitku, następnie posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie wymieszaj z grzybami, natką, bułką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 6
Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Nałóż farsz, złóż na pół, sklej rogi.

Krok 7
Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz świąteczny
Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z farszem z leśnych grzybów. Świąteczny kwaskawy barszczyk na zakwasie buraczanym, zabielony gęstą śmietaną, z dodatkiem natki pietruszki i duża ilością świeżo mylonego pieprzu, smakuje o każdej porze roku, ale najlepiej – w święta. Dodatek włoszczyzny nadaje zupie odpowiednią konsystencję. Pachnące grzyby usmażone z dodatkiem tartej bułki i przypraw a następnie i zamknięte w maleńkich uszkach uzupełniają całość. Myślisz, ze przygotowanie uszek jest trudne? Nic bardziej mylnego – ciasto to przecież tylko mąka, woda i jajko, a farsz to grzyby podsmażone na tłuszczu z cebulką. Do lepienia małych pierożków zaproś kogoś z rodziny, takie zabawy manualne uwielbiają zwłaszcza dzieci – rozmowy przy lepieniu uszek mogą się stać piękna tradycją także w twoim domu.