Składniki
6 sztuk
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
ciasto:
150 gramów
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce, drobno pokrój pozostałe warzywa.
Krok 2
Uszka: mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto.
Krok 3
Zalej 4 szklankami zimnej wody, dodaj kostkę bulionową Knorr i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odstaw na noc.
Krok 4
Odcedź, połącz z kwasem buraczanym i podgrzej. Dopraw do smaku śmietaną, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Posyp natką.
Krok 5
Opłucz grzyby, zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Ugotuj grzyby i odsącz na sitku, następnie posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie wymieszaj z grzybami, natką, bułką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Krok 6
Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Nałóż farsz, złóż na pół, sklej rogi.
Krok 7
Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz świąteczny
Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z farszem z leśnych grzybów. Świąteczny kwaskawy barszczyk na zakwasie buraczanym, zabielony gęstą śmietaną, z dodatkiem natki pietruszki i duża ilością świeżo mylonego pieprzu, smakuje o każdej porze roku, ale najlepiej – w święta. Dodatek włoszczyzny nadaje zupie odpowiednią konsystencję. Pachnące grzyby usmażone z dodatkiem tartej bułki i przypraw a następnie i zamknięte w maleńkich uszkach uzupełniają całość. Myślisz, ze przygotowanie uszek jest trudne? Nic bardziej mylnego – ciasto to przecież tylko mąka, woda i jajko, a farsz to grzyby podsmażone na tłuszczu z cebulką. Do lepienia małych pierożków zaproś kogoś z rodziny, takie zabawy manualne uwielbiają zwłaszcza dzieci – rozmowy przy lepieniu uszek mogą się stać piękna tradycją także w twoim domu.