Barszcz świąteczny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Barszcz świąteczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

286 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

ciasto:

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce, drobno pokrój pozostałe warzywa.

Barszcz świąteczny - Krok 1

Krok 2

Uszka: mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto.

Barszcz świąteczny - Krok 2

Krok 3

Zalej 4 szklankami zimnej wody, dodaj kostkę bulionową Knorr i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odstaw na noc.

Barszcz świąteczny - Krok 3

Krok 4

Odcedź, połącz z kwasem buraczanym i podgrzej. Dopraw do smaku śmietaną, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Posyp natką.

Barszcz świąteczny - Krok 4

Krok 5

Opłucz grzyby, zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Ugotuj grzyby i odsącz na sitku, następnie posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie wymieszaj z grzybami, natką, bułką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Barszcz świąteczny - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Nałóż farsz, złóż na pół, sklej rogi.

Barszcz świąteczny - Krok 6

Krok 7

Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.

Barszcz świąteczny - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz świątecznyBarszcz świąteczny

Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z farszem z leśnych grzybów. Świąteczny kwaskawy barszczyk na zakwasie buraczanym, zabielony gęstą śmietaną, z dodatkiem natki pietruszki i duża ilością świeżo mylonego pieprzu, smakuje o każdej porze roku, ale najlepiej – w święta. Dodatek włoszczyzny nadaje zupie odpowiednią konsystencję. Pachnące grzyby usmażone z dodatkiem tartej bułki i przypraw a następnie i zamknięte w maleńkich uszkach uzupełniają całość. Myślisz, ze przygotowanie uszek jest trudne? Nic bardziej mylnego – ciasto to przecież tylko mąka, woda i jajko, a farsz to grzyby podsmażone na tłuszczu z cebulką. Do lepienia małych pierożków zaproś kogoś z rodziny, takie zabawy manualne uwielbiają zwłaszcza dzieci – rozmowy przy lepieniu uszek mogą się stać piękna tradycją także w twoim domu.