Barszcz rybny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz rybny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

107 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

60 dekagramów

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj esencjonalny wywar z resztek rybnych (głowa, ogon, kręgosłup). Wzmocnij smak, dodając 2 kostki Knorr.

Barszcz rybny - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru.

Barszcz rybny - Krok 2

Krok 3

Mieszając wywar dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i koncentrat pomidorowy. Dopraw i zagotuj.

Barszcz rybny - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj mąkę ze śmietaną. Następnie dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 10 minut.

Barszcz rybny - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz rybny podawaj posypany koperkiem, jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniakami z wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz rybny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz rybnyBarszcz rybny

Barszcz rybny to niezwykle interesujący sposób na przyrządzenie tej klasycznej zupy. Zamiast bulionu warzywnego, ugotuj wywar rybny, odpowiednio doprawiając go do smaku. Będzie on podstawą udanej zupy. Kiedy bulion nabierze już wyrazistości, dodaj do niego starte surowe buraki czerwone. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, żeby ich kawałki były wyczuwalne w potrawie, i gotuj do miękkości. Dodaj do całości barszcz czerwony, by jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy. Dopraw ją także koncentratem pomidorowym, który dodatkowo pogłębi jej kolor. Żeby zupa zyskała właściwą, aksamitną konsystencję, zagęść ją dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z niewielką ilością mąki pszennej. Barszcz rybny podawaj z ziemniakami, jajkami na twardo, uszkami z mięsem lub uszkami grzybowymi, kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego. Smaczny będzie także z dodatkiem mięsnych pasztecików z ciasta francuskiego, koniecznie podanych na ciepło. Zobacz, jak przygotować tę zupę i wypróbuj nasz przepis – nie tylko na święta.