
Składniki
1.5 litra
60 dekagramów
2 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj esencjonalny wywar z resztek rybnych (głowa, ogon, kręgosłup). Wzmocnij smak, dodając 2 kostki Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru.

Krok 3
Mieszając wywar dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i koncentrat pomidorowy. Dopraw i zagotuj.

Krok 4
Wymieszaj mąkę ze śmietaną. Następnie dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Barszcz rybny podawaj posypany koperkiem, jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniakami z wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz rybny
Barszcz rybny to niezwykle interesujący sposób na przyrządzenie tej klasycznej zupy. Zamiast bulionu warzywnego, ugotuj wywar rybny, odpowiednio doprawiając go do smaku. Będzie on podstawą udanej zupy. Kiedy bulion nabierze już wyrazistości, dodaj do niego starte surowe buraki czerwone. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, żeby ich kawałki były wyczuwalne w potrawie, i gotuj do miękkości. Dodaj do całości barszcz czerwony, by jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy. Dopraw ją także koncentratem pomidorowym, który dodatkowo pogłębi jej kolor. Żeby zupa zyskała właściwą, aksamitną konsystencję, zagęść ją dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z niewielką ilością mąki pszennej. Barszcz rybny podawaj z ziemniakami, jajkami na twardo, uszkami z mięsem lub uszkami grzybowymi, kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego. Smaczny będzie także z dodatkiem mięsnych pasztecików z ciasta francuskiego, koniecznie podanych na ciepło. Zobacz, jak przygotować tę zupę i wypróbuj nasz przepis – nie tylko na święta.