
Składniki
1.5 litra
60 dekagramów
2 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj esencjonalny wywar z resztek rybnych (głowa, ogon, kręgosłup). Wzmocnij smak, dodając 2 kostki Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru.

Krok 3
Mieszając wywar dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i koncentrat pomidorowy. Dopraw i zagotuj.

Krok 4
Wymieszaj mąkę ze śmietaną. Następnie dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Barszcz rybny podawaj posypany koperkiem, jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniakami z wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz rybny
Barszcz rybny to niezwykle interesujący sposób na przyrządzenie tej klasycznej zupy. Zamiast bulionu warzywnego, ugotuj wywar rybny, odpowiednio doprawiając go do smaku. Będzie on podstawą udanej zupy. Kiedy bulion nabierze już wyrazistości, dodaj do niego starte surowe buraki czerwone. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, żeby ich kawałki były wyczuwalne w potrawie, i gotuj do miękkości. Dodaj do całości barszcz czerwony, by jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy. Dopraw ją także koncentratem pomidorowym, który dodatkowo pogłębi jej kolor. Żeby zupa zyskała właściwą, aksamitną konsystencję, zagęść ją dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z niewielką ilością mąki pszennej. Barszcz rybny podawaj z ziemniakami, jajkami na twardo, uszkami z mięsem lub uszkami grzybowymi, kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego. Smaczny będzie także z dodatkiem mięsnych pasztecików z ciasta francuskiego, koniecznie podanych na ciepło. Zobacz, jak przygotować tę zupę i wypróbuj nasz przepis – nie tylko na święta.