Barszcz rybny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

106 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

1.5 litra

0

2 łyżki

2 dekagramy

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj esencjonalny wywar z resztek rybnych (głowa, ogon, kręgosłup). Wzmocnij smak, dodając 2 kostki Knorr.

Barszcz rybny - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru.

Barszcz rybny - Krok 2

Krok 3

Mieszając wywar dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i koncentrat pomidorowy. Dopraw i zagotuj.

Barszcz rybny - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj mąkę ze śmietaną. Następnie dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 10 minut.

Barszcz rybny - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz rybny podawaj posypany koperkiem, jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniakami z wody.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz rybnyBarszcz rybny

Barszcz rybny to niezwykle interesujący sposób na przyrządzenie tej klasycznej zupy. Zamiast bulionu warzywnego, ugotuj wywar rybny, odpowiednio doprawiając go do smaku. Będzie on podstawą udanej zupy. Kiedy bulion nabierze już wyrazistości, dodaj do niego starte surowe buraki czerwone. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, żeby ich kawałki były wyczuwalne w potrawie, i gotuj do miękkości. Dodaj do całości barszcz czerwony, by jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy. Dopraw ją także koncentratem pomidorowym, który dodatkowo pogłębi jej kolor. Żeby zupa zyskała właściwą, aksamitną konsystencję, zagęść ją dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z niewielką ilością mąki pszennej. Barszcz rybny podawaj z ziemniakami, jajkami na twardo, uszkami z mięsem lub uszkami grzybowymi, kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego. Smaczny będzie także z dodatkiem mięsnych pasztecików z ciasta francuskiego, koniecznie podanych na ciepło. Zobacz, jak przygotować tę zupę i wypróbuj nasz przepis – nie tylko na święta.