
Składniki
1.5 litra
60 dekagramów
2 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj esencjonalny wywar z resztek rybnych (głowa, ogon, kręgosłup). Wzmocnij smak, dodając 2 kostki Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do wywaru.

Krok 3
Mieszając wywar dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i koncentrat pomidorowy. Dopraw i zagotuj.

Krok 4
Wymieszaj mąkę ze śmietaną. Następnie dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Barszcz rybny podawaj posypany koperkiem, jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniakami z wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz rybny
Barszcz rybny to niezwykle interesujący sposób na przyrządzenie tej klasycznej zupy. Zamiast bulionu warzywnego, ugotuj wywar rybny, odpowiednio doprawiając go do smaku. Będzie on podstawą udanej zupy. Kiedy bulion nabierze już wyrazistości, dodaj do niego starte surowe buraki czerwone. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, żeby ich kawałki były wyczuwalne w potrawie, i gotuj do miękkości. Dodaj do całości barszcz czerwony, by jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy. Dopraw ją także koncentratem pomidorowym, który dodatkowo pogłębi jej kolor. Żeby zupa zyskała właściwą, aksamitną konsystencję, zagęść ją dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z niewielką ilością mąki pszennej. Barszcz rybny podawaj z ziemniakami, jajkami na twardo, uszkami z mięsem lub uszkami grzybowymi, kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego. Smaczny będzie także z dodatkiem mięsnych pasztecików z ciasta francuskiego, koniecznie podanych na ciepło. Zobacz, jak przygotować tę zupę i wypróbuj nasz przepis – nie tylko na święta.