Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
494 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

672 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1933 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na porcji rosołowej i warzywach przygotuj wywar. Aby zupa była bardziej sycąca, włoszczyznę zetrzyj wcześniej na tarce i delikatnie podsmaż w garnku na oleju.

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Do wywaru dodaj pokrojone ziemniaki. Gdy będą już miękkie, dorzuć białą fasolę.

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw czerwonym barszczem Knorr. Barszcz na koniec zabiel śmietaną.

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - Krok 3
6

Opinie o przepisie

  • Anna Kowalczyk

    Anna Kowalczyk , 07.11.2020

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Martyna

    Martyna , 17.06.2020

    Dzień dobry, czy jest jakaś różnica jak dodamy zamiast białej czerwona fasolę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • kinga.w

    kinga.w , 23.03.2020

    TAK, koniecznie trzeba zmodyfikować ten przepis! Dodajmy do tej zupy jeszcze prawdzie buraczki :) Aby oszczędzić czasu i bałaganu w kuchni, polecam całe, gotowane buraki pakowanie hermetycznie, są dostępne w większości marketów. Takie buraki mają dobry skład, a przez to, że są pakowane hermetycznie mają długą datę ważności :) Buraki można pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce, jak kto woli. Zdrowo i bez konserwantów! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Szwed

    Paweł Szwed , 05.03.2019

    Barszcz z torebki.Brawo !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami to smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe albo ciepła kolacja. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a finalny efekt z pewnością będzie satysfakcjonujący. Ugotuj barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami według naszego przepisu i przekonaj się, że zupa buraczana smakuje wyśmienicie nie tylko podczas kolacji wigilijnej.

Dla kogo? Bardzo ukraiński z ziemniakami i fasolą to potrawa znana i lubiana w polskich kulinariach. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ponieważ nie potrzeba do niej już żadnych dodatków. Co trzeba wiedzieć o barszczu z fasolą? Gotowanie zacznij od bulionu mięsno-warzywnego. Warzywa zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę, tak, by jeszcze bardziej urozmaicić konsystencję zupy. Jeśli gotujesz duże kawałki, wyjmij je, kiedy zmiękną, pokrój i z powrotem włóż do wywaru na barszcz z fasolą. Dodaj do nich pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotuj. Kiedy będą miękkie, a bulion nabierze delikatnego smaku, dodaj do niego białą fasolę. Zupę zapraw czerwonym barszczem.

Na jaką okazję? Szukając inspiracji na codzienny obiad, zastanawiasz się, jaką fasolę wybrać? Odpowiednia będzie zarówno ta z puszki, jak i ugotowana wcześniej. Barszcz czerwony z fasolą jaś i ziemniakami to pomysł na posiłek, podczas którego nie usłyszysz marudzenia.

Czy wiesz, że? Po ugotowaniu zabiel barszcz śmietaną. Pamiętaj, by nie dodawać jej bezpośrednio do gorącej zupy z fasolą i ziemniakami – dzięki temu unikniesz grudek.

Dla urozmaicenia: Jeśli lubisz lekko kwaskowate potrawy, barszcz czerwony zabielany z fasolą dopraw dodatkowo łyżką soku z cytryny albo dodaj starte jabłko. Gotowe danie udekoruj natką pietruszki.