Makaron ze szparagami, kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

60 gramów

500 mililitrów

140 gramów

1 pęczek

0.5 pęczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski, a szparagi pod kątem w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki przekrój na pół.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i po chwili dodaj mięso.

Krok 3

Następnie dodaj margarynę i szparagi. Całość smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię.

Krok 5

Zagotuj sos, dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz starty ser.

Krok 6

Zdejmij patelnię z ognia. Całość mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maryla

    Maryla , 04.05.2024

    Szybkie, smaczne danie. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i szparagamiMakaron z kurczakiem i szparagami

Szparagi to warzywa miłości. Wiele osób wierzy, że są skutecznym afrodyzjakiem. Można się o to spierać, pewne jest natomiast to, że smakują wyśmienicie i są niezwykle wykwintnym dodatkiem do dań. Choć sezon na nie trwa dość krótko, czasem pojawiają się w supermarketach również posezonowo. Warto jest polować na nie, a później wykorzystać je do zrobienia kremowego kurczaka z pieczarkami. Wybierz zielone szparagi, ponieważ można je szybciej przygotować, niż białe. Kremowy sos do tego dania stworzysz na bazie ostrego angielskiego sera cheddar, margaryny oraz duszonych szparagów i pieczarek. Nie zapomnij również o makaronie. W tym przepisie polecany jest Rigatoni, który przypomina nieco klasyczne penne. Rigatoni w języku włoskim oznacza pasiasty, sam makaron jest prążkowany. Oczywiście użyć możesz również penne lub innego ulubionego typu makaronu. Kremowy kurczak z pieczarkami i szparagami to wspaniały pomysł na wytworną kolację.