Makaron z kurczakiem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

60 gramów

500 mililitrów

140 gramów

1 pęczek

0.5 pęczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski, a szparagi pod kątem w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki przekrój na pół.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i po chwili dodaj mięso.

Krok 3

Następnie dodaj margarynę i szparagi. Całość smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię.

Krok 5

Zagotuj sos, dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz starty ser.

Krok 6

Zdejmij patelnię z ognia. Całość mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i szparagamiMakaron z kurczakiem i szparagami

Szparagi to warzywa miłości. Wiele osób wierzy, że są skutecznym afrodyzjakiem. Można się o to spierać, pewne jest natomiast to, że smakują wyśmienicie i są niezwykle wykwintnym dodatkiem do dań. Choć sezon na nie trwa dość krótko, czasem pojawiają się w supermarketach również posezonowo. Warto jest polować na nie, a później wykorzystać je do zrobienia kremowego kurczaka z pieczarkami. Wybierz zielone szparagi, ponieważ można je szybciej przygotować, niż białe. Kremowy sos do tego dania stworzysz na bazie ostrego angielskiego sera cheddar, margaryny oraz duszonych szparagów i pieczarek. Nie zapomnij również o makaronie. W tym przepisie polecany jest Rigatoni, który przypomina nieco klasyczne penne. Rigatoni w języku włoskim oznacza pasiasty, sam makaron jest prążkowany. Oczywiście użyć możesz również penne lub innego ulubionego typu makaronu. Kremowy kurczak z pieczarkami i szparagami to wspaniały pomysł na wytworną kolację.