
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
350 gramów
2 łyżki
2 łyżki
125 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę pokrój w ćwiartki i połóż skórka do góry w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz tak długo, aż skórka zacznie odchodzić. Wystudź i zdejmij skórkę. Miąższ drobno pokrój.
Krok 2
Trybulę umyj i oskub listki. Pierś kurczaka pokrój w plastry grubości 2 cm. Smaż na dużym ogniu na rozgrzanym oleju po 2 minuty każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną paprykę i krótko duś, wlej bulion.
Krok 3
Obierz czosnek i wyciśnij go, dodaj do bulionu. Dodaj sproszkowaną paprykę, zioła prowansalskie i gotuj 2 minuty. Makaron ugotuj i osącz, wymieszaj z sosem.
Krok 4
Posyp parmezanem i trybulą. Dopraw solą i jeśli ktoś lubi, ostrą papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej