Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
910 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

60 gramów

3 sztuki

ciasto na naleśniki:

250 mililitrów

150 gramów

2 sztuki

40 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż będzie rumiana. Dodaj posiekane pomidory z sokiem, Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż powstanie aromatyczny sos pomidorowy.

Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - Krok 1

Krok 2

Połącz składniki ciasta na naleśniki. Usmaż je na patelni tak, by były cienkie.

Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj starty żółty ser z mozzarellą, serem pleśniowym i żółtkami.

Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - Krok 3

Krok 4

Nałóż farsz serowy na naleśniki i zwijaj je w rulony. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym

Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - Krok 4

Krok 5

Naleśniki polej wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 200 °C przez 10 minut. Przed włożeniem naleśników do piekarnika możesz posypać je startym parmezanem.

Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Agata Weglarz

    Agata Weglarz , 07.06.2018

    Mdłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Brzezińska

    Aleksandra Brzezińska , 25.02.2018

    w składnikach nie ma żółtego sera

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery” Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery”

Takie danie, zrobione błyskawicznie i podane na kolację, jest jak nagroda po ciężkim dniu w pracy. Serowy farsz dosłownie rozpływa się w ustach. Zapiekane naleśniki z farszem „trzy sery” to także doskonały pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Swój wyrazisty smak potrawa zawdzięcza serowi z niebieską pleśnią tupu lazur lub gorgonzola. Świetnie komponować będzie się on z delikatną w smaku mozzarellą. Bazą dania są idealnie usmażone, cienkie i sprężyste naleśniki. Gdy okaże się, że ciasto na naleśniki jest zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody. Przed smażeniem lekko natłuść patelnię wacikiem nasączonym olejem lub kawałkiem słoniny. Naleśniki możesz zapiec polane sosem pomidorowym, czosnkowym lub beszamelowym i posypać startym parmezanem. Za ozdobę niech posłużą świeże zioła – koperek lub bazylia. Smacznego!