Makaron w sosie pomidorowym z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

1179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

1 sztuka

null

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Na patelnię wlej pomidory z puszki wraz z sokiem.

Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj aromatyczny ziołowy sos, dodając na patelnię Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj makaron, wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Możesz też użyć suszonych ziół.

Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - Krok 3
45

Opinie o przepisie

  • Marzena  Masztalerz

    Marzena Masztalerz

    Ja dodałam łyżeczkę cukru, podkreślił smak pomidorów i zniwelował zbyt kwaśny smak. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Kotas

    Julia Kotas

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miłosz Fluder

    Miłosz Fluder

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy

    szybkie i dobre, tak jak lubię ;) można też świeże, przekrojowe na pół pomidory zetrzeć na tarce, tak by skórka została w rękach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz

    Danie dla zabieganych szybko się przygotowuje i jest smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Gąska

    Arkadiusz Gąska

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Grzelczak

    Sylwia Grzelczak

    bez mięsa zdrowiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak

    wlasnie.,gdzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiasław Ziemlanowski

    Wiasław Ziemlanowski

    A gdzie mięsko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nazaruk

    Mirosław Nazaruk

    Alternatywa, białe szaleństwo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ornal

    Mirek Ornal

    Makaron !!! Coś DOBREGO !!! Lubie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Sz

    Dorota Sz

    makaroniki...zawsze pycha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Rysia

    Ma Rysia

    Uwielbiam makarony wszystkie i pod wszelakimi postaciami i z wszelakimi pesto mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Wodzyńska-Andreeva

    Edyta Wodzyńska-Andreeva

    A kalorie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kuckiel

    Beata Kuckiel

    A ty myślisz co zjeść smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Rutkowska Korytkowska

    Bozena Rutkowska Korytkowska

    \ja robię podobnie sos do spagetti .Mięso mielone smażę na odrobinie oleju ,dodaję drobno pokrojoną cebulę ,można dodaś trochę startej marchewki na dużych oczkach tarki ,podlewam wodą ,dodaję koncentrat ,przyprawiam vegetą ,pieprzem ,,zaklepuję mąka ,na koniec bazylia i oregano .Podając polewam makaron tym sosem i na wierzch posypuję serem utartym na tarce na grubych ochach SMACZNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Niemiec

    Teresa Niemiec

    Tylko wygląda,najsmaczniejsze jest dla tylko tego, kto reklamuje tę torebeczkę z chemią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Niemiec

    Teresa Niemiec

    Makaron smaczny ,ale te sztuczne torebki to nie dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smaczne Potrawy

    Smaczne Potrawy

    smakuje i wygląda nieziemsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Góralewski

    Mariusz Góralewski

    makaron czasem ok.. sos pomidorowy i takie tam-nie przepadam. Może być bez mieska ale jest tyle pyszniejszych dań na świecie. Że to szybkie i może dobre jeśli ktoś coś lubi-to ok. No ale nie dla mnie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Murawski

    Ryszard Murawski

    Pycha robię od 30 z+ lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ziółkowski

    Zbigniew Ziółkowski

    Takie byle co dla bezdomnych...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Pajor

    Mirek Pajor

    To jest MAKARON - pasta to jest do butów!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sasin

    Barbara Sasin

    My 03.05.15r byliśmy na obiadku w Gietrzwałdzie SUPER.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Staszewski

    Sławomir Staszewski

    No jakieś mięso by się przydało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wróblewski

    Ryszard Wróblewski

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Orzechowski

    Zbigniew Orzechowski

    Może jakieś kurczęcia udko do tego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Jereczek

    Halina Jereczek

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Pior

    Janusz Pior

    A kawałek mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niewia Domska Alusha

    Niewia Domska Alusha

    W niespełna pół godziny pyszny obiadek mniam... pod warunkiem, ze sos bez jakiegoś tam fix

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie pomidorowym z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie pomidorowym z ziołami Makaron w sosie pomidorowym z ziołami

Zabierz swoich bliskich w kulinarną podróż do Włoch. Zaserwuj im na obiad makaron penne w sosie pomidorowym, doprawiony aromatycznymi ziołami. Makaron typu penne, w kształcie skośnej rurki, jest jednym z najbardziej znanych i popularnych włoskich makaronów. Według licznych źródeł pochodzi z Kampanii – regionu w południowej części Włoch, który słynie również z uprawy pomidorów. Makaron penne najlepiej smakuje al dente ("na ząb"), co oznacza, że po ugotowaniu powinien być jędrny, sprężysty i lekko twardawy. Przygotowując do niego sos, użyć możesz nie tylko pomidorów w puszce, ale również tych świeżych – oczywiście sparzonych i obranych ze skórki. Jeśli lubisz pikantne, wyraziste dania, dorzuć do pomidorów drobno posiekaną papryczkę chili oraz oliwki – zarówno czarne, jak i zielone. Całość posyp startym parmezanem.